H. Dupkaničová: Každý strom v meste je zaevidovaný

  • Spravodajstvo
  • 1. júna 2017, 13:08
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Ošetrovanie stromov v piešťanskom mestskom parku, ktoré služby mesta realizovali počas uplynulého mesiaca, vzbudilo množstvo reakcií. Obyvateľov v mnohých prípadoch rozhorčilo i odporúčanie, aby počas týchto prác nevstupovali do parku. Čo sa v tomto období v parku dialo a prečo bolo nutné použiť chemické ošetrenie listnáčov, sme sa pýtali riaditeľky Služieb mesta Piešťany (SMP), Hany Dupkaničovej. Riaditeľka nám objasnila aj výruby stromov na území mesta, ktoré ľudia často vnímajú negatívne.

► Prednedávnom obmedzilo pohyb v mestskom parku chemické ošetrenie stromov, ktoré SMP realizovalo. O aký druh postreku išlo, čo bolo jeho účelom?
V parku a v ďalších častiach mesta bol urobený postrek jedincov stromov pagaštanu konského insekticídnym prípravkom. 16. mája bola uskutočnená prvá aplikácia chemického postreku proti škodcovi ploskáčikovi pagaštanovému, a to v čase kladenia vajíčok. Ploskáčik je malý okrový motýľ, ktorý poškodzuje listy stromov. K nám sa rozšíril z Južnej Európy v 80. rokoch minulého storočia. Počas roka má dve-tri generácie. Z nakladených vajíčok sa liahnu húsenice, ktoré žijú vo vnútorných štruktúrach listov. Na listoch sa v priebehu mája začínajú objavovať hnedé škvrny, ktoré by sa bez ochrany rozšírili na celý list a strom. Takéto poškodenie strom výrazne oslabuje a môže dôjsť až k jeho úplnému odlistneniu. Ak sa situácia bez ošetrenia opakuje niekoľko rokov po sebe, strom odumrie.

► V parku, ale aj v iných lokalitách mesta, kde je odrastenejšia stromová zeleň, často v prípade zosilnenia vetra dochádza k odlamovaniu svojou veľkosťou i nebezpečných konárov, prípadne celých stromov. Majú SMP prehľad o stromoch či stromoradiach, kde takéto nebezpečie hrozí?
SMP ako správca verejnej a čiastočne i vyhradenej zelene v Piešťanoch majú prehľad o stromoch na území mesta na základe praxe. Pre park je vypracovaná inventarizácia drevín vrátane návrhu asanácií a ošetrenia. V zmysle minuloročného pasportu zelene máme zmapované a spočítané všetky dreviny vo verejnej zeleni.

► Aké kroky SMP podniká, aby aj v prípade veterného počasia nehrozil pri pohybe pod stromami, o ktoré sa staráte, úraz, prípadne hmotné škody na majetku obyvateľov?

Strom je živý jedinec a SMP svojou prácou môžu spomínané nebezpečenstvá minimalizovať. Arboristi pravidelnými kontrolami a ošetrovaním stromov zabezpečujú ich bezpečné a dlhodobé spolužitie s okolitým prostredím. V praxi to znamená prevenciu alebo i akútne riešenie neželaného konfliktu medzi drevinou a človekom. V mestskom prostredí je strom viac ohrozený a vplýva naň viac negatívnych faktorov ako na strom vo voľnej prírode. Preto stromy potrebujú našu starostlivosť od výsadby – polievanie, hnojenie, cez dospelého jedinca – arboristické ošetrenie až po výrub.

Hana Dupkaničová, riaditeľka SMP

► Je nejaký predpoklad na najbližšie obdobie, že sa začne komplexná obnova drevín v parku?
V tomto roku nie je naplánovaná komplexná obnova v parku. SMP vykonáva pravidelnú údržbu a ošetrovanie všetkých drevín na území mesta, ktoré má v správe. Nutná „hygiena“ parku prebieha zo strany SMP trvale. Väčší rozsah v zmysle projektu revitalizácie zatiaľ nedostal zelenú v podobe schválenej dokumentácie na stavebné povolenie.

► Ľudia často kritizujú výruby, ktoré po meste realizujete. Môžete čitateľom vysvetliť, za akých predpokladov k takýmto výrubom pristupujete, aký je schvaľovací proces a posúdenie stromu v prípade, ak nejde o havarijný stav?
SMP postupujú pri výruboch v zmysle platnej legislatívy, to znamená v zmysle ustanovení zákona o ochrane prírody a krajiny. SMP vyrubujú stromy v troch prípadoch:

1. SMP na základe vlastnej správy zelene požiada príslušný orgán ochrany prírody o súhlas na výrub dreviny. V žiadosti predkladáme požadované údaje, napríklad parcelné číslo pozemku, špecifikáciu dreviny, jej druh, počet, zdravotný stav, obvod kmeňa meraný vo výške 130 centimetrov nad zemou, odôvodnenie žiadosti a podobne. Orgán ochrany prírody začne správne konanie, súčasťou ktorého je i obhliadka na mieste. Ak obdržíme právoplatné rozhodnutie – súhlas na výrub – a orgán ochrany prírody vyznačí drevinu na výrub, nastupujú naši pilčíci. Dreviny, ktoré žiadame na výrub, majú vo všeobecnosti nevyhovujúci zdravotný stav. Toto posudzujú naši arboristi, orgán ochrany prírody a v mestskom parku i odborníci z Krajského pamiatkového úradu Trnava.

2. SMP dostane právoplatné rozhodnutie od občana Piešťan. Ten požiadal a dostal súhlas na výrub a požiada našu organizáciu o jeho vykonanie. Proces povoľovania je rovnaký ako v bode prvom – zabezpečuje občan/žiadateľ.

3. SMP na základe vlastnej správy zelene vyhodnotí stav dreviny ako bezprostredne ohrozujúci zdravie alebo život človeka, alebo ak bezprostredne hrozí vznik značnej škody na majetku, pristúpi k výrubu dreviny a následne do piatich dní oznámi túto skutočnosť majiteľovi stromu a príslušnému orgánu ochrany prírody a taktiež preukáže splnenie podmienok na výrub v zmysle platnej legislatívy. V našom prípade majiteľom je Mesto Piešťany a príslušný orgán je Okresný úrad Piešťany, odbor starostlivosti o životné prostredie. Musím ale podotknúť, že i v tomto prípade než pristúpime k výrubu, konzultujeme stav dreviny ešte s majiteľom stromu, prípadne s pamiatkarmi.

Každý strom v meste je evidovaný, každý výrub a každá výsadba tiež.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 21, ktoré je v predaji od 30. mája.


0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín