Jarné upratovanie komunikácií sťažujú samotní obyvatelia

  • Spravodajstvo
  • 29. marca 2018, 07:11
  • Autor:Daniela Serišová

S príchodom teplejšieho počasia sa ponosy obyvateľov na cesty a chodníky so zostatkom zimného posypu už tradične objavujú. Najmä dámy nemajú rady štrk, na ktorom si pokazia topánky a podpätky.

Pracovníci Služieb mesta Piešťany robia po zime, čo môžu, prácu im však sťažuje nielen počasie, ale aj samotní obyvatelia.
V kúpeľnom meste sa tradične každú zimu posýpa štrkom. Ten však zázračne nezmizne, ale každú jar čaká na okrajoch ciest a chodníkoch. Na to, aby zametacie autá mohli vyraziť do ulíc, musí byť teplota nad bodom mrazu. „Sme závislí od počasia, zametacie autá musia pri zametaní kropiť, čo sa v mraze nedá. Ak by to robili nasucho, boli by všade obrovské kúdoly prachu,“ vysvetľuje vedúci strediska údržby Služieb mesta Piešťany (SMP) Peter Fiala.
Počasie však nie je jedinou prekážkou v upratovaní ciest. Rýchlemu pozametaniu stoja v ceste a na parkovacích miestach motorové vozidlá. Počas svojho dlhoročného pôsobenia v SMP skúsil P. Fiala veľa možností. Od lístočkov za stieračmi, cez oznamy v novinách či na vchodoch, až po dočasné dopravné značenie. Nikdy ale zametačov nečakala voľná cesta bez áut.
„V minulom roku v spolupráci s mestskou políciou sa zametanie na sídliskách, najmä na Adame Trajane, výrazne zmenilo. Zametacie auto s rýchlosťou 5 km/h musí každý úsek komunikácie prejsť viackrát, kým nie je štrk pozametaný. Veríme, že na zametanie s dočasným dopravným značením si obyvatelia zvyknú, budú ho rešpektovať a nám tým uľahčia a zintenzívnia prácu. Za takúto spoluprácu im ďakujeme.“
Niektoré cesty sú už ale pozametané. „Stihli sme to pri teplejšom počasí. Ostatné plánujeme zametať od budúceho týždňa, keď budú teploty nad bodom mrazu,“ plánuje P. Fiala.
Od ďalšej zimy by mali SMP pri údržbe ciest využívať aj Solmag – ekologickú soľ vo forme vodného roztoku s drobným štrkom, ktorý je možné použiť od druhého ochranného pásma vodných zdrojov. Teda nie na celom území mesta Piešťany.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj