F. Varga, riaditeľ letiska: Len zázrak zachráni letisko!

  • Spravodajstvo
  • 10. novembra 2016, 10:54
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Na piešťanskom letisku to medzi zamestnancami doslovne vrie. Potom ako predstavenstvo letiskovej spoločnosti, ktorá je vo vlastníctve mesta, štátu a Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), rozhodlo o jej zániku, pred zamestnancov letiska v piatok 4. novembra v dopoludňajších hodinách predstúpil výkonný riaditeľ spoločnosti František Varga s vysvetlením situácie. Jeho objasnenie sa však u zamestnancov nestretlo s veľkým pochopením. Podľa nich je úpadok spoločnosti účelovým kladením letiska na lopatky.

Podľa slov riaditeľa letiska je dlh spoločnosti v súčasnej dobe vo výške 1,7 miliónov eur, pričom viac ako 600-tisíc dlhuje na odmenách niekdajším členom predstavenstva, ktorí v spoločnosti zastupovali záujmy štátu. Tí sa domáhajú svojich peňazí súdnou cestou. Ďalších viac ako 600-tisíc predstavuje dlžoba voči kúpeľnému mestu, vytvorená neplatením dane z nehnuteľnosti.

Letisko má však v akciách hodnotu viac ako 24 miliónov eur, a práve to je jeden z dôvodov nespokojnosti zamestnancov s jeho likvidáciou. „Letisko má predsa dostatok majetku, ktorý bezprostredne nepotrebuje na prevádzku, a jeho predajom by sa tento dlh dal uhradiť. Žiaden zodpovedný hospodár by sa predsa nezbavoval majetku pre dlh, ktorý je k celkovej hodnote majetku zanedbateľný. Aj preto považujeme likvidáciu letiska za účelové a ekonomicky neopodstatnené rozhodnutie,“ odznelo od zástupcov zamestnancov na stretnutí s riaditeľom.

Ten sa však bránil argumentom, že predaj majetku v hodnote dlžôb síce možný je, ale to by vraj podľa neho situáciu neriešilo a len by agóniu letiska na čas odložilo. Predstavenstvo spoločnosti totiž nemá vízie, ako letisko „rozlietať“, keďže platby za prenájom plochy pre hudobné festivaly existenciu spoločnosti nezachránia. Sám na takéto kroky vraj ako výkonný riaditeľ kompetenciami nedisponuje, pretože o svoje členstvo v predstavenstve spoločnosti prišiel v auguste tohto roka.

Piešťany v riadiacich orgánoch nie sú


Trojčlenné predstavenstvo spoločnosti Letisko Piešťany, ktoré ju priamo riadi, je tvorené predsedom TTSK Tiborom Mikušom, ďalším členom predstavenstva je jeho asistent z kancelárie predsedu TTSK Juraj Štaffa a tretím členom je Michal Merga, ktorý je na základe našich informácií tiež nominantom T Mikuša.

Z toho vyplýva, že i keď je TTSK s takmer šesťdesiatimi percentami akcií síce dominantným vlastníkom letiska, tak dvoch dvadsaťpercentných akcionárov, ktorými sú štát a Mesto Piešťany, do trojčlennej správnej rady nepustil. A podľa názoru zamestnancov práve správna rada pácha voči spoločnosti účelovú sabotáž. „Najnovšie sme dostali zákaz platiť faktúry za energie, a tak nám čoskoro hrozí, že nás dodávatelia odstavia od plynu, vody a elektriny,“ argumentovali zamestnanci. Túto informáciu potvrdil i riaditeľ. Od predstavenstva spoločnosti naozaj dostal zákaz preplácať fakturované odbery energií plynu a vody.

Padli podozrenia na trestnú činnosť


Na stretnutie zamestnancov s riaditeľom prišli aj zástupcovia samostatných organizácií. Tie pôsobia v rámci letiska a pre jeho chod sú nevyhnutné. Takým je napríklad meteorológ z piešťanského pracoviska Slovenského hydrometeorologického ústavu, letecký dispečer či pracovník nákladnej leteckej spoločnosti. Podľa nich v prípade neplatenia energií letiskovou spoločnosťou ide doslovne o trestný čin. „Letisko má jedenásť odberateľov energií a tí, čo spotrebujú, vám riadnym spôsobom uhrádzajú. Ako je potom možné, že vy si dovolíte dodávateľom neplatiť? Veď tu ide doslovne o neoprávnené obohacovanie sa,“ ohradili sa.

F. Varga len zopakoval svoje slová na obranu, že ide o priame nariadenie správnej rady letiskovej spoločnosti, ktoré on musí rešpektovať.

Tak ako samotní zamestnanci, rovnako i F. Varga zapochyboval, že dôvody na ukončenie činnosti leteckej spoločnosti sú opodstatnené. Záujem zo strany cestovných operátorov vraj je reálny, len nik so zodpovedných s nimi nekomunikuje a neuzatvára zmluvy. „Záujem prejavil Izrael aj Nemecko. Na úvodné spojenia, aby sa stali konkurencieschopné voči jestvujúcim linkám, požadovali z našej strany finančnú podporu. To preto, aby vedeli na začiatok znížiť ceny leteniek. S turistickým rezortom pod Tatrami sa dohodli a do Popradu lietajú. Ale u nás sa vôľa nenašla,“ vysvetlil riaditeľ letiska.

Lietadlá v Piešťanoch: Uvidíme ich už len na historických fotkách?

Podľa riaditeľ a má letisko aj investora


F. Varga prítomných informoval aj o možnosti výcviku čínskych pilotov v priestoroch piešťanského letiska. Zamestnancom objasnil, že záujem o letisko prejavil aj zahraničný investor, ktorý má v pláne vložiť do neho tridsať miliónov eur, čím by sa stal majoritným vlastníkom. V ďalšom období by vraj chcel letisko modernizovať a v budúcnosti by slúžilo pre 40 percent nákladnej dopravy a 60 percent by tvorila doprava osobná. Vraj aj o tejto možnosti predstavenstvo letiska informoval.

Proces spustenia likvidácie letiskovej spoločnosti môžu na valnom zhromaždení odsúhlasiť len jeho akcionári. V tomto prípade 60-percentná prevaha predsedovi TTSK nestačí. O likvidácii letiska musí rozhodnúť dvojtretinová väčšina akcionárov, čo znamená, že by sa k tomuto rozhodnutiu musel prikloniť štát alebo kúpeľné mesto. Druhý viceprimátor Tomáš Hudcovič, ktorý bol na stretnutí prítomný, takéto riešenie za Piešťany vylúčil.

S likvidáciou letiska mesto nesúhlasí


Ale ak by i na valnom zhromaždení došlo k zablokovaniu zámeru na jeho riadenú likvidáciu, letisko by bez urýchleného vyplatenia dlžôb zrejme vyhraté nemalo. Ktorýkoľvek z veriteľov, čo sú nielen Piešťany a dávno odídení členovia predstavenstva, ale aj Prima banka, u ktorej má letisko nesplatený úver, a tiež právnická kancelária, ktorá letisku peniaze požičiavala, by pre nesplatené úvery mohli dať letiskovú spoločnosť do konkurzu. Je to v podstate to isté ako likvidácia, len s tým rozdielom, že akcionári letiska by mali na ďalšie nakladanie s majetkom podstatne menší dosah.

Na udalosti okolo likvidácie letiska a jeho možnej perspektívy, ako ju naznačili zamestnanci, ale aj riaditeľ F. Varga, sme sa chceli opýtať samotného predsedu predstavenstva a zároveň predsedu TTSK T Mikuša. Do esemesky nám však uviedol, že je momentálne v zahraničí, a tak sa jeho vyjadrenia k aktuálnej problematike budeme snažiť pripraviť do najbližšieho vydania Piešťanského týždňa.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 45, ktoré je v predaji od 8. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín