I. Gajan má k Mozartovi citový vzťah

  • Kultúra a spoločnosť
  • 7. júla 2016, 13:33
  • Autor:am

Posledným koncertom na doskách Domu umenia Piešťany v rámci 61. music festivalu v Piešťanoch sa stalo vystúpenie Štátneho komorného orchestra Žilina. V utorok 28. júna zoskupenie viedol dirigent Leoš Svárovský. Sólista Ivan Gajan, ktorý divákov ohúril natoľko, že si vypýtali i prídavok, Piešťanskému týždňu prezradil, ako to vyzerá s nádejnou mladou generáciou talentov.

Publikum si užilo tóny nesmrteľnej hudby Beethovena, Bartholdyho, ale i Mozarta, ktoré svojím umením obohatil sólista za klavírnym krídlom. „Musím povedať, že v Piešťanoch sa mi hralo veľmi dobre. Bola to pre mňa taká retrospektíva, pretože som tu hral približne pred 22 rokmi so Slovenským komorným orchestrom Bohdana Varchala. Trošku som si na tie časy zaspomínal,“ povedal klavirista I. Gajan. K srdcu mu prirástla hudba „zázračného dieťaťa“. „Hral som Mozartov Klavírny koncert A-dur. Je to také moje ťažiskové repertoárové dielo, hrávam ho už veľmi dlho a mám ho nakrútené aj na nosičoch. K Mozartovi mám citový vzťah, pretože som nahral aj všetky jeho klavírne triá. Inklinujem k tejto hudbe,“ zamyslel sa klavirista. So Štátnym komorným orchestrom Žilina sa mu roky spolupracuje výborne. „Pôsobil som v zoskupení ako sólista a hrával hudbu klasického obdobia,“ prezradil I. Gajan.

Zrekonštruované priestory Domu umenia sa sólistovi páčia: „S riaditeľkou Editou Bjeloševičovou som si pozrel malú sálu, galériu, bufet, jednoducho priestory, ktoré som nemal možnosť v minulosti vidieť. Kedysi sme autobusom pricestovali na koncert, odohrali sme a išli domov. Teraz bolo viac času. Som veľmi rád, že je Dom umenia v takomto stave, a myslím si, že ožil. Dobudúcna je to vzpruha pre slovenskú kultúru.“

Umelca ešte pred prázdninami čaká vypracovanie odborných posudkov, pretože pôsobí ako pedagóg na bratislavskej Vysokej škole múzických umení a Janáčkovej akadémii v Brne. Zaujímalo nás preto, či vyrastajú nové generácie úspešných umelcov, klaviristov. „Tých talentov je veľa. Otázne však je, ako sa uplatnia, pretože dnes je doba, ktorá veľmi nepraje ani humanitným odborom. Azda sa to trošku skultúrni, v zmysle váženia si tohto umenia ako i v iných krajinách. Som optimista,“ dodal na záver sólista I. Gajan.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava