Ľadové korčule vymeňte za kolieskové

  • Spravodajstvo
  • 1. marca 2017, 08:17
  • Autor:am

Tuhá zima pomaly ustupuje a obyvatelia Piešťan v posledných dňoch zaznamenali príjemné oteplenie. Plusové čísla na teplomere však nepotešia milovníkov ľadového korčuľovania, pretože práve pre ne pracovníci Služieb mesta Piešťany (SMP) museli predčasne ukončiť prevádzku mobilnej ľadovej plochy pri Obchodnom dome Prior.

„Dvadsiaty február bol posledným dňom, keď mohli obyvatelia Piešťan a okolia využívať služby mobilnej ľadovej plochy, ktorá i túto sezónu bola umiestnená na parkovisku pri Priore. Predpokladali a dúfali sme, že dokážeme udržať kvalitu ľadu a otvorené klzisko až do konca jarných prázdnin. Príroda však bola mocnejšia. Prognózy na dážď a vysoké teploty sa naplnili do bodky,“ uviedol Roman Skaličan, vedúci strediska správy budov a objektov, ktoré má na starosti práve mobilné klzisko.

Od utorka minulého týždňa teda pracovníci SMP začali proces demontáže. „Trvá približne dva až tri týždne a aj táto činnosť je závislá od počasia. Vypli sme chladiacu jednotku a čakáme na roztopenie ľadu, aby sme mohli začať demontovať klzisko. V dobe čakania odstraňujeme a uskladňujeme na ďalšiu sezónu stožiare osvetlenia, domček prezuvárne, pomocné zariadenia a kompletnú elektroinštaláciu,“ prezradil vedúci strediska. Po roztopení ľadu teda začnú s odčerpávaním chladiacich náplní, samotnou demontážou klziska a strojovne. „Po odprataní všetkého uvedieme prenajatú plochu do pôvodného stavu, aby sme bez problémov mohli aj na nasledujúcu sezónu žiadať Prior ako spoľahlivého partnera o jej prenajatie,“ skonštatoval R. Skaličan.

Podľa SMP bola uplynulá sezóna výborná a počtom návštevníkov sa podobala tej predošlej. „Približne 5100 korčuľujúcich a priemer na deň 68. Dní, keď sa dalo korčuľovať, bolo 75. Tieto počty tešia o to viac, že bola tuhá zima, zamrznuté jazero a iné vodné plochy, a tiež verejné korčuľovanie na zimnom štadióne. Ľudia využívali všetky dostupné možnosti, ale i tak ostalo veľa skalných, ktorí obľubujú korčuľovanie na mestskej mobilnej ľadovej ploche,“ spomenul R. Skaličan.

Ľadovú plochu sa SMP podarilo uviesť do prevádzky ešte pred Mikulášom a deti sa mohli potešiť 6. decembra jeho návštevou a drobnými sladkosťami. „Na Troch kráľov bol zasa na klzisku karneval a dobrovoľníci sa pokúsili vytiahnuť čo najviac detí, aby športovali a nesedeli len tak po daromnici doma. A podarilo sa to napriek veľmi nízkym teplotám. Opäť s občerstvením a sladkosťami ako odmena za snahu. Taktiež školy z blízkeho okolia využívali plochu na športové vyžitie žiakov. Veľmi nás teší, keď vidíme radosť a spokojnosť Piešťancov,“ skonštatoval vedúci strediska.

V ekonomickej súvislosti bolo potrebné do prevádzky ihriska investovať. Prevádzkovatelia vyrobili tri nové stožiare pre kvalitnejšie osvetlenie plochy a pre kompenzáciu jalového odberu elektrickej energie museli zabezpečiť kompenzačný rozvádzač. Zaujímalo nás tiež, ako ovplyvnila kvalitu ľadu extrémne studená zima. „Nakoľko pripravenosť podkladu, stabilita plochy a funkčnosť chladiaceho systému boli bez problémov, odzrkadlilo sa to v kvalite ľadu. Zima nám len pomohla. Stačila starostlivosť ako po iné roky. V mesiaci január, keď boli mrazy najkrutejšie, sme spotrebovali o polovicu menej elektrickej energie než v decembri a kvalita ľadu bola výborná,“ uviedol R. Skaličan.

Podľa jeho slov sa ľadová plocha nedá porovnávať s klziskom, ktoré je upravované rolbou, zakryté, udržiavané v jednotnej teplote prostredia a je na pevnom podklade. No i tak sa denným opakovaným čistením, nalievaním a stálou starostlivosťou snažili zabezpečiť korčuľovanie, na ktoré si už mnohí Piešťanci za posledné roky zvykli. „Ďakujeme všetkým, ktorí sa zaslúžili o fungovanie ľadovej plochy, tým, ktorí zabezpečovali zábavné podujatia a, samozrejme, aj tým, ktorí všetky tieto služby využívali. Tešíme sa na nasledujúcu sezónu 2017/2018,“ dodal na záver R. Skaličan, čím naznačil, že mobilná ľadová plocha v ďalšom roku v sklade nezostane.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 8, ktoré je v predaji od 28. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav