Kaplnku pri Kolonádovom moste čaká oprava

  • Spravodajstvo
  • 15. februára 2018, 08:35
  • Autor:am

Jednou z dominánt Nábrežia I. Krasku v Piešťanoch je domácimi veriacimi i turistami obľúbená Kaplnka Božského Srdca Ježišovho. Mnohí do nej nielen nazrú, ale zhotovujú si i pamätné fotografie tohto útulného svätostánku. Jeho fasáda je však už istý čas poznačená manuálnym zásahom.

Nejde však o vandalizmus, ako by sa mohlo zdať. Na kaplnke bola odstránená iba odutá omietka, aby zvlhnuté murivo lepšie vyschlo. Ako však priblížil hovorca Trnavskej arcidiecézy Dušan Kolenčík, podľa vyjadrenia Farnosti Piešťany – sv. Cyrila a Metoda je v tomto roku naplánovaná oprava poškodenej fasády kúpeľnej kaplnky aj reštaurovanie historických vitrážových okien.
Za týmto účelom v súčasnosti piešťanská farnosť komunikuje s Krajským pamiatkovým úradom v Trnave a odborníkmi, aby bol tento plán zrealizovaný čo najlepšie. Veriaci i okoloidúci obdivovatelia sa tak už onedlho môžu tešiť na vynovenú stavbu, ktorá neodmysliteľne patrí k centru Piešťan.
Kaplnka Božského Srdca Ježišovho pochádza z roku 1897, jej staviteľom bol Henizl zo Senice a autorom interiéru Ľudovít Chmelár. Je to eklektická stavba. Fasáda je zdobená zuborezmi, rímsami a pilastrami. V štíte na priečelí je v kruhovom reliéfe Panna Mária Lurdská. V nikách sú sochy sv. Alžbety Durínskej a sv. Štefana, kráľa. Nad dverami sakristie je umiestnený obraz znázorňujúci, ako umučeného Jána Nepomuckého hádžu z pražského Karlovho mosta do Vltavy. Namaľoval ho v roku 1882 františkánsky fráter Konrád Švestka.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín