Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 20. októbra 2017, 08:11
  • Autor:red

Dnes je piatok 20. októbra. Tento deň je Svetovým dňom osteoporózy a Medzinárodným dňom stromov. Meniny má Vendelín, Eunika, Vendelína.

Mužské meno Vendelín je odvodené z nemeckého mena Wendelmar a znamená „polabský Slovan“. Nemá problém nájsť si cestičku k peniazom a blahobytu. Dobre sa orientuje aj v zložitej finančnej situácii a využíva všetky možnosti na to, aby sa zabezpečil.
Na prvom mieste je pre neho osobná stabilita a dostatočné pohodlie. Má rád okolo seba schopných a výkonných ľudí a ak je v jeho rodine dostatok takých, vybuduje rodinný podnik, ktorý bude prosperovať dlhé roky.
Všeobecne rád buduje, stavia, plánuje a žiadnu prácu nepovažuje za zbytočnú, alebo nepotrebnú. Využíva sám seba a aj iných, ale vždy pre dobro spoločenstva, nie iba osobne.
Ovplyvňujú ho planéty Saturn a Urán. Jeho ochranné kamene sú sokolie oko a jaspis.
Známe osobnosti s menom Vendelín: Vendelín Jankovič – slovenský historik.
V psom kalendári oslavuje meniny Čibi, Leonardo.

Hudobný kalendár


1931 – narodila sa Hana Hegerová (vlastným menom Carmen Farkašová, Bratislava), prvá dáma československého šansónu.


1937 – narodila sa Wanda Jackson (Maud, Oklahoma, USA). Táto country-popová speváčka bola idolom americkej mládeže v prvej polovici 60. rokov. V rokoch 1955 a 1956 bola speváčkou na turné Elvisa Presleyho. V TOP 40 country hitparády mala osemnásť skladieb, z októbra 1960 je hit Let’s Have A Party. Úspech jej priniesli aj piesne Right Or Wrong a In The Middle Of A Heartache.
1939 – narodil sa Jay Siegel (Brooklyn, New York City), spevák skupiny Tokens. Tokens boli populárni hlavne v prvej polovici 60. rokov. V roku 2004 ich uviedli do Speváckej siene slávy.
1945 – narodil sa Ric Lee (Mansfield, Nottinghamshire, UK), hráč na bicích nástrojoch skupiny Ten Years After.
1950 – narodil sa Tom Petty (Gainesville, Florida, USA), spevák, skladateľ a gitarista. V roku 1975 založil spolu s Mike Campbellom v Los Angeles úspešnú formáciu Tom Petty & Heartbreakers. Tom Petty vydal aj tri sólové albumy. Bol členom hviezdnej formácie Traveling Wylburys, v ktorej hrali okrem neho Bob Dylan, Jeff Lynn, Roy Orbison a George Harrison.
1958 – narodil sa Mark King (Cowes, Isle of Wright, UK), basový gitarista a spevák skupiny Level 42. Táto anglická punkrocková formácia vznikla v roku 1980, založil ju práve Mark King. V singlovej TOP 40 hitparáde mali dvadsať skladieb, vydali jedenásť štúdiových albumov, do diskografie patrí aj štrnásť live a kompilačných albumov.


1971 – narodil sa Snoop Doggy Dogg (vlastným menom Cordozar Calvin Broadus, Jr., Long Beach, California, USA), rapper, herec a producent.
1971 –  narodila sa Dannii Minogue (Melbourne, Austrália), speváčka, skladateľka, herečka a modelka, mladšia sestra slávnej Kylie Minogue.

Domáce správy:


Ženy na materskej budú mať menej administratívnych povinností voči Sociálnej poisťovni (SP). Od 1. januára budúceho roka sa totiž po novom už nebudú musieť hlásiť v SP, keď budú končiť na materskej dovolenke a prechádzať na rodičovskú dovolenku. Ak sa žena rozhodne ostať na rodičovskej dovolenke, z pohľadu dôchodkového poistenia sa stane poistencom štátu. V súčasnosti sa však musí sama s nástupom na rodičovskú dovolenku prihlásiť v SP. Táto zmena sa má týkať osôb na rodičovskej dovolenke, ale aj tých fyzických osôb, ktoré poberajú peňažný príspevok na opatrovanie alebo vykonávajú osobnú asistenciu fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím. Ku zmene dôjde dokonca aj u tých, ktorí pred 1. januárom 2018 zabudli podať prihlášku do SP. V praxi sa totiž stávalo, že ženy na materskej zabudnú na povinnosť prihlásiť sa do SP, pričom spätne sa tento krok nedal urobiť. Prichádzali tak o dni, ktoré by sa im počítali do dôchodku a počas ktorých by za ne platil dôchodkové poistenie štát.
Ak máte menšie či väčšie deti, nemali by ste zabudnúť, že v nedeľu sa na poli nad Červenou vežou v obci Banka uskutoční jubilejný 10. ročník Šarkaniády. Začína sa o 12. hodine a okrem púšťania šarkanov sa uskutoční súťaž o najkrajšieho a najškaredšieho doma vyrobeného šarkana. Takže máte naozaj málo času, aby ste sa pustili buď do práce, alebo do behania po obchodoch a zháňania šarkanov v nich.
Motocyklisti by zas nemali zabúdať, že preceňovať svoje sily a schopnosti nemá význam, skôr to má tragický koniec. Vo štvrtok sa na Záhorí za Senicou nevyplatilo predbiehanie kamiónov mladému 18-ročnému motorkárovi z Plaveckého Mikuláša. Mladík jazdil smerom na Senicu a predchádzal kamióny. Keď sa zaraďoval pred kamión, pravdepodobne si nevšimol v rovnakom smere idúce vozidlo Multicar, do ktorého zozadu narazil. V dôsledku nárazu bol odhodený do protiidúceho Mercedesu. Motocyklista utrpel zranenia nezlučiteľné so životom. Pri nehode svoju úlohu zrejme zohrala neprimeraná rýchlosť a nesprávne predchádzanie. Navyše, mladý jazdec nemal na motorku Suzuki 600 príslušné vodičské oprávnenie.

Zahraničné správy:


Tomuto sa hovorí kariéra. Odsúdený vojnový zločinec generál Vladimir Lazarevič bude vyučovať na srbskej vojenskej akadémii. Údajne nebude sám, kto z usvedčených vojnových zločinov, ktorí sa v 90. rokoch podieľali na krvavých zásahoch proti kosovským Albáncom, sa stane pedagógom. Lazarevič sa má pred „katedru“ postaviť po tom, čo si odkrútil dve tretiny zo 14-ročného trestu, ktorý mu vymeral Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu. Pre Srbov sú odsúdení dôstojníci „výnimoční ľudia“, o ktorých by vraj mala záujem „každá vojenská akadémia na svete“. Mimo Srbska však zrejme len ako odstrašujúce exponáty.
Dobrá správa pre Milovníkov umenia. Slovanská epopeja, majstrovské súborné dielo českého maliara Alfonza Muchu, ostane v Prahe. O jej vlastníctvo sa na súdoch dožadoval americký vnuk maliara John Mucha a voči rozsudku pražských súdov sa chce ešte odvolať na Najvyšší súd ČR. Vraj ju nechce pre seba ale bojuje o to, aby bola zachránená a prístupná. Dnes je totiž v depozitári, pričom do roku 2011 ju mohli obdivovať aj Slováci na zámku v Moravskom Krumlove. Dielo nedávno vystavovali v Japonsku, kde si ho pozrelo viac ako 650 000 návštevníkov výstavy.
Sila osudu. Vo Florencii prišiel o život 52-ročný španielsky turista, keď na neho vo štvrtok popoludní spadla z výšky 30 metrov časť stĺpu v Bazilike sv. Kríža. Chrám, ktorého základný kameň položili v roku 1294, patrí františkánskemu rádu a je miestom posledného odpočinku významných florentských rodákov ako Michelangelo Buonarotti, Galileo Galilei, Niccolo Machiavelli či Gioacchino Rossini.

Počasie:


Počasie u nás ovplyvňuje výbežok tlakovej výše, a tak aj dnes bude slnečno s teplotami až do 20 stupňov Celzia.

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba: MUDr. Anna Mikulová
Náhradný: MUDr. Zuzana Nedelková
Dostupné v čase od 16.00 do 7.00 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Eva Blažejová
Náhradný: MUDr. Mária Žitňanská
Dostupné v čase od 16.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


ELEKTRÁRŇA
o 17.00 h
VEDECKÁ KAVIAREŇ – prednáška
Kométy ako premenlivé a nečakane sa objavujúce nebeské úkazy pútali pozornosť ľudí oddávna. Postupne s rozvojom pozorovacej techniky sa naše vedomosti o nich zlepšovali. Prelom však priniesli až vesmírne sondy, ktoré mali možnosť študovať kométy zblízka. Na prednáške sa dozviete, čo dnes astronómovia vedia o kométach ako aj to, ako zmenila náš pohľad na kométy vesmírna sonda Rosetta. Prednáša: doc. RNDr. Ján Svoreň, DrSc., Astronomický ústav SAV, Tatranská Lomnica. Vstup voľný
o 19:30
PAVEL JAKUB RYBA & PETR VALÁŠEK (CZ)
Koncert dvoch vynikajúcich českých džezových hudobníkov – basgitaristu Pavla Jakuba Rybu spolu s klarinetistom Petrom Valášekom – je zárukou kvalitnej hudby. Ak ste zvedaví, ako bude znieť punk jazz v Elektrárni, nenechajte si ujsť tento skvelý koncert a hudobnú virtuozitu výnimočných muzikantov.
Vstupné: 5 €/3 € (študenti, seniori, ZŤP)
KINO FONTÁNA
o 18.00 a 20.00 h
Vábenie výšok – 1.diel: Krutý Everest
Dokumentárny film režiséra Pavla Barabáša mapuje vývoj slovenského himalájskeho dobrodružstva od jeho počiatkov až po prelomové udalosti na Mount Evereste, ktoré vyvrcholili tragickými okamihmi v októbri 1988. Víťazstvá a prehry tak oddeľovala veľmi tenká čiara a niektoré z úspechov boli zaplatené životmi. Slovenská premiéra.
SR-2017, MP 12, slovenská verzia, 105 min. Vstupné: 4 €
KURSALON
o 20:00 
Verejný koncert OZ Swingmánia,
orchestra Fats Jazz Band a klavírneho virtuóza Ladislava Frančoviča.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel