K pamiatke zosnulých

  • Spravodajstvo
  • 2. novembra 2017, 08:30
  • Autor:Slávka Nováková

Odišli a už ich zrazu niet. Navždy však ostali v našich srdiečkach a spomienkach. Naši príbuzní, známi, ľudia, ktorých sme poznali len z videnia, z počutia, alebo nepoznali vôbec. Odrazu nie sú medzi nami a my sme sa s tým museli vyrovnať. Dátum svojho odchodu mali napísaný v knihe života…

Na Pamiatku zosnulých im prídeme zapáliť sviečky a položiť na hrob vence, pomodliť sa za nich, pospomínať. Aj keď, ako som už spomenula, spomíname stále. Pripomíname si ich, ako žili, čo povedali, čo robili. Vynárajú sa nám spomienky z rozhovorov a zážitkov, niektoré sú milé, iné smutné. Naši zosnulí už odpočívajú a verím, že tam, kde sú, našli svoj pokoj.
Ja na svojho otca neustále spomínam. Bol to skromný a pracovitý človek. Vyrastal v jednoduchých pomeroch a jeho rodičia boli takisto skromní a pracovití ľudia. Už ako študent na meštianke stratil otca a prebral zodpovednosť za mamu a sestru.
V živote to nemal ľahké a on sa s tým vždy vedel popasovať. Lebo zodpovednosť, pracovitosť a skromnosť boli jeho silné stránky. Staral sa o nás – mamu, mňa a mojich dvoch bratov – ako najlepšie vedel. Svojou húževnatosťou sa vypracoval v práci na najvyššie posty. Dal nám vzdelanie, lásku a pocit domova.
Často hľadím na jeho fotografiu, spomínam a rozprávam sa s ním. Pomáha mi to. Lebo ja totiž neuverím nikdy, že sa život skončí a ostanú len fotky. Spievajú to No Name vo svojej pesničke a ja viem, že ten život tam na druhej strane nejakým spôsobom pokračuje. Ja to tak cítim a verím, že môj otec na nás stále dáva pozor.
Aj ja mu, samozrejme, prídem zapáliť sviečku a položiť na hrob venček, ktorý som mu vyrobila. I keď tá sviečka horí pre neho v mojom srdci neustále. Smrť je majestát a ja skláňam hlavu v pokore.
Viem, že ju skloníte pri hroboch vašich blízkych aj vy a pospomínate na nich v dobrom. Keď máte niektorí smutné spomienky, odpustite. Nájdete tak pokoj v duši a ten pokoj potrebujú aj naši zosnulí.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav