Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 16. októbra 2017, 01:17
  • Autor:red

Dnes je pondelok 16. októbra. Tento deň Svetovým dňom potravy a Svetovým dňom chrbtice. Meniny má Vladimíra, Gál, Havel.

Ženské meno Vladimíra má slovanský pôvod a význam mena je „veľká vládkyňa“. Má ambície, je to cieľavedomá osobnosť s iskrou a odvahou čeliť nepriazni. Nemusí sa sama za seba biť, skôr sa bije za iných.
Sama má na svojej strane viac šťastia, ako ostatní, a to jej aj mnohí závidia. Úspech jej akosi padá do lona bez toho, aby sa musela šplhať na vysoký kopec. Aj preto sa dostane ďalej.
Je pravda, že jej na tom príliš nezáleží, jej hodnoty sú iné, ako mávajú ľudia okolo nej. Ona nemusí mať luxus, ani kopec peňazí. Stačí jej, keď má priateľov a svoju lásku.
Ovplyvňuje ju planéta Merkúr. Jej ochranné kamene sú jaspis a nefrit.
Známe osobnosti s menom Vladimíra: Vladimíra Hreňovčíková – slovenská modelka, Miss SR v roku 1996.
V psom kalendári oslavuje meniny Cida, Lojza.

Hudobný kalendár


1923 – narodil sa Bert Kaempfert (Hamburg, Nemecko), skladateľ, dirigent, hráč na klarinete a saxofóne. V priebehu 50. rokov založil známy big band, s ktorým nahral viac ako štyri desiatky albumov.
1942 – narodil sa Dave Lovedaly (Liverpool, UK), hráč na bicích nástrojoch skupiny Fourmost. V septembri 1963 mali v hitparáde prvý singel Hello Little Girl, ktorého autormi bola dvojica John Lennon a Paul McCartney. Aj ich druhá skladba v hitparáde, I’m In Love v januári 1964 bola z pera tejto dvojice. Až tretia pieseň A Little Loving v apríli 1964 bola z autorskej dielne členov kapely.


1943 – narodil sa Fred Turner (Winnipeg, Manitoba, Kanada), basový gitarista a vokalista skupiny Bachman-Turner Overdrive. 1947 – narodil sa Bob Weir (San Francisco, California, USA), spevák, skladateľ a gitarista skupiny Grateful Dead.
1961 – narodil sa Gary Kemp (Londýn, UK), gitarista a skladateľ skupiny Spandau Ballet. Táto londýnska new romance formácia vznikla v roku 1979. V singlovej TOP 40 hitparáde mali 17 skladieb, najúspešnejšou z nich bola balada True, ktorá sa v apríli 1983 dostala na prvé miesto.


1962 – narodil sa Flea (vlastným menom Michael Peter Balzary, Melbourne, Austrália), basový gitarista skupiny Red Hot Chili Peppers.
1969 – narodila sa Wendy Wilson (Los Angeles, Califoria, USA), spolu so sestrou Carnie členky skupiny Wilson Phillips. Obe sú dcérami Briana Wilsona, lídra známej skupiny Beach Boys.

Domáce správy:


Dnes sa začína ďalší ročník tradičnej Študentskej kvapky krvi. Organizujú ho Slovenský červený kríž v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR a hematologicko-transfúznymi oddeleniami nemocníc. Cieľom tejto kampane, ktorá potrvá do 18.novembra, je získať pre darcovstvo mladých ľudí, a tak si zabezpečiť novú generáciu bezpríspevkových darcov. Kampaň sa nesie v znamení hesla „Čas na život!“ A odštartujú ju vo Fun radiu moderátori Marcel a Junior, ktorí ju aj podporujú. Okrem plánovaných mobilných odberov môžete krv darovať aj v nemocniciach.
Ak chcete byť kvalitným medom zababraní, mali by ste vedieť, že najlepší kvetový med pochádza spod Tatier. Tak to tvrdia odborníci, ktorí hodnotili med na Agrokomplexe 2017. Držiteľom titulu je starosta obce Spišské Bystré, ktorý sa včelárstvu venuje 17 rokov. Že domáci med je často kvalitnejší ako kupovaný, vám zrejme hovoriť nemusíme. Ak nemáte „vlastného“ osvedčeného včelára, pri kúpe medu pozorne čítajte štítok, kde bol vyrobený. Obchodné reťazce totiž väčšinou ponúkajú zmesi medov z rôznych krajín. Dôležitejším kritériom je, že med musí byť hustý. Zistíte to tak, že vzduchová bublina, po prevrátení pohára s medom, pomaly stúpa nahor.
Medové reči sa vám však budú snažiť ťahať popod fúzy aj nové politické strany, ktoré by mali v najbližšej dobe vzniknúť. Akoby sme ich nemali na Slovensku málo. Zaregistrovaných je ich celkovo 249, no aktuálne v zoznamoch figuruje činných len 151. Podpisy na registráciu už začínajú zbierať strany pod názvami Zmena a Slovenská vlastenecká strana, stranu aktuálne zakladajú aj nezaradení poslanci parlamentu Miroslav Beblavý, Jozef Mihál, Katarína Macháčková, Viera Dubačová, Oto Žarnay a Simona Petrík, ktorí tiež zbierajú potrebných minimálne 10 000 podpisov od občanov.

Zahraničné správy:


Predčasné voľby v Rakúsku s najväčšou istotou pred oficiálnym vyhlásením výsledkov vyhrala Rakúska ľudová strana a kancelárom sa tak stane len 31-ročný Sebastian Kurz. Hoci politickú krízu v krajine i predvolebnú kampaň poznačili roztržky so socialistami, konzervatívci si budú zrejme musieť podať ruky so stranou SPÖ úradujúceho spolkového kancelára Christiana Kerna. Dvaja doteraz kohúti sa budú musieť zmieriť, pretože rakúski „slobodní“ figurujú na druhom mieste. Jedine, že by chcela jedna z týchto strán uzavrieť pakt s ultrapravičiarmi. To by potom Európska únia bola v šoku a slovenskí kotlebovci by boli na koni.
Tomu sa hovorí byť zapálený pre vec! O rozruch počas týchto volieb sa postaral 77-ročný občan Hartbergu v Štajersku, ktorý sa rozhodol podpáliť volebnú miestnosť. Prišiel do nej s kanistrom benzínu a obsah rozlial v miestnosti. Zároveň sa tiež vyhrážal predsedovi volebnej komisie. Horúco však bolo len chvíľu, a to pri zásahu miestnych občanov, ktorí mu zabránili horľavú látku zapáliť. Údajne dôchodcu k tomuto činu priviedla nespokojnosť s politickou situáciou. Verme, že sa v novembri nenájde počas župných volieb aj na Slovensku takýto nespokojenec. Na protivládnych mítingoch ich totiž nájdete tisíce.
Protestovať proti politike či zákonom sa dá však aj inak. Napríklad na západe Grécka budú pravoslávni kňazi až do soboty zvoniť na protest proti zákonu o zmene rodovej príslušnosti, ktorý zjednoduší zmenu v osobných dokladoch Grékov. Poslanci totiž schvaľujú zákon, podľa ktorého už Gréci starší 15 rokov na zmenu pohlavia nebudú potrebovať súhlas psychiatra či chirurgický zákrok. Stačí len pred súdom povedať, cítim sa byť ženou či mužom.

Počasie:


Tlaková výš aj naďalej ovplyvňuje počasie na západnom Slovensku, a tak bude slnečno s malou oblačnosťou. Ranné teploty sa budú pohybovať od 12 do 9 stupňov Celzia a najvyššie denné od 20 do 23 stupňov Celzia.

Lekárenská pohotovosť:


Lekáreň TILIA, Staničná 3622, 92101 Piešťany, Tel. č.: +421337723957
Otváracie hodiny: 18.00 – 22.00 h

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba: MUDr. Lucia Malá
Náhradný: MUDr. Jana Svítková
Dostupné v čase od 16.00 do 7.00 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Terézia Talpašová
Náhradný: MUDr. Magdaléna Gabrielová
Dostupné v čase od 16.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


KINO FONTÁNA
o 20.00 h
Filmový klub
Odrazy
Réžia: Andrzej Wajda. Posledný film legendy poľskej kinematografie, portrét zachycujúci vášnivý boj nezávislého umelca so stalinskými doktrínami. Slávny maliar odmietne robiť umelecké kompromisy a stane sa prenasledovaným. Za pomoci niektorých svojich študentov sa rozhodne bojovať a stáva sa symbolom odporu proti tyranii.
Poľsko-2017, MP 15, české titulky, 98 min., Vstupné: 3 € (FK 2 €)
DOM UMENIA
o 19.00 h
Divadlo Andreja Bagara Nitra
TESTOSTERÓN
Divadelná komédia z pera súčasného poľského autora Andrzeja Saramonowicza, ktorá dáva priestor pre brilantné herecké štúdie a strhujúce komediálne výkony.
Hovorí o tom, čo si muži myslia o ženách. Manifest mužskej prapodstaty.
Réžia: Peter Mankovecký
Účinkujú: Ivan Vojtek, Martin Fratrič, Martin Nahálka, Juraj Hrčka, Marcel Ochránek, Milan Ondrík, Peter Kadlečík.
Vstupné: 15 – 13  €

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela