Horúce počasie brezám nepomáha

  • Spravodajstvo
  • 13. septembra 2017, 00:42
  • Autor:Alexandra Mathiasová

Učitelia na základných školách dlhé roky v rámci hodiny zemepisu vtĺkajú do detských hláv, že naša republika sa nachádza v miernom podnebnom pásme. Posledné roky sa však počasie od tohto tvrdenia akosi dištancuje a príroda dokazuje svoju silu aj prudkými výkyvmi. Nedávne horúčavy dali zabrať i miestnym drevinám.

Obyvatelia si mohli všimnúť, že nielen v Piešťanoch, ale aj v iných mestách stromy strácajú životnú energiu. Ide najmä o brezy. „Tohtoročné suché obdobie trvajúce niekoľko mesiacov spôsobilo vo vegetácii mestských drevín, a nielen ich, nemalé problémy i v Piešťanoch. Viditeľne vysychajú brezy, mladé aj staré, tiež lipy začali zhadzovať listy už v polovici augusta,“ povedala Hana Dupkaničová, riaditeľka Služieb mesta Piešťany.
Otázka, prečo práve brezám tak zreteľne uškodilo sucho, je podľa nej skôr na dendrológa. Vysvetliť stav sa však pokúsil pracovník organizácie Denis Bechera. Podľa neho je problematika nedostatku vody a suchého klimatického pásma, ktoré sa prehlbuje a posúva aj na naše územie, čoraz viac cítiť: „Odráža sa to aj na schopnosti drevín adaptovať sa na tieto zmeny, ktoré sú z roka na rok výraznejšie. Brezy sú pomerne vytrvalé a nenáročné dreviny, schopné zvládať extrémnejšie podmienky. Dlhodobé vysoké teploty a nízka hladina podzemnej vody spolu s minimálnym zrážkovým úhrnom poškodzuje aj takýto typ dreviny.“
Breza má vraj koreňový systém pomerne plytký, a to do jedného metra, ktorý je efektívny, potom stredne dlhé korene (5-6 metrov) s riedkou koreňovou sústavou, preto môže byť problém z troch dôvodov: nedostatočne hlboký koreňový systém či extrémne preschnutá a prehriata vrchná vrstva pôdy.
Dôvodom môže byť i zmena ph hodnoty pôdy z kyslej až slabo kyslej 4,5-6, čo vyhovuje brezám, na vyššie hodnoty, keď sa kryštalizujú soli na povrchu pôdy, čo obmedzuje rozpustnosť a využiteľnosť látok a vody a breza je slabo vyživovaná.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav