Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 9. novembra 2017, 07:26
  • Autor:red

Dnes je štvrtok 9. novembra. Tento deň je Svetovým dňom slobody a Medzinárodným dňom proti fašizmu a antisemitizmu. Meniny má dnes Teodor, Teo, Tea.

Mužské meno Teodor má grécky pôvod a v preklade znamená "boží dar, bohom darovaný".
Teodorovia majú intenzívny a veľmi bohatý život. Skutočne dobre robia iba to, čo majú radi. To, čo im „nesadne“, od seba odsúvajú. Teodorovia sa často vyhýbajú školským laviciam a ak sa im znepáči nejaký profesor, radi sa s ním pustia do „boja“.
Milujú spoločnosť a podľa toho si vyberajú aj povolanie. Týmto sebaistým mužom šťastie praje, všetko podstatné im zázračne vychádza. Teovia majú dobrú vitalitu a odolnosť, no potrebujú dostatok spánku. Ich slabšou zdravotnou stránkou sú zuby.
Teodorov ovplyvňuje planéta Mars. Ich šťastné farby sú červená, fialová, ochranné kamene diamant, ametyst a jaspis.
Známe osobnosti s menom Teodor: Teodor Münz – slovenský filozof, špecializuje sa na dejiny slovenskej filozofie, Teodor Baník – slovenský výtvarník.
V psom kalendári oslavuje meniny Aroz, Avar a Dant.

Hudobný kalendár


1941 – narodil sa Tom Fogerty (Berkeley, California, USA), sprievodný gitarista skupiny Creedence Clearwater Revival. V marci 1969 mali v hitparáde prvý veľký hit, skladbu Proud Mary o starom parníku na Mississippi, ktorá sa dostala na 2. miesto. V domácej singlovej hitparáde mali 17 pesničiek, na prvé miesto sa však nedostala ani jedna z nich, dosiahli iba päťkrát druhú pozíciu. Prví boli iba raz, v anglickej hitparáde so skladbou Bad Moon Rising v júli 1969. Tom Fogerty zomrel 6. septembra 1990 vo veku 48 rokov v americkom Scottsdale, štát Arizona.
1944 – narodil sa Phil May (rodený Phillip Arthur Dennis Wadey, Dartford, Kent, UK), spevák a líder skupiny Pretty Things. Táto formácia vznikla v Londýne v roku 1963, založili ju spevák Phil May a gitarista Dick Taylor. Ten prišiel zo skupiny Little Boy Blue & The Blue Boys, kde hral  spolu s Mickom Jaggerom a Keithom Richardsom, neskoršími headlinermi skupiny Rolling Stones. Výsledkom ich muzikantskej dráhy je tucet vydaných albumov, v singlovej hitparáde mali štyri piesne. K diskografii patria aj dve desiatky live a kompilačných albumov.


1948 – narodil sa Alan Gratzer (New York City), exbubeník skupiny Reo Speedwagon, hral v nej od založenia do roku 1988. Na svojom konte majú šestnásť štúdiových albumov. V TOP 40 americkej singlovej hitparády mali trinásť skladieb. Dve z nich, Keep On Loving You z marca 1981 a Can’t Fight This Feeling z marca 1985 sa dostali až na prvé miesto. Hitom bola aj pieseň Take It On The Run v októbri 1980.
1964 – narodila sa Sandra Denton (Kingston, Jamajka), známa aj pod pseudonymom Pepa, speváčka dámskej trojčlennej skupiny Salt-N-Pepa. V decembri 1986 vydali debutový album Hot, Cool & Vicious. Vydali päť štúdiových albumov, najúspešnejším z nich bol Very Necessary z októbra 1993, ktorý sa v rebríčku sa dostal na štvrté miesto. Za pieseň None Of Your Business z tohto albumu získali cenu Grammy. V singlovom rebríčku mali osem skladieb, úspech im priniesla v roku 1991 pieseň Let’s Talk About Sex, za ktorú získali nomináciu na cenu Grammy. Rozišli sa v roku 2002, od roku 2007 pokračujú v činnosti.

Domáce správy:


Hoci sa Jozef Viskupič ponosuje, svojej novej funkcie sa tak skoro neujme. Tibor Mikuš sa totiž rozhodol, že využije plných 30 dní v zmysle zákona a až potom mu odovzdá vládnutie na Úrade Trnavského samosprávneho kraja. Mikuš totiž včera rozhodol, že ustanovujúce zasadnutie poslancov TTSK bude v pondelok 4. decembra. Uskutoční sa o 13. hodine v aule Strednej odbornej školy obchodu a služieb na Lomonosovovej ulici v Trnave.
Padol Kotleba, padlo aj podozrenie. Polícia nezačne trestné stíhanie v prípade podozrenia zo zahraničného financovania ĽSNS. Národná kriminálna agentúra totiž nezistila, že by sa preukázalo zahraničné financovanie Kotlebovej strany, čo zákon politickým stranám zakazuje. Údajne na to mali poukazovať uniknuté e-maily zverejnené ukrajinskými hackermi. Z komunikácie bieloruského podnikateľa Alexandra Usovského vyplývalo, že ten z peňazí ruského oligarchu Konstrantina Malofejeva podporoval demonštrácie proti Severoatlantickej aliancii. Medzi adresátmi finančnej podpory mala byť aj Kotlebova ĽSNS. Tá tieto obvinenia ešte v júni odmietla. Napokon sa ešte do konca roka dozvieme, že nemožno Kotlebovu stranu ani zrušiť, pretože strana sama nemôže zodpovedať za výroky jej predstaviteľov. Stranu možno zrušiť len vtedy, ak sú jej stanovy v rozpore so zákonom. Na to už dávnejšie doplatila Kotlebova Slovenská pospolitosť.

Zahraničné správy:


Poľskej vláde sa zdá, že krajina má málo obyvateľov, a tak nabáda občanov, aby sa množili ako králiky. Alarmujúcu nízku pôrodnosť v krajine sa poľské ministerstvo zdravotníctva rozhodlo riešiť motivačným videom, v ktorom chváli králiky pre to, že majú tradične veľa potomkov. Súvisí to vraj s tým, že sa zdravo sa stravujú, športujú a nežijú v strese. „Ak niekedy chcete byť rodičom, nasledujte príklad králikov,“ oznamuje video divákom.
Dnešnú noc na 10. novembra má už 79 rokov krvavú príchuť. V roku 1938 sa začala Krištálová noc, v rámci ktorej sa začali protižidovské odvetné výtržnosti na území Nemecka, Rakúska a časti Československa. Odvetná preto, lebo impulzom pre ne sa stala vražda nemeckého diplomata v Paríži Ernsta vom Ratha, ktorého 9. novembra 1938 zastrelil 17-ročný poľský Žid Herschel Grynszpan. V dôsledku Krištáľovej noci prišlo o život 96 Židov, stovky ďalších utrpeli zranenia, vyše 1000 synagóg zhorelo, okolo 7500 židovských obchodov bolo zničených, poškodené boli cintoríny i školy a 30 000 Židov bolo zatknutých a poslaných do koncentračných táborov. Tieto udalosti si ľudia na svete pripomínajú ako Medzinárodný deň boja proti fašizmu, rasizmu a antisemitizmu a pripadá na 9. novembra.

Lekárenská pohotovosť


Lekáreň Kúpeľná, Winterova 29, Piešťany, 18:00 – 22:00

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba: MUDr. Eva Jurgová
Náhradný: MUDr. Marta Chudá
Dostupné v čase od 16.00 do 7.00 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Ľuboš Černohorský
Náhradný: MUDr. Mária Trebichavská
Dostupné v čase od 16.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


KURSALON
o 19.00 h
IX Oldies
live oldies rock songs
DOM UMENIA
o 19.00 h
Malá sála
AKUSTICKÝ KONCERT
MARCEL PALONDER & KRISTÍNA GREPPELOVÁ
MUŽ A ŽENA TOUR 2017  
Ondrej Krajňák (SR) – klavír (SK), Josef Fečo (ČR) – kontrabas/basová gitara, Alex Cech (Rak.) – bicie
Vstupné: 12 €
Výstavy:
2. 11. – 17. 12.
Daniel Bidelnica – SVETLÁ A TIENE
(maľba, grafika)
Vernisáž: piatok 24. 11. o 17.30 h – Príde aj Bolek Polívka…
11. 10. – 30. 11.
Základná umelecká škola Ladislava Mokrého Topoľčany
Výstava výtvarníkov Šírová – Geschwandtnerová – Moravčík
2. 11. 2017 – 31. 1. 2018
PARTY v 21. storočí
Výstava umeleckých obrazov a fine art printov takmer zaniknutých slovenských párt a vencov venovaná pamiatke profesora Štefana Nosáľa
Vernisáž: piatok 10. 11. o 18.00 h
Výstavy sú otvorené: utorok – piatok: 14.00 – 17.00 h, sobota – nedeľa: 14.00 – 18.00 h, pondelok: zatvorené
MSKS
Galéria KSC Fontána
7. 11. – 3. 12.
FIJET
Medzinárodná výstava fotografií

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav