I. Babičová: Len hlupák si myslí, že všetko vie

  • Spravodajstvo
  • 3. mája 2017, 08:21
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Jeden z najdiskutovanejších bodov programu posledného piešťanského mestského zastupiteľstva bola úprava mestského rozpočtu aj za účelom zvýšenia príspevku do Rezortu Piešťany o sumu 30-tisíc eur z dôvodu podpory mládežníckych majstrovstiev Európy v basketbale, ktoré sa v kúpeľnom meste uskutočnia v lete tohto roka. Na túto tému i všeobecne o podpore športu zo strany Mesta Piešťany nám na naše otázky odpovedala poslankyňa Iveta Babičová.

► Čo si myslíte o podpore vrcholových podujatí v Piešťanoch i o práci súčasnej administratívy radnice a kvalite predkladaných návrhov na uznesenia zo strany vedenia mesta?
Pôvodne predložený materiál na rokovanie mestského zastupiteľstva neobsahoval takmer žiadne informácie o podujatí, ktoré máme finančne podporiť. Až po búrlivej e-mailovej diskusii začali prichádzať informácie z mestského úradu a aj od usporiadateľa. Takýto materiál, keďže ide o zmenu rozpočtu mesta, mal byť určite prerokovaný v komisiách, ktoré sú poradným orgánom zastupiteľstva a sú zostavené z občanov mesta a odborníkov. Určite by ma zaujímal ich názor. Treba v tomto momente kriticky povedať, že mesto nemá vypracovanú jasnú stratégiu, čo sa týka podpory významných podujatí, a k podobným žiadostiam sa pristupuje nekoncepčne a živelne. Kto príde osobne, vysvetlí a požiada, tak aj nejakú, ale vopred nejasnú podporu dostane.

V meste Piešťany sa organizujú aj iné podujatia európskeho, ba až svetového významu. Spomeniem nedávne majstrovstvá Európy v ragby 18-ročných alebo Valerio/Galeov pohár, čo sú Majstrovstvá Európy tenisových družstiev chlapcov do 18 rokov, ktorý sa tu koná každý rok. Tieto žiadnu podporu z mesta nedostali. Osobne som za to, aby mesto podporovalo tzv. športový turizmus. Takéto významné podujatia pritiahnu pozornosť médií a urobia reklamu mestu hodnotnejšiu, ako je účasť na veľtrhu cestovného ruchu. Súčasne naše mesto navštívi mnoho mienkotvorných ľudí, ktorí mu zabezpečia propagáciu. Športové podujatia prilákajú návštevníkov a fanúšikov, a teda priamo prispievajú k rozvoju turizmu. Usporiadatelia významných športových podujatí by v čase, keď sa rozhodujú, v ktorom meste na Slovensku podujatie usporiadajú, mali vedieť, že Mesto Piešťany je ústretové a priateľské k organizátorom i návštevníkom, a tiež by mali vedieť, akú podporu môžu očakávať. Určite sú takéto majstrovstvá zaujímavé aj pre našich občanov. Môžu vidieť kvalitné športové výkony budúcich šampiónov. Zvlášť pozitívne to vnímam ako dobrý príklad a motiváciu pre našu mládež.

Piešťany mohli byť organizátorom aj inej veľkej športovej akcie, a to hokejovej, dokonca po výstavbe tréningovej haly, na ktorú Piešťany dostali milión eur. Bolo viac ako pravdepodobné, že na mládežníckej úrovni sa tu zrejme budú hrať významné turnaje pravidelne. V predchádzajúcom období však súčasné vedenie mesta v tomto prípade aj v spolupráci s niektorými poslancami mestského zastupiteľstva vrcholový hokej z Piešťan doslovne vyhnalo a milión eur na tréningovú halu vedenie mesta vrátilo úradu vlády.

Premiér Robert Fico vyčlenil na hokejovú halu milión eur, tamajkovci dotáciu bez využitia vrátili.

Aký je váš názor na koniec vrcholového hokeja v Piešťanoch a na premárnenie šance na výstavbu tréningovej haly a stratu možnosti organizovať v Piešťanoch významnejšie hokejové podujatia?
Čo sa týka rozvoja hokeja, mám ťažké srdce aj na vedenie mesta, aj na poslancov klubu Spoločne pre Piešťany (SpP). Vedenie mesta nedokázalo využiť možnosti, ktoré nám ponúkal štát – vybudovať tréningovú halu a prichýliť mužstvo reprezentácie do 20 rokov. Klub SpP bol naladený proti existencii extraligy v Piešťanoch – argumentovali, že mesto je príliš malé, aby uživilo extraligu. Pozrime sa, čo je reálnym výsledkom. Nemáme tréningovú hokejovú halu, nemáme tu mužstvo do 20 rokov ani obľúbených extraligových havranov. Nemáme ani hokejové triedy. Ale paradoxne máme o tisíce eur vyššie výdavky ako vtedy, keď tu extraliga bola. Mesto vďaka nerozhodnosti vedenia radnice a klubu SpP a neschopnosti včas zabezpečiť rekonštrukciu chladiaceho zariadenia prišlo o najkvalitnejší medzinárodný hokejový turnaj 18-ročných na svete, ktorý sa tu roky konal. Na Memoriáli I. Hlinku sme mali možnosť vidieť budúce hviezdy – spomeniem napríklad Ovečkina. O tento turnaj mala eminentný záujem Kanada, a tak sa v súčasnosti hrá dva roky po sebe v Kanade a každý tretí rok v Česku v Břeclavi a na Slovensku v Bratislave.

Na mestskom zastupiteľstve ste hovorili o turizme s prívlastkom. Čo ste tým mysleli a aký význam by to malo pre Piešťany?

Piešťany sú zamerané na cestovný ruch a občania mesta z cestovného ruchu vždy profitovali. Aj v súčasnosti sa neustále spolu s mestom Piešťany skloňuje slovné spojenie rozvoj cestovného ruchu. Treba si uvedomiť, že doba je iná ako kedysi a aj požiadavky návštevníkov sa zmenili. Voľakedy ľudia preferovali oddych a leňošenie, dnes túžia po aktívnom oddychu a zážitkových dovolenkách. Keďže každý človek má iné záujmy, cieľom turistiky s prívlastkom je ponúknuť aktivity určitého zamerania čo najväčšej skupine návštevníkov. Preto hovoríme napríklad o rozvoji kúpeľného turizmu, kongresového turizmu, kultúrneho turizmu alebo športového turizmu. Piešťany majú obrovský potenciál práve pre rozvoj takéhoto turizmu svojou polohou a infraštruktúrou. Marketingoví odborníci v turistickom ruchu hovoria, že najviac peňazí tu nechá turista, ktorý príde na pár dní. Okrem kúpeľníctva sa naše mesto môže zamerať na organizovanie športových podujatí, športových sústredení, hudobných festivalov, usporadúvanie vedeckých konferencií a kongresov a podobne.

Na poslednom zastupiteľstve sa objavila aj téma rekonštrukcie Kuzmányho ulice. Vedenie mesta sa ju rozhodlo opraviť bez toho, aby bola investícia riadne schválená poslancami, či už formou schvaľovania mestského rozpočtu na rok 2017, alebo návrhom na jeho zmenu. Považujete takéto svojvoľné narábanie s verejnými prostriedkami mesta za správne?

Samozrejme, že som sa ohradila voči takémuto konaniu a pýtala som vysvetlenie. Musím konštatovať, že mám podozrenie, že ide dokonca o porušenie zákona o rozpočtových pravidlách. V každom prípade tu máme zase nekoncepčnosť, hurá systém a žiadne plánovanie. Každému je jasné, že Kuzmányho ulica je v dezolátnom stave a potrebuje opravu. Túto mesto naplánovalo na rok 2018 alebo 2019. Pri zostavovaní rozpočtu na rok 2017 sa naplánovali rekonštrukcie iných ulíc, medzi inými aj Sládkovičovej. Myslím si, že namiesto tretej etapy rekonštrukcie Sládkovičovej sa mala komplexne zrekonštruovať prioritne Kuzmányho a potom v ďalšom roku dokončiť Sládkovičovu. Obávam sa, že toto nerozmyslené a nekoncepčné riešenie bude mať za následok zbytočne vyhodených 13-tisíc eur, toľko má totiž stáť položenie nového asfaltového koberca na Kuzmányho ulici. A potom o dva roky sa začne s komplexnou opravou podľa jestvujúceho projektu – aj s úpravou podložia, rozšírením a vybudovaním potrebných chodníkov. Takto sa plytvá s peniazmi v rozpočte.

Mestské odborné komisie, ktoré sú tvorené nielen poslancami, ale i bežnými obyvateľmi, ktorí chcú aj na základe svojich znalostí a skúseností pomáhať pri napredovaní mesta, sú zjavne zo strany vedenia radnice ignorovaní. Do komisií dokonca nie sú predkladané materiály s priamym vplyvom na mestský rozpočet. Nepovažujete to zo strany vedenia radnice za aroganciu moci a ignorovanie obyvateľov?

Vedenie mesta ignoruje poslancov, ignoruje komisie a ignoruje obyvateľov. Nebudem spomínať všetky kauzy a udalosti, ktoré sa udiali, ale občania ich pozorne sledujú a vďaka miestnym médiám majú aj dosť informácií, aby si to dostatočne uvedomovali. Som devätnásty rok predsedníčkou komisie a môžem povedať, že komisie v minulosti alebo v súčasnosti vždy poctivo pracovali a snažili sa nájsť riešenia najlepšie pre mesto a jeho obyvateľov. Veď nenadarmo sa hovorí – viac hláv, viac rozumu. Ľudí treba počúvať – vox populi vox dei – hlas ľudu, hlas Boží. Toto je základom demokracie, aby sa občania podieľali aktívne na rozhodovaní o meste, v ktorom žijú. Len hlupák si myslí, že nepotrebuje radu a všetko vie a všade bol. Viac k tomu nemám čo dodať.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 17, ktoré je v predaji od 2. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín