Hrozí rozpočtové provizórium?!

  • Spravodajstvo
  • 10. februára 2016, 08:11
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Členovia mestskej rady Juraj Brna, Martin Cifra, Jozef Drahovský, Tomáš Hudcovič, Jozef Malík a viceprimátor Michal Hynek na zasadnutí v utorok 2. februára svojím hlasovaním neodporučili schváliť mestskému zastupiteľstvu rozpočet mesta Piešťany na rok 2016 v podobe zverejnenej aj na internetovej stránke radnice. Na rokovaní chýbala vopred ospravedlnená Eva Wernerová, siedma členka rady.

Reálna hrozba, že kúpeľné mesto ostane v rozpočtovom provizóriu, naďalej ostáva. Definitívne rozhodne zastupiteľstvo, ale oproti pôvodnému plánu pre zmätky na radnici pri zákonom stanovenom zverejňovaní návrhu až o týždeň neskôr – 18. februára.

Už úvod rokovania o rozpočtoch mestských organizácií naznačil problémy. Do horúceho kresla pred členov mestskej rady sa posadila riaditeľka mestského kultúrneho strediska Marta Jurčová, nasledovala ju riaditeľka mestskej knižnice Margita Galová a na koniec riaditeľka Služieb mesta Piešťany Hana Dupkaničová. Takmer tri hodiny obhajovali svoje rozpočty, no i tak dostali na dopracovanie domáce úlohy.

Hynek: Najprv za, potom sa zdržal


Keď mal prísť na rad kompletný balík rozpočtu mesta, primátor Miloš Tamajka rokovanie prerušil a pozval členov mestskej rady do svojej kancelárie, mimo očí prítomných novinárov.

Po zhruba pätnástich minútach rokovanie o rozpočte malo pokračovať diskusiou. Nik sa neprihlásil a primátor nechal o návrhu hlasovať. Všetci prítomní členovia rady vrátane viceprimátora Michala Hyneka sa zdržali. Viceprimátor najprv zahlasoval za rozpočet, ale po jemnom upozornení od Tamajku, za čo hlasuje, dal rýchlo ruku dole a pripojil sa k ostatným.

Po skončení zasadnutia primátor veľmi rýchlo zutekal od prítomných novinárov, žiadajúcich vysvetlenie diania za zatvorenými dvermi. Zaskočil i svojho zástupcu, po chvíli sa medzi čakajúcimi žurnalistami zjavil s otázkou, či nevedia, kde sa M. Tamajka nachádza.

Nevedko Tamajka


Na otázky odpovedali len členovia mestskej rady, zároveň i poslanci mestského zastupiteľstva. „Od začiatku roka na niekoľkých pracovných rokovaniach poslanci s vedením mesta rozpočet utriasali a zjednocovali si názory. Čo sme v rámci stretnutí vyriešili, sa vo finálnej verzii nepremietlo. Rozpočet je v tejto podobe pre nás neprijateľný a v niektorých častiach zrejme i v rozpore so zákonom. To si pravdepodobne uvedomil i primátor a za zavretými dvermi sme sa dohodli na ďalších krokoch tak, aby ho mestské zastupiteľstvo konečne schválilo,“ vysvetlil poslanec Jozef Malík (NEKA).

Podľa našich informácií je pravdepodobné, že primátor o nezapracovaní pripomienok od poslancov do rozpočtu ani netušil. Na viacerých pracovných stretnutiach k rozpočtu sa nezúčastnil a z niektorých zas predčasne odišiel. Informácie o štádiu spracovania materiálu od prednostu Eduarda Strapatého tak nemuseli úplne kopírovať realitu.

Spustí sa tajomný mechanizmus?


Podľa slov členov mestskej rady poslancov čakajú ďalšie rokovania s vedením mesta, aby sa návrh rozpočtu dostal do zastupiteľstva v podobe, vyhovujúcej všetkým zainteresovaným. Návrh zverejnený na stránkach mesta na pripomienkovanie verejnosťou mestská rada nepodporila, aký pôjde do zastupiteľstva naplánovaného na 18. február? „Na zasadnutie mestského zastupiteľstva bude predložený rozpočet, zverejnený na úradných tabuliach,“ informovala nás hovorkyňa mesta Eva Bereczová.

Viacerí poslanci zaň určite nezahlasujú. Čo sa udeje, ak spustením dákeho tajomného mechanizmu sa k poslancom nakoniec dostane iný návrh ako teraz zverejnený? „Protizákonné to zrejme nebude, ale podvod na ľuďoch celkom určite,“ vyjadril sa Remo Cicutto, jeden zo služobne najstarších členov piešťanskej samosprávy.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 6, ktoré je v predaji od 9. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín