Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 21. októbra 2017, 07:18
  • Autor:red

Dnes je sobota 21. októbra. Tento deň je Dňom pôvodných odrôd jablka. Meniny má Uršuľa, Anatol, Anatólia.

Ženské meno Uršuľa je svätecké, má latinský pôvod a význam mena je „medvedica“. Je úskočná a málokto o nej vie povedať pravdivý výrok. Snaží sa klamať iných a má množstvo masiek, ktoré hocikedy mení a správa sa nevypočitateľne.
Úprimná je iba k svojim blízkym, v rodine ráta s porozumením a podporou a aj sama ich poskytuje. Kvôli rodine, deťom, manželovi či priateľom sa dokáže celkom obetovať a bojovať za ich záujmy. Vie iných podporiť, uznať im zásluhy a málokedy iným závidí.
V určitom čase jej života príde zlom a ona začne svoju povahu meniť k horšiemu. Treba jej vtedy pomôcť znovu nájsť tú správnu cestu, lebo inak sa už na ňu nebudeme môcť nikdy spoľahnúť.
Ovplyvňuje ju planéta Jupiter. Jej ochranné kamene sú ametyst a smaragd.
Medzinárodné variácie: Ursola, Ursule, Orsola, Ursa, Ursie, Orsa, Urzula.
Známe osobnosti s menom Uršuľa: Ursula K. Le Guinová – americká spisovateľka, Uršula Kluková – česká herečka.
V psom kalendári oslavuje meniny Amin, Džina.

Hudobný kalendár


1940 – narodil sa Manfred Mann (rodený Manfred Sepse Lubowitz, Johannesburg, Juhoafrická republika), hráč na klávesoch a líder skupiny Manfred Mann.  Na začiatku 60. rokov prišiel do Anglicka, zmenil si meno na Manfred Mann a pod týmto názvom založil v decembri 1962 skupinu. Na prvom koncerte sa predstavili už v marci 1963 v známom hudobnom klube Marquee. V januári 1964 mali v hitparáde prvú skladbu 5-4-3-2-1, ktorá sa potom stala zvučkou známeho televízneho programu Ready, Steady, Go!
1941 – narodil sa Steve Cropper (Willow Springs, Missouri, USA), skladateľ a gitarista skupiny Booker T. & The MG’s. Táto inštrumentálna formácia bola úspešná v druhej polovici 60. rokov. V hitparáde mali osem skladieb, vydali pätnásť albumov a kompilácií. Rozišli sa v roku 1977, v roku 1992 ich uviedli do Rock and rollovej siene slávy, v roku 1994 sa vrátili na koncertné pódiá.
1946 – narodil sa Lee Loughnane (Elmwood Park, Illinois, USA), hráč na dychových nástrojoch skupiny Chicago. Táto rocková formácia vznikla v roku 1967 v Chicagu, úspešná bola hlavne v 70. a 80. rokoch.


1952 – narodil sa Miroslav Žbirka (Bratislava). Muzikantská dráha tohto speváka, skladateľa a gitaristu začala už v 15-tich so skupinou Modus klub, potom to boli orchestre Vlada Hronca a Gustáva Offermana. V roku 1976 obnovili s Jankom Lehotským skupinu Modus a prišla prvá, úspešná štvorročná etapa. V júni 1977 vyhrali Bratislavskú lýru so skladbou Úsmev. V roku 1977 mal Miro Žbirka na lýre aj vlastnú skladbu Zažni, ktorej text mu napísal Ján Štrasser. Keď sa v Moduse začali kopiť rozpory, odchádza aj z Lacom Lučeničom. Ešte s Modusom nahral v roku 1980 Miro Žbirka aj prvú vlastnú platňu s názvom Doktor sen. Z nej je duet s Marikou Gombitovou V slepých uličkách. S Lacom Lučeničom a Dušanom Hájekom založili skupinu Limit. Druhú LP platňu Sezónne lásky nahrával už s Limitom. Žbirka bol za éry Československa prvým slovenským zlatým slávikom za rok 1982. V júni 1983 vyhral Bratislavskú lýru so skladbou Nechodí. Zároveň v tom čase vychádza tretí album s názvom Roky a dni. Úspešný a tvorivý je naďalej.


1953 – narodila sa Charlotte Caffey (rodená Charlotte Irene Caffre, Santa Monica, California, USA), gitaristka skupiny Go-Go’s. Táto dievčenská pop-funková formácia vznikla v roku 1978 v Los Angeles. Členkou tejto skupiny bola aj speváčka Belinda Carlisle, ktorá sa v roku 1985 rozhodla pre sólovú dráhu, po jej odchode sa skupina rozišla. V roku 1990 obnovili činnosť, v roku 2001 sa ku skupine vrátila aj Belinda Carlisle.
1956 – narodil sa Eric Faulkner (rodený Eric Francis Falconer, Edinburg, Škótsko), gitarista škótskej skupiny Bay City Rollers. V singlovej hitparáde mali 12 piesní, dve z nich,  Bye, Bye, Baby v apríli 1975 a Give a Little Love v auguste 1975 sa dostali na prvé miesto. Ich tvorbu dokumentuje 14 vydaných albumov, päť z nich však vyšlo iba v Japonsku a Spojených štátoch.
1957 – narodil sa Steve Lukather (San Fernando Valley, California, USA), sólový gitarista skupiny Toto. Táto pop-rocková formácia vznikla v Los Angeles v roku 1978. Vydali štrnásť štúdiových albumov, ten štrnásty Toto XIV vyšiel v marci 2015, najúspešnejším bol Toto IV, vydaný v júni 1982, za ktorý dostala skupina šesť cien Grammy. Z neho sú známe hity Rosanna, Make Believe, I Won’t Hold You Back a Africa. Lukather má na svojom konte aj sedem sólových albumov.


1970 – narodil sa Tony Mortimer (Londýn, UK), spevák a skladateľ, líder chlapčenskej skupiny East 17. Táto formácia vznikla v Londýne v roku 1992. Do svojho rozchodu vydali päť štúdiových albumov. Rozišli sa v roku 1999. V singlovom rebríčku mali 18 skladieb. Najúspešnejšou z nich bola Stay Another Day, ktorá sa v roku 1994 dostala až na prvé miesto hitparády. Znova sa dali dohromady vo februári 2006.
1972 – narodil sa Miko Hladký (Nitra), skladateľ, spevák a gitarista, líder skupiny Gladiator.

Domáce správy:


Slováci majú naďalej len malý záujem o záležitosti EÚ, najväčšie obavy majú z terorizmu a migrácie, a to aj napriek tomu, že Slovenska sa zatiaľ vo vyššej miere nedotkla. Až polovica Slovákov považuje členstvo v Európskej únii za dobrú vec. Slovensko tak zaostáva za európskym priemerom, ktorý predstavuje 57 percent. Vyplýva to z prieskumu Eurobarometer, ktorý sa uskutočnil v dňoch 23. septembra až 2. októbra na vzorke 1 084 Slovákov. Až 74 percent respondentov vyjadrilo presvedčenie, že krajina z členstva v EÚ profituje. Slováci však naďalej prejavujú len malý záujem o voľby do EP, záujem voliť prejavilo 30 percent opýtaných. V rámci EÚ je Slovensko predposledné, za ním sa nachádza už len Česká republika.
Aj takto sa chcú zviditeľniť. Nezávislí kandidáti na poslancov Trnavského samosprávneho kraja za okres Hlohovec plánujú vo štvrtok 26. októbra od 16. hodiny blokádu mosta cez Váh. Pätnásťminútový protest má podľa Karola Babica, Stanislavy Brestovanskej a Patrika Voltmanna nakopnúť kompetentných, aby začali riešiť kritickú dopravnú situáciu – každodenné zápchy v Hlohovci, ktoré vznikajú nielen kvôli tranzitujúcim autám a kamiónom na Nitru či Topoľčany.

Zahraničné správy:


Po prvom volebnom dni do českej Poslaneckej snemovne konštatovali takmer všetky volebné komisie vysoký záujem voličov. Poslancov do parlamentu si v prvý deň volieb prišli zvoliť viac než dve pätiny voličov. Značný záujem o voľby zaznamenali v Olomouckom, Juhočeskom, Libereckom či Pardubickom kraji, kde odvolila takmer polovica oprávnených voličov.
Vo Francúzsku majú teraz ale iné starosti. Tamojší pekári sa obávajú, že pred Vianocami nastane nedostatok masla a bude ešte drahšie. Používajú ho do tradičných vianočných rolád a trojkráľových koláčov. Možno by pomohlo, keby sa obrátili na svojich politikov, ktorí majú maslo na hlave z toho, že presadili zdecimovanie poľnohospodárskej prvovýroby k niektorých členských štátoch EÚ. Na trhu v únii je masla nedostatok, to francúzske napríklad vyjedajú Číňania.

Lekárenská pohotovosť:


Lekáreň Tesco Piešťany, N. Teslu 6711/25, 92101 Piešťany, Tel. č.: +421337912330
Otváracie hodiny: 12.00 – 22.00 h

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba 7.30 – 19.30 h: MUDr. Stanislav Čársky
Náhradný: MUDr. Beáta Doležalová
Služba 19.30 – 7.30 h: MUDr. Zuzana Nedelková
Náhradný: MUDr. Boris Pontes
Dostupné v čase od 7:30-19:30  ||  19:30-7:30 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Oľga Bošanská
Náhradný: MUDr. Emília Zacharová
Dostupné v čase od 8.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


KINO FONTÁNA
o 15.30 h
My Little Pony vo filme
Obľúbená šestica farebných koníkov zažije na plátne svoje najzaujímavejšie dobrodružstvo, keď strašný Búrkový kráľ napadne Canterlot s úmyslom ukradnúť ich čarovnú moc. Všetky poníky sa musia vydať na ďalekú a nebezpečnú cestu, aby vyhľadali pomoc za hranicami svojej domoviny. Slovenská premiéra.
USA-2017, MP, slovenský dabing, 99 min. Vstupné:4 €
o 17.30 a 20.00 h v 3D verzii
Geostorm
Sci-fi dráma, v ktorej po sérii prírodných katastrof sa poprední predstavitelia štátov celého sveta dohodnú na vytvorení rozsiahlej sieti satelitov, ktorá má zaistiť bezpečnosť všetkých obyvateľov planéty. Niečo sa však pokazí a systém vytvorený na ochranu Zeme začne na Zem útočiť. A začína závod s časom. Slovenská premiéra.
USA-2017, MP 15, slovenské titulky, 108 min. Vstupné: 3D 6 €, 2D 4 €

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava