Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 27. októbra 2017, 05:42
  • Autor:red

Dnes je piatok 27. októbra. Tento deň je Dňom Černovskej tragédie a Svetovým dňom audiovizuálneho dedičstva. Meniny má Sabína, Horislav, Horislava, Sabrina, Zoa, Zoana.

Ženské meno Sabína má latinský pôvod a jeho význam je „pochádzajúca z kmeňa Sabínov“ v Taliansku. Má okolo seba akúsi „auru“, ktorá spôsobuje zneistenie jej okolia. Nikto presne nevie, čoho je schopná, a tak si radšej od nej udržuje odstup.
Pôsobí dosť pyšne a nafúkane, ale je to len akýsi obranný reflex. Chcela by nájsť toho pravého, mať veľa detí a dobré zamestnanie. Keďže sa v nej nikto nevyzná, jej okolie jej dáva schopnosť realizovať sa aj v typicky mužských oblastiach. No potom, keď už má nejaký vplyv a moc, ťažko sa rozhoduje a vracia ku svojim ženským povinnostiam.
Ovplyvňuje ju planéta Venuša. Jej ochranné kamene sú achát, zafír a koral.
Medzinárodné variácie: Sabina, Sabine, Szabina.
Známe osobnosti s menom Sabína: Sabína Laurinová – česká herečka, Sabína Jankovičová – historička umenia.
V psom kalendári oslavuje meniny Ela.

Hudobný kalendár


1782 – narodil sa Niccolo Paganini (Janov), taliansky skladateľ a husľový virtuóz. Mal sedem, keď vedel zahrať skladby z notového listu. Koncertoval už ako dvanásťročný. Je autorom desiatok hudobných skladieb, husľových koncertov, sonát a kvartet. Zomrel 27. mája 1840 vo veku 57 rokov na tuberkulózu vo francúzskom Nice.
1948 – narodil sa Byron Allred (Logan, Utah, USA), exhráč na klávesových nástrojoch skupiny Steve Miller Band. Do skupiny prišiel v októbri 1976 a zažil s ňou slávu, ktorú im priniesli albumy Fly Like An Eagle a Abracadabra.
1949 – narodil sa Garry Tallent (Detroit, Michigan, USA), basový gitarista sprievodnej skupiny E Street Band speváka a gitaristu Bruce Springsteena.
1951 – narodil sa Kenneth Downing (West Bromwich, UK), exgitarista anglickej hard-rockovej skupiny Judas Priest, odišiel z nej v roku 2011.


1958 – narodil sa Simon Le Bon (Bushey, Hertfordshire, UK), spevák skupiny Duran Duran. Táto synti-popová formácia vznikla v roku 1978 v anglickom Birminghame. V apríli 1980 prišiel do nej na post sólového speváka študent dramaturgie Simon Le Bon. V marci 1981 mali v hitparáde prvú skladbu Planet Earth, v júni 1981 vydali prvý album s názvom Duran Duran. Už ten prvý bol úspešný, rovnako aj druhý Rio, vydaný v máji 1982 a tretí album Seven And The Ragged Tiger, vydaný v novembri 1983, ktorého celosvetový predaj prevýšil sumu 12 miliónov nosičov. Presadili sa aj v Spojených štátoch, za rok 1983 získali hneď dve ceny Grammy. V singlovej hitparáde mali 24 skladieb, z nich dve, Is There Something I Should Know v apríli 1983 a The Reflex v máji 1984 sa dostali na prvú pozíciu.


1978 – narodila sa Vanessa Mae (vlastným menom Vanakorn Nicholson, Singapur), popová a klasická husľová virtuózka. Na husle sa učila hrať od piatich rokov. Profesionálny debut absolvovala na hudobnom festivale v Nemecku v roku 1988 s Londýnskym filharmonickým orchestrom. V máji 1991 vydala debutový album Violin.
1982 – narodila sa Dorota Nvotová (Považská Bystrica), herečka a speváčka. Mala šesť, keď účinkovala v prvom televíznom filme Tajomstvá pod viečkami, deväťročná hrala v detskom muzikáli Bambi. Dorota bola členom česko-slovenskej formácie Overground, ktorej hrala a spievala spolu so svojim vtedajším manželom Whiskym.  V roku 2004 vydala debutový album Dorota Nvotová, v roku 2008 druhý s názvom Sila vzlyku. V súčasnosti strieda pobyt na Slovensku a v Nepále, kde pôsobí v sirotinci a organizuje trekingové výpravy do Himalájí.

Domáce správy:


Na vjazde do Hlohovca sa včera tvorili dlhšie kolóny ako inokedy. Na zlú dopravnú situáciu totiž upozorňovali aktivisti tým, že zablokovali priechody pre chodcov pred mostom ponad Váh od Trnavy. Kolóny a zápchy na ťahu Trnava – Nitra sú každodennou súčasťou okresného mesta, ktorým cesta II. triedy prechádza. Aktivisti z občianskeho združenia Fraštačania ako vinníka označujú samosprávny kraj, ktorý nechce vybudovať nový most a obchvat mesta a obyvateľom Hlohovca v najbližšom čase predstavia možnosť, ako sa dá situácia riešiť.
Pred nastávajúcimi župnými voľbami okrem aktivít politikov či aktivistov sa začínajú vynárať aj témy súvisiace priamo s volebným aktom. Parlamentná strana SaS najnovšie apeluje na Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán, aby nedovolila členom okrskových komisií používať pri sčítavaní hlasov modré perá. Obáva sa, že by manipulovali výsledky volieb dooznačovaním neúplne vyplnených hlasovacích lístkov. Taktiež navrhujú, aby predsedovia volebných komisií umožnili verejnosti zúčastniť sa sčítavania hlasov.
Iné starosti majú v Trnave. Tam pred rokom zakázali celoročné používanie zábavnej pyrotechniky okrem dvoch hodín okolo polnoci na Silvestra, čo vyvolalo napätie medzi občanmi a mestom po zrušení detského ohňostroja v posledný deň roka. Mestské zastupiteľstvo sa teda v novembri bude zaoberať návrhom, aby sa mohla na Silvestra používať pyrotechnika už od 8. hodiny ráno. Ak to schvália, určite im budú občania povďační.

Zahraničné správy:


Koniec tajnostiam a konšpiráciám? Američania sa vraj konečne dozvedia pravdu, ako to bolo s vraždou prezidenta Johna F. Kennedyho v roku 1963. Súčasný prezident Trump totiž nariadil zverejniť niektoré z tajných dokumentov o tejto traume USA. Správa národných archívov a záznamov (NARA) tak zakrátko zverejní 2800 dokumentov. Lenže Trump tiež nariadil, aby ďalšie dokumenty podliehali utajeniu po dobu 180 dní a opäť ich preskúmali vládne agentúry. Potom sa majú vyjadriť k tomu, či môžu byť zverejnené. Takže zrejme ostanú nažive konšpiračné teórie a ich tvorcovia, ktorí spochybňujú oficiálne závery vyšetrovania.
Inšpirácia aj pre slovenských revolucionárov. Slávna Fontána di Trevi v Ríme sčervenela. Nie však od vína. Červenou farbou ju poškodil taliansky aktivista a umelec Graziano Cecchini. Zopakoval tak svoj žartík spred desiatich rokov, ktorým „bojuje“ proti korupcii a špinavostiam v krajine. Umelec sa „preslávil“ aj tým, že v roku 2008 vysypal na slávnych Španielskych schodoch v Ríme viac ako pol milióna farebných umelohmotných loptičiek. Poukazoval tým na problémy politického a sociálneho života v Taliansku.

Lekárenská pohotovosť:


Lekáreň pri Ružovom mlyne, Mudroňova 70, 92101 Piešťany, Tel. č.: +421337730644
Otváracie hodiny: 18.00 – 22.00 h

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba: MUDr. Boris Pontes
Náhradný: MUDr. Ján Kiňo
Dostupné v čase od 16.00 do 7.00 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Mária Klampárová
Náhradný: MUDr. Alena Schuchmannová
Dostupné v čase od 16.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


KINO FONTÁNA
o 17.30 a 20.00 h
Manželka a manžel
Komédia o manželskom páre, ktorý sa po dlhých rokoch spolu ocitá v kríze a zdá sa, že rozvod je na spadnutie. Po nevydarenom experimente sa však manželia prebudia v tele toho druhého. Pomôže im táto neobvyklá situácia zachrániť manželstvo?
Tal.-2017, MP 12, slovenské titulky, 106 min. Vstupné: 4 €

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav