Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 8. decembra 2017, 07:31
  • Autor:red

Dnes je piatok 8. decembra. Meniny má Marína.

Ženské meno Marína má latinský pôvod a v preklade znamená „morská“. Maríny nemajú ľahkú povahu. Keď ich skúmame zblízka, všimneme si, že sú to veľmi tvrdohlavé a odhodlané bytosti, vytrvalé v práci.

Zvyčajne sú Maríny výborné študentky. Ak majú iný názor ako ich vyučujúci, otvorene to dajú najavo. Sú aj podozrievavé a neúspechmi trpia. Zároveň sú zraniteľné, citlivé, trpezlivé ale aj strohé, hlavne ak sa nahnevajú.

Tieto ženy sú dokonale spokojné v spoločnosti, ale nepotrebujú pre svoj život veľa priateľov.

Napĺňa alebo priťahuje ich miesto opatrovateľky, prípadne učiteľky.

Maríny majú veľkú vitalitu a pevné zdravie. Mohli by sa však u nich vyskytnúť problémy s obličkami, aj preto by mali dbať na dostatočný prísun vhodných tekutín.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr, ochraňujú kamene citrín a nefrit.

Známe osobnosti s menom  Marína: Marína Čeretková – Gallová – spisovateľka, autorka rozhlasových hier pre deti a mládež, Marina Litvienko – vdova po ruskom špiónovi Alexandrovi Litvienkovi, ktorý umrel za záhadných okolností na otravu Polóniom.

V psom kalendári oslavuje meniny Meggi, Olsan.

V Piešťanoch sa 8. decembra 1911 narodil staviteľ Jozef Haring, ktorý navrhol množstvo domov v regióne.

Hudobný kalendár

1925 – narodil sa Sammy Davis Jr. (Harlem, New York City), spevák, tanečník, multiinštrumentalista, komediant, pravý americký entertainer. Od záveru päťdesiatych rokov bol členom zoskupenia zabávačov pod názvom Rat Pack, do ktorého patril aj Frank Sinatra, Dean Martin, Peter Lawford a Joey Bishop. Jeho diskografia obsahuje viac ako päť desiatok albumov a kompilácií. Zomrel 16. mája 1990 vo veku 64 rokov v kalifornskom Beverly Hills.

1941 – narodil sa Bobby Elliott (Burnley, Lancashire, UK), hráč na bicích nástrojoch skupiny Hollies. Táto pop-rocková formácia z anglického Manchestru vznikla v roku 1961. Už v júni 1963 mali v anglickej hitparáde prvú skladbu Just Like Me. Vo februári 1964 mali prvý veľký hit Just One Look, mesiac nato  vydali prvú LP platňu s názvom Stay With The Hollies. Hneď táto prvá LP platňa bola úspešná a dostala sa na druhé miesto v rebríčku albumov. V júli 1965 viedli prvýkrát hitparádu so skladbou I’m Alive. Ako sa neskôr ukázalo, bola to ich jediná hitparádová jednotka. Skupina Hollies patrila v ére 60.tych rokov medzi najúspešnejšie, v singlovom rebríčku mali celkom 26 skladieb. Hitmi boli piesne Bus Stop, Stop Stop Stop, Carrie Anne, Sorry Suzanne aj The Air That I Breathe. Ich tvorbu dokumentuje viac ako dvadsiatka vydaných albumov a dvadsiatka kompilácií.

1943 – narodil sa Jim Morrison (Melbourne, Florida, USA), spevák a skladateľ, líder skupiny Doors. Túto rockovú formáciu založili práve Jim Morrison a hráč na klávesové nástroje Ray Manzarek v júli 1965. V januári 1967 vydali debutovú LP platňu s názvom The Doors. Jedna zo skladieb na tejto platni, Light My Fire vyšla aj na singli a v júli 1969 sa dostala na prvé miesto hitparády. Najväčší úspech im priniesla LP platňa Waiting For The Sun, ktorá vyšla v júli 1968. Z tejto platne je skladba Helo I Love You, ktorá sa v auguste 1968 dostala na prvé miesto rebríčka. Úspešná dráha tejto americkej formácie skončila v roku 1971, keď v Paríži zomrel 3. júla vo veku 27 rokov jej frontman Jim Morrison. Skupina pod vedením Manzareka pokračovala v trojici, ovšem bez úspechu, preto sa v decembri 1972 rozišli.  Spolu s Morrisonom vydali šesť albumov, po jeho smrti ďalšie dva. V singlovej hitparáde mali osem piesní.

1943 – narodil sa Graham Knight (Glasgow, Škótsko), exbasový gitarista a spevák škótskej skupiny Marmalade. Táto škótska formácia vznikla v roku 1966, od roku 1967 pôsobili v Londýne. V júni 1968 mali v hitparáde prvú skladbu Lovin‘ Things. Úspech si získali v januári 1969, anglický rebríček viedli s cover verziou skladby Ob-la-di, Ob-la-da skupiny Beatles. Vo februári 1969 vydali prvú LP platňu There’s A Lot Of It About It. Úspešne obdobie mali do konca roka 1974, v hitparáde mali desať skladieb. Hitmi boli piesne Baby Make It Sun, Reflections Of My Life (obe 1969) a Rainbow (1970). Vydali štyri albumy. Skupina je scéne do dnešných dní, Graham Knight, ktorý odišiel v roku 2010, bol posledným z pätice muzikantov ich najúspešnejšieho obdobia do polovice 70. rokov.

1944 – narodil sa Milan Drobný, Praha, spevák a producent. V roku 1965 spolu s Jiřím Grossmannom a Jiřím Brabcom založili Country Beat. Jeho prvý  veľký hit, Píseň pro kočku aj skladba Kytky se smály sú zo semaforskej hry Zuzana není pro nikoho doma. Od roku 1966 nahrával s orchestrom Karla Vlacha, v roku 1969 odišiel zo Semaforu a založil vlastnú skupinu New Force. V roku 1971 mu vyšla prvá LP platňa  Najdu klíč a vejdu branou. Vystupoval doma aj v zahraničí, spieval na viacerých festivaloch. Začal sa venovať aj skladateľskej činnosti. V roku 1975 vydal druhú LP platňu Milan Drobný. V roku 1994 dostal platinovú platňu Supraphonu za dva milióny predaných nosičov. Na svojom konte má viac ako desiatku albumov.

1947 – narodil sa Greg Allman (Nashville, Tennessee, USA), hráč na klávesových nástrojoch a gitarista skupiny Allman Brothers Band. Túto americkú formáciu, ktorej štýlom bol južanský rock, založili bratia Allmanovci v meste Macon v  Georgii v roku 1969. Už v novembri 1969 vydali prvý album Allman Brothers Band. Z neho bol vybraný aj prvý singel Black Hearted Woman. V septembri 1973 vydali svoj najúspešnejší album Brothers and Sisters, ktorý sa v rebríčku dostal na prvé miesto. Z neho je  hit Ramblin‘ Man, v októbri 1973 na druhom mieste v hitparáde. Rozišli sa v roku 1976, po dvoch rokoch však Gregg Allman obnovil činnosť skupiny, hrali až do záveru roka 2014. Na svojom konte majú viac ako dvadsiatku vydaných albumov a kompilácií. V roku 1995 uviedli skupinu do Rock and rollovej siene slávy.

1957 – narodil sa Phil Collen (Londýn), gitarista skupiny Def Leppard. Prišiel do nej v roku 1982 na miesto Pete Willisa. Táto hard-rocková formácia vznikla v roku 1977 v anglickom Sheffielde. V marci 1980 vydali prvý album On Through The Night. Úspech im priniesli albumy  Pyromania v roku 1983 a hlavne Hysteria v roku 1987. V singlovej TOP 40 hitparáde mali devätnásť skladieb, najúspešnejšie boli Let’s Get Rocket z marca 1992 a When Love & Hate Colide z apríla roku 1995.

1959 – narodil sa Paul Rutherford (Liverpool, UK), spevák skupiny Frankie Goes To Hollywood, známej aj pod skratkou FGTH. Táto pop-rocková formácia vznikla v Liverpoole v roku 1980. Úspešný pre nich bol rok 1984. Hneď prvý singel Relax viedol v januári anglickú hitparádu, v júni boli prví so skladbou Two Tribes a do tretice v decembri prví s piesňou The Power Of Love. V hitparáde mali celkom 11 skladieb, hitmi boli aj piesne Welcome to the Pleaseredome z marca 1985 a Rage Hard zo septembra 1986. Ich prvý album z októbra 1984 Welcome To The Pleasuredome sa dostal až na prvé miesto rebríčka. V októbri 1986 vydali druhý s názvom Liverpool. Rozišli sa v roku 1987. V závere roka 1993 vyšla hitová kompilácia Bang! The Greatest Hits Of Frankie Goes To Hollywood. V rokoch 2004 až 2007 sa vrátili na koncertné pódiá.

1966 – narodila sa Sinéad O’Connor (Dublin, Írska republia), írska speváčka a skladateľka. V roku 1987 vydala debutový album The Lion & The Cobra. V marci 1990 vydala druhý a dodnes najúspešnejší album I Do Not Want What i Heaven’t Got. V hitparáde sa dostal na prvé miesto a jeho predaj prevýšil sumu sedem miliónov kópií. V singlovom rebríčku mala osem skladieb, najúspešnejšou bola Nothing Compares 2 U, ktorá sa vo februári dostala na prvé miesto. Bola jedinou, ktorá sa dostala do čela rebríčka. Ne svojom konte má desať štúdiových albumov, ten najnovší I’m Not Bossy, I’m The Boss vyšiel v augusta 2014. K diskografii patrí aj päť kompilačných a jeden live album.

1980 – zomrel John Lennon (*9.október 1940, Liverpool). V ten deň podvečer pri návrate domov z nahrávacieho štúdia do rezidencie Dakota Forum ho zastrelil Mark David Chapman. Pri vstupe do dvora oslovil Johna a v zápätí vystrelil naňho 6 rán. Ráno si tento syn bankára a fanúšik Beatles nechal od Johna podpísať album Double Fantasy. Tažko zraneného Johna doviezla záchranná služba do Roosveltovej nemocnice. Lekár Stephen Lynn mu už nedokázal pomôcť. Americká justícia odsúdila Marka Chapmana na doživotie. Dva mesiace predtým, 9. októbra 1980 oslávil John Lennon štyridsiate narodeniny. Na sólovej dráhe vydal John desať štúdiových albumov, najúspešnejšími boli Imagine z októbra 1971 a Double Fantasy z novembra 1980.

Lekárenská pohotovosť

Lekáreň Prior, A. Hlinku 4613/46, 92101 Piešťany, 18:00 – 22:00

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých

Služba: MUDr. Lucia Malá

Náhradný: MUDr. Jana Svítková

Dostupné v čase od 16.00 do 7.00 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast

Služba: MUDr. Alena Štefková

Náhradný: MUDr. Marta Hermanová

Dostupné v čase od 16.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:

KINO FONTÁNA

o 17.30 h

Tri želania (Přání k mání)

Rodinná filmová rozprávka, ktorá poetickou a humornou formou rozpráva o trápeniach násťročného Alberta, ktorý je až po uši zamilovaný do sestry svojho najlepšieho kamaráta. Albert, ale aj všetci ostatní, nakoniec prídu na to, že k šťastiu netreba žiadnych čarov a mágiu, čo však neznamená, že najmä počas Vianoc tieto neexistujú.

ČR SR – 2017, slovenská premiéra, slovenská verzia, 106 min. Vstupné: 5 eur.

o 20.00 h

Ocko je doma 2 (Daddy ´s Home)

Úspešná rodinná komédia, v ktorej si konečne na konci prvého príbehu naši dvaja ockovia našli k sebe cestu. Mohli sme si teda na chvíľku vydýchnuť, pretože  teraz do pokračovania si tvorcovia pozvali ich otcov. Blížia sa Vianoce a nakoľko sú to dve úplne odlišné povahy, je namieste obava, že sa idylické sviatky zmenia na vojnové pole.

USA – 2017, MP 12, slovenská premiéra, slovenské titulky, 100 min. Vstupné: 5 eur.

MSKS

Kinosála MsKS:

o 18.00 h

Petra Jarošová (ČR): Karma – Príčina a následok

Prednáška pre verejnosť

Galéria KSC Fontána:

5.-17. 12.

Czech Press Foto 1995-2015

Výstava fotografií

Foyer KSC Fontána:

13. 11. – 10. 12.

Ľuba Čimová

Sklenené spomienky

DOM UMENIA

Výstavy:

1.- 17. 12.

Daniel Bidelnica: Svetlá a tiene

(maľba, grafika)

1.- 18. 12.

PARTY v 21. storočí

Výstava umeleckých obrazov a fine art printov takmer zaniknutých slovenských párt a vencov.

Expozícia venovaná pamiatke profesora Štefana Nosáľa.

Výstavy sú otvorené: utorok – piatok: 14.00 – 17.00 h, sobota – nedeľa: 14.00 – 18.00 h, pondelky: zatvorené

ELEKTRÁRŇA

o 17.00 h

VEDECKÁ KAVIAREŇ:

NETOPIERE: ŽIVOČÍCHY OPRADENÉ TAJOMSTVAMI

Prednáška s diskusiou

Vo vianočnej vedeckej kaviarni nám RNDr. Marcel Uhrín PhD. z Katedry zoológie, Ústavu biologických a ekologických vied, Prírodovedecká fakulta, UPJŠ Košice, vyrozpráva svoje príbehy spojené s poznávaním a výskumom netopierov na Slovensku, v Afrike, Číne aj ďalekej Ázii. Prezradí nám, či existujú upíry a či sa nám môžu netopiere zamotať do vlasov. Aj to, čo majú spoločné banány, nádherné kvety strelícií a netopiere. Dozviete sa tiež, prečo sa niektoré netopiere ukrývajú v jaskyniach a niektoré si stavajú stany z listov.

Vstup voľný

o 20.00 h

ZOČI VOČI TOUR 2017

Koncert

Kapela Zoči Voči pripravuje nový album. Ešte pred vydaním piatej štúdiovky však poteší svojich fanúšikov na Slovensku aj v Čechách sériou koncertov. Na všetkých koncertoch bude slovenskej úderke robiť garde česká kapela Rybičky 48, s ktorou ju spája dlhoročné priateľstvo. Turné podporí kapela aj novým merchom, takže zberatelia tričiek, odznakov a iných predmetov s logom svojej obľúbenej kapely sa majú na čo tešiť.


Vstupné: 8 €/na mieste 10 €

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav