Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 19. októbra 2017, 08:01
  • Autor:red

Dnes je štvrtok 19. októbra. Meniny má Kristián, Christián, Izák, Christiána, Kristiána.

Mužské meno Kristián má grécky pôvod a jeho význam je „kresťan, Kristovi zasvätený“. Je dosť inteligentný, ale nemá ani vytrvalosť, ani snahu niečo obetovať. Snaží sa ísť cestou čo najmenšieho odporu, využívať iných na to, aby sa dostal do popredia.
Neváha ani pred zneužitím tajomstiev iných ľudí, takže by sme si na neho mali dávať pozor. Nemá čas čakať na postupný úspech a najmenej sa spolieha na svoju vlastnú pracovnú výkonnosť. Nerád ubližuje iným, no ak sa dostane do úzkych, tak na všetko zabudne.
Kristián vie byť skvelý, ak má všetkého dostatok, no ak mu niečo chýba, stane sa z neho pravý opak.
Jeho ochranné kamene sú zafír, sardonix a citrín.
Medzinárodné variácie: Krystian, Krystyn, Christian, Christo, Cristiano, Kristjan, Krisztián, Keresztély, Cristián, Chrétien, Christiaan, Kristen.
Známe osobnosti s menom Kristián: Christian Dior – dizajnér.
V psom kalendári oslavuje meniny Dugo.

Hudobný kalendár


1944 – narodil sa George McCrae (West Palm Beach, Florida, USA), spevák a skladateľ. Začínal so soulom, na začiatku 70. rokov bol jedným z prvých interpretov takzvaného miami-disco štýlu. Spolupracoval so skupinou KC & The Sunshine Band. Skladba Rock Your Baby viedla americký rebríček a získal za ňu zlatú platňu. Od roku 1976 začal spievať spolu s manželkou Gwen, aby sa nakoniec stal iba jej manažérom.


1944 – narodil sa Peter Tosh (Kingston, Jamajka), gitarista a spevák. V roku 1962 bol pri založení skupiny Wailing Wailers, s ktorou vystupoval aj kráľ reggae Bob Marley. Zomrel tragicky 11. septembra 1987 vo veku 42 rokov. Zastrelili ho zlodeji počas nočnej vlámačky do jeho domu.
1946 – narodil sa Keith Reid (Welwyn Garden City, Hertfordshire, UK), člen skupiny Procol Harum. V júli 1967 viedli anglický rebríček so skladbou Whiter Shade Of Pale, celosvetový predaj singlov nakoniec prevýšil sumu 6 miliónov kópií.


1948 – narodil sa Patrick Simmons (Aberdeen, Washington, USA), spevák a gitarista skupiny Doobie Brothers. V singlovom TOP 40 rebríčku mali celkom 16 skladieb, dve z nich sa dostali až na čelo hitparády, Black Water v marci 1975 a What A Fool Believes v apríli 1979. V roku 2004 ich uviedli do speváckej siene slávy.
1951 – narodila sa Katka Karovičová, Bratislava, folková speváčka, skladateľka a textárka. V rokoch 1974 až 1978 vystupovala v duete so spevákom Petrom Topoľským. V repertoári mali historické balady, ktoré sa viazali k slovenským hradom a zámkom. Vytvorila anglické texty na exportné verzie LP platní Mariky Gombitovej, Pavla Hammela a skupiny Modus.
1960 – narodil sa Daniel Woodgate (Londýn, UK), hráč na bicích nástrojoch skupiny Madness.

Domáce správy:


Ako najlepšie odradiť voliča od účasti na voľbách do VÚC? Stačí mu dať najavo, že samosprávne kraje sú nepotrebné a treba ich neustále meniť. Rovnako ako pred štyrmi rokmi aj teraz politici nastolili tému zmeny počtu samosprávnych krajov. Niektorí sú za model 3+1, iní by chceli 16 žúp. Debata sa, nevhodne, vždy rozprúdi pred voľbami, a potom zas utíchne. Keby radšej politici začali ľuďom vysvetľovať, prečo to v iných štátoch funguje a u nás nie. Ale to by museli viacerí priznať, že prípravu krajov pred ich vznikom v roku 2001 úplne zbabrali. A to úmyselne, aby kraje neboli životaschopné.
Na základe vyššieho záujmu zo strany základných a stredných škôl dá na projekty rekonštrukcie, dostavby či výstavby školských telocviční rezort školstva 9,9 milióna eur. Do výzvy sa zapojilo spolu 345 škôl, ktorých požiadavky predstavovali sumu 40,6 milióna eur. Hodnotiaca komisia posúdi rozvojové projekty škôl a rozhodne o pridelení finančných prostriedkov najneskôr do konca kalendárneho roka 2017. Maximálna výška účelových finančných prostriedkov poskytnutých ministerstvom pre jednu školu je 150 000 eur. Zriaďovatelia by však radšej uvítali, keby im štát dal aj na samotnú realizáciu obnovy či výstavby telocviční.
Ak máte radi archeológiu, mali by ste dnes popoludní zavítať do Západoslovenského múzea v Trnave, kde sa v rámci Medzinárodného dňa archeológie uskutoční prednáška archeológa Andreja Sabova s názvom Rímske militárie z územia Slovenska. Začína sa o 15. hodine a predstaví v nej rímske vojenské pamiatky. Po skončení si záujemcovia za komentovaného sprievodu môžu pozrieť expozíciu archeologických nálezov z trnavského regiónu. V nej sú napríklad aj nálezy z hradiska v Prašníku z doby bronzovej.

Zahraničné správy:


Američania si môžu vydýchnuť. Už našli príčinu, prečo Clintonová prehrala prezidentské voľby. Môže vraj za to továreň na „trollov“ oligarchu Jevgenija Prigožina, ktorý to má vraj blízko ku Kremľu. Vyrukovali s tým americkí vyšetrovatelia. Prigožin mal financovať skupiny šíriteľov nepravdivých informácií na sociálnych médiách počas prezidentskej kampane.
Zrejme aj nadmerné úsilie hľadať „vnútorného“ nepriateľa zapríčinilo, že bol rok 2017 zatiaľ druhý najteplejší na Zemi od začatia zaznamenávania teplôt v roku 1880. Odhalil to americký Národný úrad pre oceány a ovzdušie (NOAA). Priemerná teplota na pevnine a na hladine oceánov bola o 0,87 stupňa Celzia nad priemerom 20. storočia a zároveň pod rekordom 0,99 stupňa Celzia zaznamenaným v roku 2016. Takže možno príde čas ochladzovania?
Ak áno, tak zrejme vo Francúzsku, o ktorého občanoch sa hovorí ako o umelcoch v milovaní. Vláda totiž plánuje zriadiť novú policajnú jednotku, ktorá by mala špehovať každodenný život v krajine. Prezident Macron síce tvrdí, že sa zameria na bežné zločiny a každodennú kriminalitu, ale ako odhaliť včas, či ide o normálny sex alebo sexuálne násilie? Najmodernejšie vybavenie a technika to určite nedokážu rozoznať, takže hrozí, že ľudí pri týchto činnostiach budú strážiť a ich rozmer posudzovať strážcovia zákona. Ak ste to dočítali až sem, vedzte, že ide o taký novinársky úlet. Policajti však naozaj budú viac riešiť prípady vlámaní, krádeží či násilného správania sa v uliciach a aj v prostriedkoch verejnej hromadnej dopravy.

Počasie:


Tlaková výš v našej oblasti slabne, takže dnes pribudne na západnom Slovensku malá oblačnosť. Teploty by sa však meniť nemali, maximálna bude 21 stupňov Celzia.

Lekárenská pohotovosť:


Lekáreň POD KOLONÁDOU, Winterova 14,  92101 Piešťany, Tel. č.: +421337726030
Otváracie hodiny: 18.00 – 22.00 h

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba: MUDr. Marta Chudá
Náhradný: MUDr. Eva Jurgová
Dostupné v čase od 16.00 do 7.00 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Mária Žitňanská
Náhradný: MUDr. Eva Blažejová
Dostupné v čase od 16.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


KURSALON
o 19:30
Charitatívny aukčný salón
charitatívna aukcia
DOM UMENIA
o 18.00 
4. ročník prehliadky festivalového filmu Be2Can
BEZ LÁSKY / Neľubov
Film je podstatne prenikavejším a sugestívnejším obrazom života v sebaklame.
Réžia: Andrej Zvjagincev
Hrajú:  Marjana Spivak, Matvej Novikov, Alexej Rozin, Marina Vasiljeva
Cena poroty, nominácia na Zlatú palmu, Cannes 2017
Dráma, RUS / FRA  2017, ruský jazyk, české titulky, 127 min., MP-15

Vstupné: 4,-€
KINO FONTÁNA
Astrofilm 2017
11. ročník medzinárodnej filmovej prehliadky o astronómii a kozmonautike
Bližšie informácie na www.astrofilm.sk.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel