Kúpeľní hostia očakávajú v meste viac života

  • Spravodajstvo
  • 21. marca 2014, 15:16
  • Autor:jk

Kúpele Piešťany vykázali za rok 2013 zisk po zdanení takmer dva milióny eur. Deväť miliónov eur preinvestovali do balneocentra, ďalšie investície budú nasledovať. O uplynulej sezóne i o plánoch do budúcnosti sa Piešťanský týždeň zhováral s generálnym riaditeľom Klausom Pilzom.

Práve je obdobie podávania daňových priznaní. Ako uzatvárajú rok 2013 Kúpele Piešťany?
– Úspešne. Naše služby sa dostali na takú úroveň, že sa sem hostia vracajú, to je alfou a omegou celého úspechu. Aj majitelia sa rozhodli – investujeme ďalej. Len do rekonštrukcie našej balneoterapie Danubius Health Spa Balnea sa preinvestovalo deväť miliónov eur, kolaudácia bude o pár dní, 25. marca.

Môžete nám povedať už aj zisk za minulý rok?

– Za rok 2013 sme zaznamenali zisk 1,7 milióna eur. Znamená to, že aj tento rok budeme môcť vyplatiť akcionárom dividendy. Myslím si, že spokojní budú všetci.
„Stále je čo riešiť. Tak to riešme,“ tvrdí generálny riaditeľ kúpeľov.
    

V roku 2009 ste pre Piešťanský týždeň priznali, že aj kúpele zasiahla hospodárska kríza, čo sa prejavilo v obsadenosti hotelov i znížení počtu klientov z Nemecka, Poľska aj Českej republiky. Následky recesie pociťujete ešte dnes, alebo ste už „za vodou“?

– My sme nikdy neboli pod vodou. (Smiech.) Hoci kríza sa ešte neskončila, prežili sme ju. Teraz zase nevieme, čo prinesú sankcie Európskej únie voči Rusku. Rusi tvorili minulý rok päť percent našej klientely, čo nie je malé číslo. Sú to príjemní hostia, na peniaze nedávajú tak pozor ako ostatní a vedia tiež konzumovať. Teraz odlietam do Moskvy na MITT, najväčší veľtrh cestovnéhoruchu v Európe, a potom budem vedieť, čo môžeme očakávať.

Čo sa u vás zmenilo za tých päť rokov?

– Balíčky pobytov, ktoré ponúkame, získali veľkú popularitu. Zaznamenali sme veľké plus aj na izraelských a arabských trhoch, podobne na nemeckom. Efektívne sme investovali, úspešne pracoval môj obchodný tím a otvorili sa nám ďalšie arabské trhy.
Zrekonštruovaná balneoterapia v kúpeľnom dome Irma.
   

Za posledných dvanásť rokov kúpele preinvestovali zhruba 72 miliónov eur. Na začiatku nášho rozhovoru ste sa vyjadrili, že ďalšie investície budú nasledovať. Kam budú nasmerované?

– Máme veľa rozpracovaných projektov. Na rekonštrukciu pripravujeme hotely Grand, Esplanade – to sú ďalšie milióny eur. Treba dokončiť kúpeľný dom Irma. Je dokončený z troch štvrtín, no chýba tam ešte vnútorný bazén. Na rade je aj hotel Pro Patria, na pamäti musíme mať renováciu izieb, kúpeľní… veru je do čoho investovať.

Kúpele Piešťany však netvoria len budovy liečebných zariadení.

– Pravdaže, kľúčovú úlohu zohráva údržba. Kúpeľný ostrov má 46 hektárov, zamestnávame 17 záhradníkov. Musíme sa sami starať o osvetlenie, platíme vysokú daň z nehnuteľností. To všetko sú nemalé náklady. Hoci máme s políciou dobrú spoluprácu, sme na ostrove, ktorý je privátnym pozemkom, a preto máme vlastnú bezpečnostnú službu. S mestom máme takisto dobrú spoluprácu, ale naši hostia platia mestu kúpeľný poplatok a chcú vedieť, ako sa s tými peniazmi nakladá. Veď miestna daň je 1,10 eur na osobu a deň, čo je jedna z najvyšších v celej republike! Ročne k nám prichádza 55-tisíc hostí, ktorí tu priemerne strávia jedenásť dní. Ak si to spočítate, do mestskej pokladne idú značné finančné prostriedky.
Táto vizualizácia balneocentra sa stane skutočnosťou už koncom marca.
   

Vy by ste ten poplatok znížili?

– Nie. Ale som za to, aby sa viac využíval v prospech hostí. Aby sa ako v minulosti konalo viac koncertov a vhodných kultúrnych podujatí a trebárs na pešej zóne džezový festival. Vek našich klientov je viac ako 60 rokov. Ja vám môžem povedať len to, čo počujem od nich dennodenne: očakávajú v meste viac života.

Máme to pochopiť tak, že tento fakt bráni zvýšeniu efektívnosti kúpeľov?

– Áno, úroveň kultúrneho vyžitia v meste treba zlepšiť. Na Kolonádovom moste vystupuje s gitarou jeden Peruánec, ktorý trápi nielen nás, ale aj nemocnicu. Maličkosť, ktorá sa dá riešiť. Nie sme proti kultúre, ale takto si kultúru nepredstavujeme. Nezabúdajme, že každý rok k nám prichádza 55-tisíc hostí s problémovým vekom okolo šesťdesiatky.

Piešťanci vám však zazlievajú, že nevyplácate dividendy.

– To nie je pravda. S výnimkou krízových rokov sme ich vždy vyplácali. Niet dôvodu na sťažnosti. Nezabúdajme aj na to, že my sme najväčší zamestnávateľ, najväčší platiteľ daní, jediný ekonomický faktor v regióne.

Chystajú sa do budúcnosti meniť SLKP svoje kľúčové zameranie?

– Vždy sa budeme orientovať medicínskym smerom. My nerobíme wellness, takže naše zameranie je a bude čisto medicínske. Veď onedlho otvárame najmodernejšie rehabilitačné centrum, ktoré je na špičkovej úrovni. Na celom Slovensku také nenájdete.

Ale konkurencia tiež nespí.

– To teda nie. Naša konkurencia nie je len v Nemecku či Taliansku. V dnešnom globálnom svete je konkurenciou celý svet. Klientovi je úplne jedno, či letí do Piešťan, na ostrov Bali alebo kamkoľvek. Máme termálnu vodu, ale tú majú aj v Japonsku alebo Indonézii.
Klaus Pilz: „Vždy sa budeme orientovať medicínskym smerom.“
 

Ako sa s tým vyrovnávate?

– Pripravujeme napríklad nové štandardy na stravovanie. Posúvame sa na inú úroveň. V rámci zdravého stravovania ponúkame vegánsku i vegetariánsku stravu. Hostia tento trend očakávajú. Pred niekoľkými dňami som sa vrátil z konferencie v Mníchove. Tam Turci prezentovali, že do roku 2020 postavia 20 medicínskych komplexov s kapacitou 80-tisíc izieb! K tomu ešte letisko. To je obrovská konkurencia. Ak sa na to Európa nepripraví, zažije šok.
Na riaditeľskej stoličke v kúpeľoch sedíte už takmer deväť rokov. To je kus života.

– Som tu rád. Ešte keby tak fungovalo všetko, ako má. Stále je čo riešiť. Tak to riešme. Krok za krokom. Svet sa skladá z maličkostí a veľké zmeny provokujú veľké reakcie a tie nemá nikto rád.

Vraj si potrpíte na gurmánstvo. Ktoré z jedál máte najradšej?

– Mne chutí všetko, ak je to dobre pripravené. Milujem slovenské špeciality, výborné sú aj domáce klobásy z diviaka či huspenina.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 12, ktoré je v predaji od 18. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava