Komentár: Tamajkove nepravdy a samochvály

  • Spravodajstvo
  • 11. februára 2016, 13:56
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Klamstvo, zavádzanie verejnosti a zatajovanie faktov. I tak sa dá nazvať „Editoriál“, zverejnený v najnovšom vydaní mestského občasníka Radnica informuje. Podľa podpisu pochádza z pera Miloša Tamajku, primátora Piešťan.

So zavádzaním začína už v úvode. „Zo dňa na deň sme sa museli vysporiadať s možným zatvorením bazéna v Hoteli Sorea Sĺňava. Vďaka rokovaniam som docielil, aby bazén ku koncu minulého roka nezatvorili,“ chváli sa Tamajka.

Primátor má zrejme krátku pamäť, na situáciu aj nutnosť vyčlenenia finančných prostriedkov z mestského rozpočtu ho upozornil Pavel Škodný už na júnovom zastupiteľstve. Zároveň navrhol, aby 70-tisíc eur pôvodne určených na plavecké centrum vyčlenili na riešenie kritickej situácie. Tie sa však bez odozvy roztopili v iných kapitolách. Čo teda spôsobilo, že sa problém riešil až v poslednej chvíli!? Bol to Tamajkov obetavý počin v takmer bezvýchodiskovej situácii či skôr niekoľkomesačné ignorovanie známej skutočnosti?

„V minulom roku sa nám podarilo zrealizovať aj viacero investičných akcií,“ pokračuje M. Tamajka, ale zabudol dodať, že ich naplánovalo a spolu s rozpočtom schválilo ešte predchádzajúce vedenia mesta. Investičné akcie, s ktorými sa môže chváliť, pripadnú až na rok 2016, ale v rozpočtovom provizóriu sa realizovať nedajú. Podľa doterajšieho priebehu tvorby prvého Tamajkovho rozpočtu to nevyzerá ružovo, nie je schválený ani vo februári. Tvrdenie z editoriálu, že k cyklochodníku na Teplickej v tomto roku mesto osadí lavičky, smetné koše či cvičebné prvky, sa začne blížiť k realite, až primátor zvládne svoju základnú manažérsku povinnosť.

„Napriek týmto pozitívnym veciam boli najpretriasanejšími udalosťami roka nepochybne marcová bezpečnostná kontrola a zmena organizačnej štruktúry na úrade. Médiá vás občanov dlhodobo masírujú informáciami, že sme porušili a porušujeme zákon. Úrady, ktoré nás kontrolovali, však tvrdia niečo iné,“ sťažuje sa primátor.

Začnem od médií. Informácie o porušovaní zákona na radnici prinášal vo svojich správach v rámci zastupiteľstiev hlavný kontrolór mesta Peter Konečný. Médiá jeho zistenia len citovali.

Primátor svojím nekonaním i napriek žiadosti mestského zastupiteľstva, schváleného uznesením, zabránil došetriť detinskosť viceprimátora Michala Hyneka v podobe „bezpečnostnej kontroly“. Stačilo mu s jeho podpísaním pár dní počkať, kým uplynie zákonom stanovený čas na uchovanie záznamu bezpečnostných kamier. Po jeho vymazaní sa už nedal objektívne vypátrať pohyb v kanceláriách radnice počas inkriminovaného víkendu.

Hlavný inšpektor trnavského krajského inšpektorátu práce Radovan Lehotský ma informoval, že zápis z ich kontroly je sfalšovaný a voči podpísanej pracovníčke viedol disciplinárne konanie. Zároveň potvrdil, že bez pomoci zvnútra piešťanského mestského úradu by sa dodatočné úpravy oficiálneho protokolu nedali urobiť.

A septembrové organizačné zmeny? Tu naozaj ostáva M. Tamajkovi len dúfať, že dopadnú dobre. Podľa našich informácií bývalí zamestnanci podali množstvo žalôb na nezákonnosť postupu. Možno i to je dôvod, prečo v zatiaľ neschválenom rozpočte naplánoval slušnú hŕbu peňazí na prehraté súdne spory.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj