Horúčavy nás potrápia ešte aj tento týždeň

  • Spravodajstvo
  • 10. augusta 2017, 05:48
  • Autor:Viera Dusíková

Tropické horúčavy, ktoré k nám zavítali v uplynulom týždni, od Afriky priniesli do našich končín nielen teplo. Meteorológovia varovali, že nad územím bývalého Československa sa budú vyskytovať aj mraky prachu zo Sahary. Tie mali zasiahnuť Slovensko minulú stredu. Zaprášené mali byť autá aj stromy.

Nemalo ísť iba o jeden deň, ale s vysokou pravdepodobnosťou sa mal saharský prach nad Slovenskom nachádzať aj v nasledujúcich dňoch. V stredu sa nad Piešťanmi okolo obeda naozaj objavili mračná, no tie v našich končinách rýchle postupovali, takže žiadnu zvýšenú prašnosť sme nezažili.

V Piešťanoch sa ľudia ochladzovali aj pri skákajúcej fontáne.

Čo sme však zaznamenali, boli skutočné tropické horúčavy, ktoré od začiatku týždňa nastúpili so silnou razanciou. Teplota v meste, kde sa slnko opieralo do asfaltu a námestí či ulíc s domami a budovami, vysoko presahovala štyridsiatky. V tieni bolo okolo 37-38 stupňov. Podľa meteorológov nám toto leto ešte dá zabrať. Hoci v tomto týždni príde mierne schladenie, teploty okolo tridsať stupňov nás čakajú približne až do 22.-25. augusta.
Aj vďaka varovaniam a výstrahám, ktoré vydáva Slovenský meteorologický ústav, sa obyvatelia nášho regiónu správajú rozumnejšie. Sú opatrnejší, pijú viac tekutín, pred tropickým slnkom sa skrývajú najmä cez obed a popoludní. Mnohí už majú klimatizácie aj v súkromí. Najhoršie znášajú teplá deti a starí či chorí ľudia. „Najmä pri starších pacientoch sme museli byť obozretní, pretože práve oni nepociťujú smäd. Preto sme dbali na to, aby dodržiavali pitný režim,“ povedala nám jedna zo zdravotných sestier v Piešťanoch.
Pitná fontánka bola v permanencii.

A ako to bolo s kolapsmi? Na stav v Piešťanskom okrese v uplynulom týždni sme sa opýtali Borisa Chmela, hovorcu Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky. „Žiaľ, momentálne dokážeme tvoriť štatistiky len v rámci krajov. Na podrobnejšie vedenie záznamov po okresoch nemám človeka,“ skonštatoval a dodal: „Čiže máme údaje len po krajoch. V Trnavskom kraji to bolo od 1. augusta 24 kolapsov, pri ktorých zasahovali záchranári. Celkovo môžeme zhodnotiť, že tento rok je oproti minulým lepší. Denne máme priemerne zhruba o polovicu menej kolapsov ako vlani a predvlani.“
Okrem úkrytov v domoch či budovách sa obyvateľstvo doslova húfne presunulo do tieňov stromov, ktoré poskytuje okolie kúpalísk a vodných nádrží. Voda príjemne chladila nielen na Prúdoch, na brehoch rieky Váh, na Lide, Lodenici, na Sĺňave či v Ratnovskej zátoke. Okupované boli aj bagroviská v Hornej Strede, rybníky v Drahovciach. Problém s horúčavami mali však chovatelia rýb, pretože tie boli ohrozené. Skoro na ne doplatilo množstvo rýb v Podolí. Zachránili ich miestni rybári i pobedimskí hasiči, ktorí v prvý augustový deň odčerpali vodu a poprenášali ryby do väčšieho rybníka.

Kam utekáme pred slnečnými lúčmi


Ako sa schladzujete, kde relaxujete, keď vám nad hlavami páli tropické slnko? Kam ste utiekli pred horúčavami a ako ich znášate? Tieto otázky sme položili čitateľom Piešťanského týždňa.

Takto sa s horúčavami vysporiadali naši respondenti.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava