Kúpele zrekonštruovali svoje priestory za deväť miliónov

  • Spravodajstvo
  • 26. júna 2015, 09:03
  • Autor:Jozef Vojčiniak, foto: autor

Piešťanské kúpele zmenili interiér Rehabilitačného centra v liečebnom dome Balnea Esplanade na nepoznanie. Dlhých viac ako tridsať rokov slúžilo bez zásadných zmien. V roku 2013 kúpele začali s jeho rozsiahlou rekonštrukciou a preinvestovali pri nej takmer deväť miliónov eur.

Pôvodný projekt pochádza z dielne architekta Christa Tursunova, ktorý navrhoval komplex Balnea Esplanade. Moderný interiér navrhla rakúska dizajnérka Gina Zarski. Podieľala sa na obnove interiéru piešťanských kúpeľov už v roku 2011. Vtedy si zvolila za hlavný motív výzdoby farebného páva. Tentoraz motív ešte rozšírila, pánskym oddeleniam ostal páv a dámskym pribudlo nežné ružové lekno. Motív páva má pôvod v povesti o objavení liečivého piešťanského bahna. Vták si v ňom vyliečil zlomenú nohu. Lekno je neodmysliteľnou súčasťou kúpeľného jazierka.
Čulý stavebný ruch na jar 2014.

Nové ambulancie lekárov sú priamo v kúpeľnom dome, čím sa priblížili k pacientom. Rozšírené sú aj kapacity bahenného oddelenia a zrkadliska, zrekonštruované bazény na vodné cvičenie. Pre aktívnejších hostí na prízemí vzniklo veľké fitnescentrum. Súčasťou komplexu je i moderná kuchyňa s vybavením, ale aj auto, aby si pacienti mohli natrénovať pre každodenný život bežné úkony pod dohľadom odborníkov.
Stav pred rekonštrukciou v roku 2013.

Mnohí kúpeľní klienti vo vyššom veku, trpiaci srdcovo-cievnymi ochoreniami, procedúry v zrkadlisku s horúcou termálnou vodou nemôžu absolvovať, preto im v rámci modernizácie vybudovali druhý bazén s chladnejšou vodou.
Zrekonštruované oddelenie bahenných zábalov.

Vďaka prehliadke priestorov počas júnovej 1. Česko-slovenskej konferencie liečebných kúpeľov za účasti krajín V4 sme sa dostali s fotoaparátom do miest, ktoré sú za bežných okolností prístupné len pre kúpeľných hostí, a tak vám môžeme priniesť archívne zábery z obdobia pred rekonštrukciou, ale aj súčasný vzhľad liečebných priestorov.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín