Kvalita poskytovaných služieb podľa pacientov neustále upadá

  • Spravodajstvo
  • 21. marca 2018, 05:30
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Podľa hodnotiaceho rebríčka súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera si piešťanská Nemocnica Alexandra Wintera za minulý rok pohoršila vo svojej kategórii všeobecných nemocníc o dve pozície, čo je za posledné dva roky prepad o osem priečok. Aktuálne je na 33. mieste zo 44 hodnotených zdravotníckych zariadení.

Obdobné zariadenia v regióne sú hodnotené v rovnakej kategórii doslova ako skokani roka. Kým v rebríčku za rok 2016 nemocnice v Myjave a Skalici boli jej tesnými susedmi a umiestnili sa na 29., resp. 30. mieste, tak v hodnotení za rok 2017 od piešťanskej výrazne odskočili. Myjavská obsadila 16. pozíciu, skalická sa umiestnila na 14. pozícii.
Poisťovňa Dôvera svoj celoslovenský prieskum nemocníc uskutočnila za pomoci 6300 hodnotiacich pacientov. „Žiaden z oslovených pacientov nehodnotil odbornosť lekárov alebo použité liečebné metódy. Avšak kvalitu ubytovania, prístup personálu a stav po prepustení vie dobre posúdiť každý,“ povedal generálny riaditeľ Dôvery Martin Kultan.
Pacienti hodnotili nemocnice ako v škole, teda známkami od jeden po päť. „Priemerná dosiahnutá známka 1,66 naznačuje, že v porovnaní s predchádzajúcim rokom udeľovali pacienti podobné známky,“ vysvetlil Kultan.
Dôvera rozdelila hodnotenie pacientov do kategórií. Ľudia známkovali fakultné nemocnice, všeobecné nemocnice, špecializované zdravotnícke či ostatné zariadenia. Výsledky prieskumu označil Kultan za jeden z dôležitých ukazovateľov, na ktorý sa Dôvera pozerá pri uzatváraní zmlúv so zdravotnými poisťovňami.
V kategórii štrnástich fakultných nemocníc sa trnavská nemocnica umiestnila na dvanástom mieste a neďaleká trenčianska fakultná nemocnica na ôsmom mieste. Najlepšou fakultnou nemocnicou je podľa rebríčku poisťovne Detská fakultná nemocnica v Banskej Bystrici. Najhoršou v tejto kategórii je nemocnica v Nových Zámkoch.
V kategórii všeobecných nemocníc, do ktorých patrí aj piešťanská, je v hodnotiacom rebríčku najlepšou Nemocnica sv. Michala v Bratislave a najhoršou nemocnica vo Veľkom Krtíši.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín