Komentár: Judášov groš alebo hlodavce na radnici?!

  • Spravodajstvo
  • 4. februára 2016, 15:07
  • Autor:Jozef Vojčiniak

„Krysy“ na mestskom úrade! Tak nazvala zamestnancov radnice kúpeľného mesta jedna z prispievateliek na sociálnej sieti pod videosťažnosťou viceprimátora Michala Hyneka na Piešťanský týždeň. Koho týmto hanlivým výrazom označila? Úradníkov, ktorí aj napriek zastrašovaniu súčasným vedením mesta i pod hrozbou straty zamestnania a v situácii, keď ich nadriadení o tom nechcú ani len počuť, majú odvahu na podivnosti na radnici poukázať.

„Čo za špinu bezcharakternú tam na úrade máte, ktorá celý rok vynáša klebety a bločky takémuto pseudonovinárkovi. Však ak má podozrenie, že sa deje niečo, čo nie je v súlade so zákonom, nech podá oznámenie na príslušných miestach, a nie vyrába upravovanú štvavú kampaň v miestnom plátku. V každej inej firme by ju už dávno vykopli. Na tú by tiež malo ísť trestné stíhanie,“ znie rozhorčené vyjadrenie osoby, vystupujúcej na sociálnej sieti ako „staropiešťanka“, na pozícii profilovej fotky s hlavou mačky.

Takéto vyjadrenia sa ma dotkli. Nie pre označenie „pseudonovinárik“ alebo „plátok“. Máme slobodu prejavu a názoru, ak sa začnú majstrovstva sveta v hokeji, na Slovensku je každý hokejový odborník alebo v predvolebnom období zase politológ a „pseudoznalcov“ žurnalistiky je tiež požehnane.

Problém mám však s akceptovaním hanlivého vyjadrenia voči zamestnancom radnice, pretože im naozaj záleží na tom, ako sa používajú finančné prostriedky z mestskej kasy, a aj vďaka ich odvahe vyplávali na povrch skutočnosti o podivných transakciách.

Na mestskom úrade zrejme sú zamestnanci, na ktorých prirovnanie
„staropiešťanky“ sedí ako ušité, ale i napriek takzvanej „optimalizácii“ stále sú na radnici v menšine.

Uvediem aj takýto príklad. Hneď v prvý pracovný deň po minuloročnom marcovom „šmátraní“ viceprimátora M. Hyneka a jeho kamaráta a firemného spoločníka Tibora Nyitraya v počítačoch zamestnancov mestského úradu, označovanom vedením radnice ako „bezpečnostný audit“, úradník, podľa popisu práce zodpovedajúci okrem iného za elektronickú bezpečnosť radnice, pred dotknutými zamestnancami označoval celé dianie za diletantstvo a kolegom i priateľom z práce radil, čo majú robiť a akým spôsobom spísať oficiálne sťažnosti, adresované vedeniu mesta.

To trvalo len pár dní, kým mu vedenie mesta neponúklo riadiacu funkciu s návrhom na udelenie odmeny (návrh máme v redakcii k dispozícii – pozn. autora). Ten poodhaľuje možné pohnútky, vedúce k zmene postoja.

V dokumente „Poskytnutie odmeny“ sa uvádza, že okrem iného časom už k vedeniu mesta plne lojálny pracovník dostal odmenu za mesiac jún vo výške 500 eur s odôvodnením, že v práci zotrvával aj nad rámec pracovnej doby a za nadčasy ani nepožaduje náhradné voľno. Ušľachtilé a obetavé počínanie nadštandardne pracovitého zamestnanca.

Niečo tu však nesedí. Mestský úrad má elektronický dochádzkový systém. Zamestnanci pri odchode alebo príchode do budovy radnice k čítačke povinne prikladajú osobnú čipovú kartu. Podľa kópie protokolu dochádzky, uloženom v našej redakčnej zásuvke, mal jún 2015 dohromady 23 pracovných dní. Z nich strávil „príkladný“ zamestnanec v kancelárii len desať a dvakrát sa zdržal dlhšie, ako mu ukladá pracovný čas. Iné dva dni podľa elektronického dochádzkové systému však vydržal na pracovisku len šesť a pol hodiny. A zvyšok mesiaca dovolenkoval.

Zamestnanci radnice majú sedemapolhodinový pracovný čas. Za 10 dní mal tento úradník odpracovať 75 hodín, čo aj spravil. Kde je obetavá nadčasovosť, vo výplate vyjadrená 500-eurovou odmenou? Alebo je to snáď biblický Judášov groš?

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 5, ktoré je v predaji od 2. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek