Jasličkový zákon mestské zariadenie výrazne neovplyvní

  • Spravodajstvo
  • 2. marca 2017, 08:15
  • Autor:am

Kontroverzný jasličkový zákon po prvý raz poslanci národnej rady schválili koncom minulého roka, no prezident Andrej Kiska ho vetoval. Poslanci jeho rozhodnutie prelomili, návrh zákon odsúhlasili opäť, avšak platnosť označili dátumom 1. marec 2017. A keďže ten nastane už túto stredu, Piešťanský týždeň zaujímalo, či sa rodičia detí umiestnených v mestských jasliach nemusia obávať zmien či pozastavenia činnosti zariadenia.

Novelu zákona o sociálnych službách, ktorou sa zavádza starostlivosť o deti do troch rokov v detských jasliach ako sociálna služba, pripravilo ministerstvo práce. Sociálnou službou je podľa zákona poskytovanie starostlivosti o dieťa do troch rokov veku v čase, keď rodič pracuje alebo študuje.

V piešťanských mestských jasliach návrh zákona majú, no tým, že ešte nevyšiel v zákonníkoch, ťažko sa im vyjadrovalo ku konkrétnym zmenám. „U nás by sa nemalo meniť nič, možno okrem názvu. Bezbariérový prístup máme, všetky pracovníčky sú zdravotné sestry, takže odborné sily máme,“ povedala vedúca mestských jaslí Viera Polerecká. Čo sa týka pracovníčok, zmenil by sa možno len ich počet, pretože návrh zákona určil maximálne štyri deti na jednu sestru, pričom kapacita zariadenia je 35 detí. V prípade interiérových záležitostí sa však v jasliach stále držia aktuálnych požiadaviek, a preto žiadne zmeny by nemali byť potrebné.

Zvláštnym momentom je aj skončenie nároku na návštevu jaslí, keď deti, ktoré dovŕšia vek troch rokov, budú musieť opustiť zariadenie ku koncu kalendárneho roka, v ktorom do veku dospeli. Deti narodené od septembra do decembra tak budú musieť v decembri jasle opustiť a zostáva osem mesiacov, keď musia rodičia hľadať náhradné spôsoby starostlivosti, než dieťa bude môcť nastúpiť do škôlky. Toto je doposiaľ v štatúte piešťanských mestských jaslí ukotvené tak, že deti ich môžu navštevovať do konca školského roka, v ktorom vek dovŕšia.

Podľa novely zákona sa však o umiestnenie dieťaťa môže uchádzať matka, ktorá je zamestnaná, študuje, no nesmie byť nezamestnaná. To platí v súčasnosti aj v piešťanských jasliach, kde prijímajú i deti vážne chorých rodičov, ale tiež tých, ktorí sú na materskej dovolenke s druhým dieťaťom.

A práve toto sa stalo kameňom úrazu uplynulý piatok, keď sa prezident Kiska rozhodol opätovne nepodpísať novelu zákona. Týchto rodičov totiž z možnosti žiadať o umiestnenie dieťaťa vylúčila, rovnako ako aj začínajúcich živnostníkov. Prezident to považuje za diskriminačné, a preto sa pravdepodobne do konca roka bude v slovenských jasliach postupovať podľa doterajších zákonov. Od januára 2018 by mohla platiť ďalšia, tentoraz už novela novely zákona.

Keďže okrem možného navýšenia počtu pracovníčok v jasliach je v obehu aj návrh na zvýšenie platov pedagogických zamestnancov v materských školách, centrách voľného času, školských kluboch detí či základných umeleckých školách, zaujímalo nás, či na to má piešťanská radnica vyhradené peniaze. Zvýšenie totiž odsúhlasuje parlament, ale na rozdiel od pedagógov základných a stredných škôl ich neplatí štát, ale samospráva. „Ešte nie je jasné, či zvýšenie bude. Ak budeme povinní zvýšenie platov dofinancovať, nájdeme naň zdroje v mestskom rozpočte, ako sme hľadali a našli aj v minulom roku. Vtedy sme to riešili podielovými daňami,“ uviedla hovorkyňa radnice Eva Bereczová.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 8, ktoré je v predaji od 28. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava