Krajské voľby predo dvermi: Čo by nám mali politici sľubovať

  • Spravodajstvo
  • 1. júna 2017, 07:55
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Na jeseň tohto roka pôjdeme opäť k volebným urnám. Tentoraz budeme vyberať svojich zástupcov do zastupiteľstva vyššieho územného celku, ale i predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK). Inštitúcia s pôsobnosťou i pre piešťanský región so sídlom v Trnave pre bežných obyvateľov v podstate žiadne úradnícke činnosti neprináša. Jej význam a zodpovednosť je však výrazná najmä v oblasti školstva, ale aj v spravovaní dopravnej infraštruktúry.

A to sú činnosti, ktoré takmer všetci vnímame každodenne. Stredných škôl, ktorých zriaďovateľom je TTSK, je v piešťanskom regióne viacero. Na území kúpeľného mesta je to Gymnázium Pierra de Coubertina, záhradnícka škola, elektrotechnická priemyslovka či hotelová akadémia. Práve TTSK je inštitúciou, ktorá má priamy vplyv na zachovaní týchto škôl na území mesta, ale aj na ich kvalite v celoslovenskom meradle.

Nezanedbateľné kompetencie má kraj aj voči cestám druhej a tretej triedy, v čom nemajú jasno dokonca ani niektorí mestskí poslanci a s ich stavom sa často mylne obracajú na piešťanskú radnicu.

Preto si tých správcov ciest na území Piešťan presne zadefinujme a vysvetlime, kto sa o ktoré stará. Mesto Piešťany vo svojom katastri spravuje najpodstatnejšiu časť vozoviek a chodníkov. Avšak Žilinská a Bratislavská cesta, ktoré sú klasifikované ako komunikácie prvej triedy, udržuje a ich technický stav zabezpečuje štát prostredníctvom Slovenskej správy ciest. Krajinský most spolu s Krajinskou cestou a Kláštorská ulica patria pod organizáciu, ktorú spravuje TTSK.

Na rozdiel od iných miest Trnavského kraja, tiahnuceho sa ako golier okolo bratislavského vyššieho územného celku a združujúceho v sebe osem okresných miest – Dunajskú Stredu, Galantu, Sereď, Trnavu, Hlohovec, Piešťany, Senicu a Skalicu – v Piešťanoch TTSK spravuje aj Balneologické múzeum a ako väčšinový akcionár i letiskovú spoločnosť spravujúcu jediné letisko v kraji, ktoré môže vybavovať štandardnú osobnú leteckú prepravu aj do krajín mimo hraníc Európskej únie.

Na čele TTSK je jeho volený predseda, pozíciu v súčasnosti zastáva už niekoľko volebných období po sebe Tibor Mikuš, a o túto zodpovednosť sa s ním delí štyridsaťčlenné krajské zastupiteľstvo.

V poslaneckom zbore piešťanský obvod v tomto volebnom období zastupujú piati poslanci. Peter Ottinger (koalícia KDH a SDKÚ-DS), Remo Cicutto (NEKA), Jozef Drahovský (NEKA), Iveta Babičová (koalícia KDH a SDKÚ-DS) a Miloš Tamajka, ktorý síce v roku 2014 za primátora Piešťan kandidoval ako nezávislý kandidát, ale o post krajského poslanca sa rok predtým o voličské hlasy uchádzal ako člen strany Smer – sociálna demokracia a ako poslanec za túto stranu na zozname členov krajského zastupiteľstva stále figuruje.

Jesenné voľby za predsedu kraja či poslanca sú už predo dvermi a ich termín sa nezadržateľne blíži, no mená kandidátov doposiaľ oficiálne nezazneli. Z piešťanského regiónu však už v dvoch prípadoch nepriame signály vzišli. V náznakoch o svojej kandidatúre už dlhšiu dobu hovorí Tomáš Hudcovič z poslaneckého klubu Spoločne pre Piešťany a pošuškáva sa, že do krajského zastupiteľstva by chcel kandidovať na straníckej listine matovičových Obyčajných ľudí a nezávislých osobností.

O dosť výraznejší signál o svojich politických ambíciách vyslal donedávna piešťanský viceprimátor Michal Hynek. I ten svojho času zastupoval v mestskom zastupiteľstve stranu Smer. V tomto volebnom období však jeho určitú časť pôsobil ako nezávislý kandidát a pred parlamentnými voľbami v minulom roku si navliekol dres strany Sme rodina na čele s Borisom Kollárom. A práve pri svojom rozlúčkovom prejave počas marcového zastupiteľstva uviedol ako jeden z dôvodov, prečo sa postu viceprimátora vzdáva, jeho plné venovanie sa krajským voľbám za stranu B. Kollára.

Kto ďalší s ambíciami dostať sa do krajského zastupiteľstva k tejto dvojici pribudne, už zrejme čoskoro zistíme. Dobré by však bolo, aby zo strany všetkých kandidátov za piešťanský volebný obvod zaznelo, ako mienia presadzovať záujmy regiónu v oblasti stredných škôl, ktoré sa tu nachádzajú, ale i ako chcú zabezpečiť zlepšenie stavu ciest druhej a tretej triedy, ktoré región pretínajú. Dobré by tiež bolo, aby kandidáti dokázali definovať a vyjadriť svoj názor na tému letiska, ktoré je pred kolapsom. Svoj názor by však mohli prezentovať aj k problematike Balneologického múzea, a to najmä, či spôsob jeho zabezpečenia je taký, aby z neho už viac nezmizli drahocenné exponáty.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav