Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 14. októbra 2017, 06:04
  • Autor:red

Dnes je sobota 14. októbra. Tento deň je Svetovým dňom normalizácie a Svetovým dňom hospicovej a paliatívnej starostlivosti. Meniny má Boris, Borislav, Kalist, Borislava, Kalista.

Mužské meno Boris má ruský pôvod a je odvodené z mongolského slova bogori, ktoré znamená „malý“. Má v sebe iskru a chuť do boja s akýmkoľvek problémom. Potrebuje stálu aktivitu a rýchly spôsob života.
Nevyhovujú mu žiadne istoty, pokoj, pohoda alebo normálny rodinný život. On musí stále niečo robiť, riskovať a budovať, aby mal pocit, že žije. Občas si oddýchne a vtedy sa mení na milého, príjemného a šarmantného spoločníka.
Vie si urobiť čas pre svojich blízkych a vypočuť si ich problémy. Pôsobí tak, akoby v ňom boli spojené dve osobnosti, ktoré každého mätú.
Na neho neplatia obvyklé pravidlá. Všetko si robí po svojom a nakoniec sa stane uznávaným a bohatým. Napriek minimálnemu pochopeniu jeho činov sa s ním oplatí žiť a starať sa o neho. Nikdy nezabudne na to, čo mu človek urobí – či už dobré, alebo zlé.
Ovplyvňuje ho planéta Mars. Jeho ochranné kamene sú diamant, ametyst a jaspis.
Medzinárodné variácie: Borys, Boriss, Bors, Boriso, Borja, Borya, Boryenka, Borisime
Známe osobnosti s menom Boris: Boris Leonidovič Pasternak – autor románu Doktor Živago, Boris Filan – spisovateľ, textár a cestovateľ, Boris Farkaš – herec, Boris Becker – tenista.
V psom kalendári oslavuje meniny Belka, Daisy, Eron.

Osobnosti regiónu:


V Maduniciach sa 14.10.1907 narodil filmár Bohumil Vančo, ktorý nakrútil prvý slovenský farebný film Niekoľko perál slovenského folklóru.

Hudobný kalendár


1940 – narodil sa Cliff Richard (rodený Harry Roger Webb, Lucknow, India), spevák a skladateľ. S muzikou začínal v roku 1957, dva roky nato už so skupinou Shadows bodoval v anglickej hitparáde. Výsledkom jeho speváckej dráhy je viac ako 110 skladieb v anglickom rebríčku od 13. septembra 1958, tou prvou v ten deň bola Move It. Rovný tucet z nich sa dostal až na prvé miesto. Jeho diskografia obsahuje viac ako štyri desiatky štúdiových albumov. K diskografii patrí aj viac ako dvadsať live a kompilačných albumov. Tento rekord zrejme na britských ostrovoch už nikto neprekoná. Od kráľovnej Alžbety II. dostal 23. júla 1980 Rad britského impéria.


1942 – narodil sa Billy Harrison (Belfast, Írsko), sólový gitarista skupiny Them.
1946 – narodil sa Dan McCafferty (Dunfermline, Škótsko), exspevák škótskej hard-rockovej skupiny Nazareth, jej členom bol do augusta 2013.


1946 – narodil sa Justin Hayward (Swindon, Wiltshire, UK), spevák skupiny Moody Blues.
1948 – narodila sa Marcia Barrett (Saint Catherine, Jamajka), speváčka skupiny Boney M.
1975 – narodila sa Shaznay Lewis (Londýn, UK), členka skupiny All Saints. Táto britská dievčenská vokálna formácia vznikla v Londýne v roku 1996. Často ich prirovnávali k Spice Girls.


1978 – narodil sa Usher (rodený Usher Raymond IV, Dallas, Texas, USA), rhythm & bluesový a popový spevák, skladateľ, tanečník a herec. Je držiteľom piatich cien Grammy.
1990 – zomrel Leonard Bernstein, americký dirigent, skladateľ a klavirista. Mal dvadsaťpäť, keď debutoval ako dirigent v New Yorskej filharmónii. V 50. rokoch napísal muzikály Candide, Wonderful Town a hlavne slávny West Side Story, ktorý mal premiéru v roku 1957 na Broadwayi, v roku 1961 dostal aj filmovú podobu.

Domáce správy:


Predvolebný boj o post župana Trnavského samosprávneho kraja naberá na obrátkach. Po tom, čo spoločnosť Letisko Piešťany uznalo pohľadávky veriteľov i odmeny dvoch svojich zástupcov, sa do kritiky TTSK a predsedu Tibora Mikuša, ktorý je zároveň predsedom predstavenstva akciovky, pustil protikandidát Jozef Viskupič a piešťanská radnica. Predstavenstvo uznalo pohľadávky Petra Sopka, Alexandra Floriša a ich advokátskej kancelárie vo výške 400 000 eur a pohľadávky vo veci nevyplatených odmien súčasného člena predstavenstva Juraja Štaffu a riaditeľa letiska, bývalého člena predstavenstva Františka Vargu v objeme 140 000 eur. OĽaNO vyzvalo Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ), aby okamžite zasiahol, skontroloval a zachránil verejné prostriedky. Tibor Mikuš uviedol, že v súvislosti s vyjadreniami predstaviteľov OĽaNO zváži právne kroky. Ako uviedol člen predstavenstva akciovky Juraj Štaffa, u záväzku neznamená jeho vyplatenie. „Je možné i nahliadnuť do účtovníctva letiskovej spoločnosti a riaditeľ letiska František Varga dostal pokyn, že tak má urobiť pre každého novinára, čo o to prejaví záujem. A tam je jasne vidieť, že 400-tisícová pôžička bola použitá len na uhradenie miezd zamestnancov a faktúr za energie. Členom riadiacich orgánov letiskovej spoločnosti nebolo vyplatené ani euro. Uznanie tohto záväzku ani nerobí garanciu vyplatenia týchto prostriedkov v budúcnosti. Tú robia len stanovy letiskovej spoločnosti.“
V rámci 8. ročníka Dňa bielej palice nevidiacim nezastavilo na priechodoch pre chodcov až 18,3 percenta vodičov. Najmenej zodpovední boli vodiči v Bratislavskom kraji, v ktorom nezastavilo nevidiacim až 27,4 percenta áut, naopak najzodpovednejší boli vodiči v Košickom kraji (12,7 %).
Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) a Detské kardiocentrum v Bratislave majú akútny nedostatok krvi. Vyzývajú preto dobrovoľníkov, aby darovali krv v pondelok počas III. ročníka odberu krvi. Krv môže darovať každý zdravý človek vo veku od 18 do 60 rokov, ak daruje krv pravidelne, tak až do veku 65 rokov. III. ročník odberu krvi od dobrovoľných darcov sa uskutoční v pondelok od 8:00 do 11:00 v telocvični Fyziatricko-rehabilitačného oddelenia NÚSCH, Pod Krásnou hôrkou 1 v Bratislave. Odber sa uskutoční prostredníctvom Mobilnej odberovej jednotky Národnej transfúznej služby SR. Viac informácií je prístupných na internetovej stránke www.ntssr.sk.

Zahraničné správy:


Tak tomu sa hovorí zahrávanie sa s osudom. Fínska letecká spoločnosť Finnair mala až do včerajška v ponuke „diabolský“ let s číselným označením 666. Ten v piatok 13. októbra pristával na letisku v Helsinkách, ktorého kódové označenie je HEL a pripomína anglické slovo „hell“ – peklo. Hoci let dopadol v poriadku a ani počas jedenástich rokov jeho prevádzky sa počas 21 opakovaní tohto „magického! Dátumu nič nestalo, letecká spoločnosť sa rozhodla zmeniť číslo tohto spoja. Vraj nie z poverčivosti, veď sa doteraz nič nestalo. Verme, že ani nestane, keď let stratí takú výnimočnosť.
Podľa odporcov riadenej imigrácie sa zahrávajú s osudom Európskej únie jej členské štáty, ktoré sa dobrovoľne zaviazali prijať v najbližších dvoch rokoch 25-tisíc migrantov z Afriky a Blízkeho východu. Zámerom je poskytnúť im alternatívu bezpečného a legálneho príchodu do Európy bez rizík stredomorskej cesty. Európska komisia by chcela, aby sa takto legálne prijalo až 50-tisíc migrantov. Komisia v snahe „prehovoriť“ členské krajiny im ponúkla zo svojho rozpočtu 500 miliónov eur, čo je v prepočte 10 000 eur na jedného legálne prijatého utečenca.
Aj Rusko naďalej brnká na nos Európskej únii, USA a Ukrajiny. Kremeľ sa najnovšie rozhodol dať do obehu novú 200-rubľovú bankovku s motívom anektovaného polostrova Krym. Okrem mapy polostrova je na nej námorný pamätník v krymskom meste Sevastopol, kde sa nachádza základňa ruskej Čiernomorskej flotily a ruiny starovekého mesta Chersonézos.

Športové správy:


Magdaléna Rybáriková postúpila na turnaji v Linzi do semifinále, keď v dvojhre zdolala Rumunku Soranu Cirsteovú 5:7, 6:2, 6:1. V prvom sete plnom obratov nevyužila Rybáriková vedenie 5:3 vrátane dvoch setbalov v desiatej hre. V druhom sete sa 29-ročná Slovenka presadila vďaka šnúre štyroch gemov od stavu 2:2. V rozhodujúcom dejstve síce prišla v úvode o brejk, ale potom si piatimi hrami za sebou vydláždila cestu do semifinále. Piešťanská rodáčka využila hneď prvý mečbal na príjme. Rybáriková sa v sobotňajšom semifinále stretne s Viktorijou Golubicovou zo Švajčiarska.

Lekárenská pohotovosť:


Lekáreň Tesco Piešťany, N. Teslu 6711/25, 92101 Piešťany, Tel. č.: +421337912330, Otváracie hodiny: 12.00 – 22.00 h

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba 7.30 – 19.30 h: MUDr. Ľubica Brišková
Náhradný: MUDr. Valéria Masárová
Služba 19.30 – 7.30 h: MUDr. Peter Ondrus
Náhradný: MUDr. Stanislav Paluga
Dostupné v čase od 7:30-19:30  ||  19:30-7:30 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Ivan Sviežený
Náhradný: MUDr. Iveta Chudá
Dostupné v čase od 8.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


KINO FONTÁNA
o 15.00 h
Spievankovo a kráľovná Harmónia 
Hudobná rodinná komédia, kde v rozprávkovej krajine Spievankovo vládne dobrosrdečná kráľovná Harmónia. Tá sa stará, aby sa z krajiny nikdy nestratila hudba, spev a dobrá nálada. V poslednej dobe sa však hudba akosi odcudzila, hudobné nástroje zapadli prachom, spev utíchol a dobrá nálada zmizla. Kráľovná preto pozve Spievanku a Zahrajka. Slovenská premiéra.
SR-2017, MP, slovenská verzia, 70 min.,Vstupné: 4 €
o 17.30 a 20.00 h
Snehuliak
Thriller nakrútený podľa bestselleru Joa Nesboa v hlavnej úlohe s Michaelom Fassbenderom ako elitnom detektívovi so slabosťou pre alkohol, ktorý sa vydáva pátrať po sériovom vrahovi. Tento vraždí vždy v čase, keď napadne prvý sneh. Dokáže prekabátiť génia zla, než znova nasneží? Slovenská premiéra.
USA-2017, MP 15, slovenské titulky, 125 min., Vstupné: 4 €
ELEKTRÁRŇA
o 10.00 h
VEDECKÝ BRLOH – TAJOMSTVÁ STAREJ POVALY
Workshop
Námestia a ulice, ba dokonca i malé zdanlivo bezvýznamné uličky ukrývajú množstvo príbehov. Každý dom má svoju povalu, ktorá niečo ukrýva, a jedinečný príbeh ľudí, ktorí v dome kedysi žili. Príď s nami vypátrať ich tajomstvá a osudy. Naším hosťom bude PaedDr. Alžbeta Bojková, PhD.
Vstupné: 1 €
o 19.30 h
BALADY: Robert Pospiš, Martin Sillay
Koncert
Balady sú originálnou poctou tradičným ľudovým piesňam z rôznych kútov Slovenska. Jedenástka skladieb = dramatické slovenské ľudové texty spojené s alternatívnym rockom, folkom, blues v štýle Marka Lanegana, Nicka Cavea či Tindersticks. Nenechajte si ujsť výnimočný počin hudobnej dvojice Robert Pospiš a Martin Sillay.
Vstupné: 5 €/3 € (študenti, seniori, ZŤP)
DOM UMENIA
O 18.55 – OPERA   
Priamy prenos z Metropolitnej opery New York
Wolfgang Amadeus Mozart  ČAROVNÁ FLAUTA  
Dirigent: James Levine Réžia: Julie Taymor Účinkujú: Golda Schultz (Pamina), Kathryn Lewek (Kráľovná noci), Charles Castronovo (Tamino), Markus Werba (Papageno), Christian Van Horn (Hovorca), René Pape (Sarastro)
Vstupné: 12 – 6

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel