J. Beňačka: Dva a dva sú štyri aj v Piešťanoch

  • Spravodajstvo
  • 21. júla 2016, 08:59
  • Autor:Jozef Beňačka

V predchádzajúcom vydaní Piešťanského týždňa sme zverejnili rozhovor s poslancom mestského zastupiteľstva Jozefom Malíkom pod názvom V rozvoji mesta sme sa nepohli ani o krok. Na svojho kolegu z poslaneckých lavíc zareagoval Jozef Beňačka. Čo si myslí o jeho vyjadreniach, prinášame v nasledujúcich riadkoch:

Môj kolega J. Malík má pravdu: za dva roky sa neurobilo nič. Pôvodne som nechcel text komentovať, keby som si nevypočul občanov manipulovaných polopravdami. Tie sú niekedy horšie ako výmysly. Po poriadku: Kolega má pravdu, niektorí občania chceli zmenu, zvolili si ju. Aj kolega v minulom volebnom období deklaroval ako poslanec mestského zastupiteľstva nutnosť „reformy“ mestského úradu. Tak sa udiala. Za ňu je, samozrejme, zodpovedný primátor. A že sa nevydarila, to je viac ako jasné. Ale či bola až taká potrebná, v tom sa s kolegom nezhodneme – o nutnosti zmeny hovoril už pred voľbami.

Zhodneme sa aj v tom, že nálada je „blbá“. Veľmi. Ale kto sledoval rokovania zastupiteľstva posledné dva roky pred voľbami, musel si všimnúť, že kolega bol jeden z tých, ktorí stratili záujem spolupracovať s väčšinou nezávislých poslancov pre prospech mesta a zvolil si vlastnú cestu – predvolebnú.

Ako člen združenia Spoločne pre Piešťany (SpP) kritizoval rozhodnutia mestského úradu a majority poslancov – aj v priamych televíznych prenosoch. Dnes mu prekáža (aspoň to tak hovorí), že mu zastupiteľstvo pripadá ako reality šou. Má pravdu, aj mne. Pre úplnosť: pred poslednými voľbami som navrhol, aby sa posledné dve zasadnutia zastupiteľstva nevysielali priamo, ale zaznamenali a odvysielali až po voľbách. Návrh neprešiel: z 15 prítomných boli za návrh okrem mňa poslanci Šmída a Miština, kolega Malík za návrh nehlasoval. Prečo? A dnes moralizuje.

Kolega sa opakovane v článku vyjadruje na adresu ostatných poslancov, že nechápe ich postoje. Ani ja. Hovorí, že dva roky sa nič nedeje. To hovorím aj ja. Ale počty predsa platia aj v Piešťanoch. Ak bolo po voľbách 11 z 21 poslancov z klubu Spoločne pre Piešťany, ktorý dodnes existuje a tvári sa, že robí pre Piešťany všetko, ak práve kolega Malík po voľbách skonštatoval, že „primátor si bez nás nekúpi ani pero“ – mal pravdu, klub má väčšinu. Mohol odhlasovať, čo chcel: aj pero primátorovi, aj vlastnú koncepciu rozvoja cestového ruchu, aj nové predpisy podpory športu, aj inak koncipovaný rozpočet, aj „novú Evu“ (klub SpP projekt stopol), aj rozvoj cykloturistiky (klub SpP zrušil tvorbu projektovej dokumentácie cyklotrasy Bratislavská – Žilinská a nie je jednotný v názore, či ponechať hrdzavé koľajnice alebo vybudovať cyklotrasu do Vrbového). Klub SpP, ktorého členom je aj J. Malík, mohol čokoľvek. Je pravda, že po odchode poslankyne Wernerovej je v klube desať poslancov, ale po vymenovaní poslanca Hudcoviča za viceprimátora je súčasťou väčšiny v zastupiteľstve logicky aj poslanec Hynek – takže 11 hlasov z 21 je k dispozícii stále …

Za dva roky sa neudialo nič, aj nálada je „blbá“, aj turizmus nefunguje (inak jeden poslanec za SpP je „šéf Rezortu Piešťany“), to všetko je pravda. Je to aj v rozhovore, v ktorom chýba jedna drobnosť: sebareflexia. Lebo 11 poslancov z 21) môže odhlasovať, čo chce. Ak vie, čo chce.

A kým na to kolegovia z SpP prídu, čo vlastne chcú, budem za ostatných poslancov ostro proti tomu, aby sa hľadala príčina dvojročnej nečinnosti a „blbej nálady“ inde, ako v skutočnosti je. Lebo 2+2=4 aj v Piešťanoch.


Jozef Beňačka, poslanec MsZ

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj