Komisia školstva rozdelila 5270 z možných 6640 eur

  • Spravodajstvo
  • 6. apríla 2017, 08:58
  • Autor:vd

Komisia školstva a mládeže Mestského zastupiteľstva v Piešťanoch mohla v tomto roku prerozdeliť sumu vo výške 6640 eur. O dotácie ju požiadalo osem žiadateľov. Až na jeden projekt vyhoveli všetkým. Rozdali však iba časť dotácií, uvítali by ďalšie kolo výziev.

„Naša komisia dostala osem žiadostí o dotáciu do tisíc eur, žiaden projekt túto hranicu neprekročil,“ informovala nás predsedníčka uvedenej komisie Iveta Babičová. Podľa jej slov sumár žiadostí o financie dosiahol výšku 5620 eur. „Jednej žiadosti, ktorú nám poslalo občianske združenie pri Strednej odbornej škole záhradníckej, sme nemohli vyhovieť, pretože ju doručili nekompletnú a po termíne. Rozdelili sme teda 5270 eur a vyhoveli všetkým žiadateľom na sto percent. Stalo sa tak za devätnásť rokov, čo som predsedníčkou tejto komisie, po prvý raz. Zostalo nám ešte 1370 eur. Všimla som si, že aj dotácie v oblasti stratégie a rozvoja mesta neboli vyčerpané, preto by som uvítala, keby vyhlásili druhé kolo výziev z dôvodu, aby sa financie dočerpali,“ skonštatovala poslankyňa.

To, že prišlo menej žiadostí na podporu mládeže a rozvoja školstva, si vysvetľuje tým, že v predchádzajúcich rokoch museli jednotlivé komisie schvaľovať len zlomky súm, o ktoré tvorcovia projektov žiadali, a tým sa títo realizátori dostávali do problémov s dofinancovaním projektov. „Pravdepodobne zostali skeptickí a tento rok projekty nevypracovali,“ dodala I. Babičová.

„Môj osobný názor je, že mesto má podporovať činnosť občianskych združení, športových klubov, kultúrne podujatia i umelecké súbory. Má podporovať charitu, sociálnu oblasť i zdravotnícke zariadenia. Má podporovať všetko, čo je nad rámec bežných aktivít v školách, materských školách a čo slúži rozvoju detí a mládeže. Dotácie sú nástrojom, ako pomôcť finančne všetkým, ktorí robia veľmi záslužnú prácu pre nás všetkých. Často je to práca, ktorú mesto zanedbáva,“ upozornila predsedníčka komisie. Podľa jej slov takto investované peniaze nie sú premrhané. Bola by som za to, aby sa dotácie zvýšili v tých oblastiach, kde je najviac žiadostí – šport, kultúra, a kde žiadatelia nemohli byť dostatočne uspokojení.

Čo sa týka zdroja financovania, šéfka komisie školstva a mládeže skonštatovala: „Vedenie mesta nás presviedča každý deň, že v rozpočte sa dajú nájsť rezervy. Veď keď sa ušetrí na transparentných verejných obstarávaniach, na plate druhého viceprimátora a podobne, iste sa nájde päť až desaťtisíc eur na podporu projektov a žiadostí o dotáciu pre občanov nášho mesta.“

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 4. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf