Letisku hrozí okamžitý zánik, mesto sa nečinne prizerá

  • Spravodajstvo
  • 27. marca 2017, 21:01
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Piešťanská letisková spoločnosť zrejme nevydrží ani do mája. Trnavský samosprávny kraj jej chce poskytnúť ďalšiu nevyhnutnú finančnú pomoc, no piešťanská radnica ju svojimi počinmi čím ďalej, tým viac pokladá na lopatky. Podľa krokov, ktoré voči letisku primátor Miloš Tamajka najnovšie podniká, radnici ide viac o ušklbnutie si čo najväčšieho sústa pri jeho likvidácii ako o záchranu leteckej dopravy v kúpeľnom meste.

letisko piestany ilustracne foto
Lietadlá neprilietavajú, tak kraj musí do letiska naliať 200 000 eur. © apt

Letisková akciovka má v súčasnosti na krku tri súdne spory, v ktorých sa bývalí predstavitelia jej riadiacich orgánov domáhajú svojich nevyplatených odmien. V jednom prípade už bolo právoplatne rozhodnuté a firma na vymáhanie dlžôb predstavenstvu letiskovej spoločnosti doručila platobný príkaz na sumu 81 812 eur. Splatnosť mal minulý týždeň v stredu. „Keďže máme majetok letiska v hodnote 12,5 milióna kompletne zablokovaný Mestom Piešťany a my nemáme pre prípadný úver čo dať do záruky, zabezpečili sme na tento účel financie pôžičkou proti podpisu členov predstavenstva. Ak by sme tieto peniaze neuhradili, veriteľ by mohol na nás uvrhnúť konkurz, a to by bol nezvratný koniec prevádzky leteckej dopravy v Piešťanoch,“ povedal nám o momentálnej situácii v akciovke člen predstavenstva Juraj Štaffa. Ďalšie tri pohľadávky súdy tiež označili ako oprávnené, ich splatnosť zatiaľ letisková spoločnosť odďaľuje odvolaním sa voči rozsudkom.

Nad spoločnosťou však visí aj omnoho závažnejší Damoklov meč, a to dátum poslednej splátky 800-tisícového bankového úveru. „Termín 28. apríla je konečný. Ostáva vyplatiť 200-tisíc eur a aj v tomto prípade hrozia letisku obrovské straty, nakoľko banka má v záruke jeho majetok v plnej výške úveru. Ak nezaplatíme poslednú splátku v hraničnom termíne, tak v prospech banky prepadne majetok v hodnote 800-tisíc,“ vysvetlil Štaffa.

Vedenie letiskovej akciovky sa tak ocitlo pred zložitým problémom, potrebnú sumu 400-tisíc eur však zabezpečili. Spoločnosti poskytne pôžičku eseročka založená Trnavským samosprávnym krajom (TTSK). Celkovo tak finančná pomoc letisku zo strany TTSK k dnešnému dňu dosiahla dva milióny eur. Zo strany Piešťan, i keď jej predstavitelia deklarujú, že leteckú prevádzku chcú zachovať, letisku doposiaľ nepomohli ani jedným eurom. Práve naopak, dlh na nezaplatenej dani z nehnuteľnosti 400-tisíc eur na konci roka penalizovali pokutou 200-tisíc. A na dôvažok nehnuteľný majetok letiska v objeme 12,5 miliónov eur radnica 600-tisícovou pohľadávkou na katastri zablokovala. „Dva milióny, ktoré sme doposiaľ do letiskovej spoločnosti vložili, sú peniaze všetkých obyvateľov Trnavského kraja. My už nevieme poslancom župy zo Skalice, Dunajskej Stredy alebo Trnavy hodnoverne vysvetľovať, prečo sa všetci obyvatelia kraja skladajú na záchranu piešťanského letiska a samotné mesto sa tomu nielenže nečinne prizerá, ale dokonca letisko, na ktorom by mu zo všetkých miest župy malo najviac záležať, úmyselne zaťažuje sankciami a blokuje mu majetok. V dôsledku toho práve Mesto Piešťany podniká aktívne kroky, aby zaniklo,“ vysvetlil J. Štaffa.

A že piešťanskej radnici na svojom letisku zrejme naozaj nezáleží, dosvedčujú i posledné udalosti. „V prvom rade z peňazí od našej eseročky potrebujeme uhradiť dlžoby, ktoré letisko už dnes ženú do konkurzu. V zmysle zákona však nemôžeme uprednostniť jedného veriteľa na úkor druhého. Preto sme Mesto Piešťany požiadali, aby nám to umožnilo. Odpoveď však doposiaľ neprišla,“ uviedol J. Štaffa.

Juraj Štaffa, člen predstavenstva spoločnosti Letisko Piešťany.

Predstavitelia letiskovej spoločnosti však majú na primátora Tamajku ťažké srdce aj v inom. „V novembri sme chceli na valnom zhromaždení spustiť likvidáciu právnickej osoby Letisko Piešťany, a.s. Jej riadená likvidácia by bola plne pod kontrolou akcionárov. Leteckú prevádzku sme však nechceli likvidovať. Práve naopak, len sme predvídali udalosti, ktoré aj nastali. Týmto krokom by sme spoločnosť ozdravili od dlžôb a pokračovali inou formou ďalej. Zdvihla sa však veľká vlna odporu, organizovali sa populistické petície a piešťanská samospráva na nás poslala prieskum poslancov národnej rady. Ten žiadne nekalosti neodhalil a išiel dostratena. No a na novembrovom valnom zhromaždení sa o likvidácii nehlasovalo, lebo sme rešpektovali názor radnice a obyvateľov mesta, že chcú letiskovú spoločnosť zachovať v pôvodnej podobe. Ale doposiaľ nik z protestujúcich nepovedal, ako to urobiť. A naopak, Mesto Piešťany nerobí nič iné, len hádže svojej akciovke polená pod nohy a tlačí ju do likvidácie,“ dodal Štaffa.

Kroky, ktoré radnica pod vedením Tamajku od valného zhromaždenia v novembri minulého roka podnikla, slová J. Štaffu len potvrdzujú. Po zhromaždení Tamajka pred novinármi vyhlásil, že letisko chce zachovať, ale jeho činy svedčili o opaku. Už v čase, keď novinárom tvrdil, že Piešťany neurobia nič v prospech vymáhania svojho dlhu, bežal proces zablokovania nehnuteľného majetku letiskovej spoločnosti. Následne za 400-tisícový dlh za nezaplatenie dane z nehnuteľnosti Tamajka vyrubil 200-tisícovú pokutu za omeškanie platieb. Napriek tomu, že piešťanský primátor verejne tvrdil, že mesto má plán na záchranu letiska, od dátumu týchto vyhlásení uplynulo už päť mesiacov a doposiaľ žiaden plán nepredložil. Aj vyhlásenie Tamajku o letisku po stretnutí s ministrom dopravy Árpádom Érsekom vo Vrbovom, ktoré sa uskutočnilo 17. marca k téme cyklochodníka, vyznieva podivne: „Ja vidím ďalšiu existenciu letiska veľmi optimisticky.“

Podľa doterajších skutkov radnice však z toho vychádza optimisticky len jediná skutočnosť. Na úkor zvyšku obyvateľov Trnavského kraja chce získať pri likvidácii letiska za svoju 600-tisícovú pohľadávku majetok v hodnote 12,5 milióna eur. To, že s letiskovou spoločnosťou má radnica úplne iný úmysel, ako je jeho prevádzka, dosvedčujú i nedávne vyhlásenia Tamajku, že ponúknutý post predsedu dozornej rady akciovky neprijal, nakoľko jej zánik by mu poslanci pripisovali k zodpovednosti.

Na mestskom zastupiteľstve radničný úradník Pavol Vermeš zasa poslancom deklaroval, že letisková spoločnosť mala byť už dávno zlikvidovaná. Ani demagogické vyhlásenia radnice a niektorých mestských poslancov o údajnom zámere TTSK letisko položiť a rozpredať jeho majetok pod stavebné pozemky sa nezakladajú na reálnej možnosti to trnavskou župou uskutočniť. Letisko je totiž v katastri mesta Piešťany a jedine mesto môže účel týchto pozemkov na stavebné pozemky premeniť, a to zmenou katastrálneho určenia tejto časti mesta. Táto právomoc je však výhradne v rukách piešťanských poslancov. Dovtedy tieto údajne lukratívne pozemky, ak neslúžia ako letisko, majú hodnotu nanajvýš pasienkov pre dobytok a bez väčšinového súhlasu mestského zastupiteľstva to trnavská župa zmeniť nedokáže.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 12, ktoré je v predaji od 28. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava