Kilometer jazdy na železnici Piešťany – Vrbové stojí 718 eur

  • Spravodajstvo
  • 26. mája 2017, 08:33
  • Autor:Jozef Vojčiniak, zdroj: železničné.info

Len prednedávnom vláda Slovenskej republiky schválila Národný program reforiem (NPR) Slovenskej republiky 2017. Materiál obsahuje aj úlohu pre ministerstvo dopravy a výstavby a Železnice SR do januára 2018 vypracovať analýzu dopadov prípadného zrušenia 234 kilometrov tratí s nízkym využitím bez osobnej dopravy a ďalších 91 km tratí s minimálnou osobnou dopravou. Medzi nimi je zaradená i železnica z Piešťan do Vrbového. Jej udržiavanie stojí štát 516-tisíc eur ročne a náklady na jeden kilometer jazdy vyhliadkového vláčika vyjdú na viac ako sedemsto eur.

Je všeobecne známe, že na ministerstve financií pôsobí skupina analytikov, ktorá produkuje materiály známe pod názvom Hodnota za peniaze. Medzi jej produkty patrí aj materiál

Revízia výdavkov na dopravu – záverečná správa.

V materiáli NPR, ktorý vláda SR schválila, sa uvádza, že revízia výdavkov na dopravu identifikovala významný priestor pre zvýšenie efektívnosti výdavkov. K tomu by okrem iného malo prispieť znižovanie nákladov na prevádzku železničnej infraštruktúry, teda zrušenie tratí v dĺžke 325 km, čo by malo priniesť ročnú úsporu vo výške asi 6 mil. eur. Zrušenie tratí sa navrhuje napriek tomu, že podľa toho istého materiálu by vo verejnej doprave malo pokračovať systematické zvyšovanie významu železničnej prepravy a zefektívnenie verejnej osobnej dopravy. V materiáli sa rovnako konštatuje, že prevádzkovanie tratí má vysoké fixné náklady.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín