KOMENTÁR: Cesta do nútenej správy

  • Nezaradené
  • 2. decembra 2017, 01:49
  • Autor:Jozef Vojčiniak

A máme na svete návrh piešťanského mestského rozpočtu na volebný rok 2018. A že je to vskutku exemplárne volebný rozpočet, prezrádzajú tie naoko skvelé budovateľské zámery radnice i poslaneckého klubu Spoločne pre Piešťany (SpP). Ten sa dokonca verejne chváli, že na rokovania o rozpočte chodili len oni a ostatní poslanci tieto stretnutia s vedením mesta ignorovali.

Niet sa však čo diviť poslancom mimo klubu SpP, že sa na tomto dokumente odmietajú podieľať. V budúcoročnom rozpočte sa totiž rozplynul rezervný fond a vedenie radnice spolu s niektorými poslancami mesto Piešťany vedome smerujú do dlhovej špirály a následnej nútenej správy ministerstvom financií.
Ale rozoberme si jednotlivé kapitoly zatiaľ ešte neschváleného rozpočtu na rok 2018 podrobnejšie. V oblasti školstva a mládežníckych voľnočasových aktivít si prilepšilo Centrum voľného času Ahoj oproti roku 2017 o 20 tisíc eur. Školské kluby a jedálne z necelého milióna eur v minulom roku dostanú na svoje potreby o takmer pol milióna viac. To je nárast ich rozpočtu o polovicu. Piešťanské základné školy si oproti roku 2017 prilepšia nárastom rozpočtu dohromady až o 700 tisíc eur.
Na kultúru zabezpečovanú mestom pôjde o šesťdesiattisíc eur viac ako v tomto roku. Šport získa oproti roku 2017 naviac rekordných 1,1 milióna. Nejde však o sumu na chod športových klubov, ale o jednu tretinu potrebnej sumy na výstavbu mestskej plavárne. Jej výstavbu mesto plánuje začať už v budúcom roku, pričom celková suma investície sa má vyšplhať až na 3,5 miliónov s rozložením na tri roky a s financovaním prostredníctvom úveru.
O tri milióny viac si polepšila i oblasť životného prostredia. Tie pohltí kompostáreň a nový zberný dvor v objekte niekdajšieho Zväzarmu na výpadovke z Piešťan na Hornú Stredu. Tu ostáva len dúfať, že radnica pri výstavbe kompostárne a nového zberného dvoru všetko zvládne v rámci podmienok Európskej únie a tá uvedené prostriedky preplatí. Inak záťaž ďalších troch miliónov eur k tým tri a pol miliónom za plaváreň by bola pre mestský rozpočet už čistá katastrofa.
Dychvyrážajúca je však ambícia rozpočtu na rok 2018 v kapitole doprava, čo všetko sa ide v budúcom roku v Piešťanoch stavať a opravovať. Vymenujeme aspoň ich časť. Rekonštrukcia chodníka Pod Párovcami za 130 tisíc eur, parkovisko na A. Trajane za rovnakú sumu, parkovisko na Juhu za 30 tisíc eur. Na Vrbovskej ceste vyrastie parkovisko za 50 tisíc eur a Lodenicu s mestom prepojí cyklochodník za 50 tisíc.
Rekonštrukcia chodníkov sa chystá aj na Bratislavskej ceste, pričom tam vznikne aj cyklochodník, všetko za 300 tisíc eur. A rad ďalších opráv rekonštrukcií vrátane desiatok tisíc eur na prípravu nových projektov na opravy ciest a chodníkov, ktoré, ak by sa v budúcom roku aj realizovali, tak od začiatku stavbárskej sezóny v marci do volieb sa Piešťany premenia na jedno veľké stavenisko.
Určite všetko chvályhodná vec. A mesto by si to po rokoch liknavých a neprichádzajúcich opráv aj zaslúžilo. Má to však jeden háčik. Teda skôr háčisko a celkom isto väčší, na akom za rebro odvisol Jánošík. Mesto sa totiž pre predvolebný stavebný boom ide obrovským spôsobom zadlžovať. Ak v roku 2017 percento celkovej zadlženosti tvorilo objem 18,04 %, čo v číslach znamená, že mesto malo dlh 4 165 812,84 eur a ročné splátky úverov boli v objeme 789 603,77 eur, tak po rozbehnutí úverov na nové cyklotrasy, parkoviská, opravy ciest, chodníkov a výstavbu plavárne a ďalšie stavby splátka úverov mestskú pokladňu zaťaží v roku 2019 celkovo sumou 1 024 894,13 eur.
A v roku 2020 dlh mesta narastie až na hodnotu 13 261 130,45 eur. To je skoro 64 percentná zadlženosť mesta. Keďže hranica pred nútenou správou ministerstvom financií je zákonom ukotvená na päťdesiatich percentách, tak vedomé naplánovanie takéhoto hospodárenia je evidentne na hranici kriminálneho činu.
Nehovoriac o tom, že vedenie mesta ide tak na hranu svojich možností, a zrejme až za ňu. Netvorí ani len rezervný fond potrebný pre prípadnú likvidáciu následkov živelných pohrôm, ale naopak, aj to, čo v rezervnom fonde je, ide minúť na svoje budúcoročné predvolebné staviteľské ambície.
Mesto Piešťany plánuje v budúcom roku hospodáriť so sumou 27 miliónov eur. A ak sa za tri roky oblasť príjmov mestu zásadne nezmení, tak viac ako 13 miliónový dlh bude na základe zámeru vedenia mesta tvoriť takmer polovicu jeho rozpočtu.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel