Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 13. októbra 2017, 08:00
  • Autor:red

Dnes je piatok 13. októbra. Tento deň je Svetovým dňom vajec. Meniny má Koloman, Edgar.

Mužské meno Koloman má keltský pôvod a v preklade znamená „pustovník“. Toto meno je veľmi výhodné. Jeho nositeľ s ním skutočne nemá žiadne problémy. Dokáže sa postarať o stály prísun energie, pomáha svoju „pánovi“ presadiť sa a získať si dobrých priateľov.
Rodič, ktorý dá svojmu dieťaťu toto meno mu veľmi pomôže. Jeho dieťa, dosiahne v živote vysoké miesto. Koloman vidí možnosti ostatným skryté, a tak je vždy o krok vpredu.
V láske je veľmi povrchný, najprv hľadá dobrodružstvo a až v neskoršom veku stabilitu. Nie je teda dobré byť jeho prvou láskou, radšej poslednou. Celkovo sa mu darí a jeho život je sledom malých úspechov a postupného bohatnutia.
Ovplyvňuje ho planéta Merkúr. Jeho ochranné kamene sú citrín, zafír a jaspis.
Známe osobnosti s menom Koloman: Koloman Sokol – maliar, grafik, ilustrátor, Koloman Kertész Bagala – vydavateľ slovenskej literatúry, Koloman Magyari – slovenský raper Kali.
V psom kalendári oslavuje meniny Bafo, Chanel.

Hudobný kalendár


1921 – narodil sa Yves Montand (Monsummano Alto, Taliansko), herec a spevák. V Paríži si ho všimla slávna šansoniérka Edith Piaf, ktorá si z neho urobila svojho chránenca, neskôr aj miláčika a milenca. Zomrel 9. novembra 1991 vo veku 70 rokov vo francúzskom Senlis.
1941 – narodil sa Paul Simon (Newark, New Jersey, USA), spevák, skladateľ a muzikant. Spolu s Arthurom Garfunkelom vytvorili v druhej polovici 60. rokov slávnu dvojicu, ktorá je dodnes považovaná za vrchol amerického folkrocku.


1944 – narodil sa Robert Lamm (Brooklyn, New York City), hráč na klávesových nástrojoch a vokalista skupiny Chicago.
1944 – narodil sa Jaroslav Zoufalý, exbubeník českej skupiny Kamelot, hral v nej v rokoch 1984 až 1999.
1948 – narodil sa Sammy Hagar (Monterey, California, USA), exspevák a rytmický gitarista skupiny Van Halen, hral v nej do roku 2005.
1948 – narodil sa Pete Spencer (Leeds, West Yorkshire, UK), exbubeník skupiny Smokie.
1959 – narodil sa Milan Nytra (Brno, ČR), hráč na klávesových nástrojoch skupiny Buty.


1946 – narodil sa Ľudovít Nosko (Veľké Leváre, okres Senica), spevák a basový gitarista. Priatelia muzikanti ho volajú Čufo. Účinkoval v prvej zostave skupiny Modus (1974), potom v skupine Prognóza a v skupine Collegium Musicum. V roku 1979 sa vrátil do Prognózy, v roku 1981 zostavil vlastnú skupinu Plus. Známe sú jeho hity Kreslím si ružu či Rodný kraj.
1965 – narodila sa Sisa Sklovská (Žilina), speváčka a herečka.

Domáce správy:


Podľa starostov obcí, ktorých vodovody sú napojené na pitný zdroj v oblasti Dechtíc a Dobrej Vody, je kvalita a nezávadnosť pitnej vody ohrozená skládkovaním nebezpečného odpadu v kameňolome nad Dechticami. Ten prevádzkuje súkromná firma, ktorá sa zároveň stará aj o jeho rekultiváciu. Navážať sa tam majú však aj nebezpečné látky. Pitnou vodou z Dechtíc je zásobovaných asi 90-tisíc obyvateľov Trnavy a okolitých obcí a podľa riaditeľa TAVOS-u Radovana Foltinského je tento zdroj pre región kľúčový. Skládkovanie môže kontrolovať len Okresný úrad v Trnave, no jeho zástupcovia na včerajšie rokovanie starostov neprišli.
Takmer dve tretiny obchodníkov v Trnavskom kraji porušujú zákon o elektronických registračných pokladniciach. Zistili to colníci počas kontrol 764 pokladníc od začiatku tohto roka. V rovnakom období aj udelili pokuty za viac ako 90 000 eur. Kontrolovali sa nielen obchody, ale aj reštaurácie, kaderníctva, masážne salóny, taxislužby či pohrebníctva. Porušenie zákona colníci zistili v 477 prípadoch.

Zahraničné správy:


Zatiaľ len slovnú prestrelku medzi Washingtonom a Pchjongjangom by český prezident Miloš Zeman ukončil razantne, a to likvidáciou diktátora Kim Čong-una. Bolo by to vraj jednoduchšie a etickejšie voči národu, ako Trumpov plán „úplného zničenia“ Severnej Kórey. Kým väčšina Američanov si myslí, že Donald Trump svojimi výrokmi aj na pôde OSN zhoršuje situáciu medzi USA a KĽDR, Česi sa na názoroch svojho prezidenta bavia pri sledovaní televízie. Teda okrem politikov, ktorí len ťažko osobné názory prezidenta vysvetľujú partnerom zo zahraničia. Najnovšie totiž vo štvrtok uviedol, že súčasnú krízu okolo KĽDR by mohlo vyriešiť dobre vycvičené komando, ktoré by zabilo severokórejského vodcu. Zeman tiež pochybuje o tom, že na Pchjongjang zaberajú vyhrážky amerického prezidenta Donalda Trumpa.
Aj na toto sa ulakomili „labužníci“. Do polovice nevyfajčenú cigaru anglického premiéra Winstona Churchilla z roku 1947 vydražil neznámy zberateľ na aukcii v Bostone za viac ako 12 000 dolárov. Zhruba desať centimetrov dlhá cigara značky Corona na parížskom letisku Le Bourget neskončila 11. mája 1947 v koši, ale ju údajne daroval členovi posádky lietadla. Autenticitu cigary potvrdzovala aj Churchillom podpísaná fotografia, na ktorej stojí na letisku s cigarou v ruke. Kto vie, ako skončila iná slávna cigara z filmu Jára Cimrman ležící a spící.
Ak nefajčíte a radi by ste tiež niečo dražili, pozorne čítajte ďalej. Módna talianska značka Gucci už nebude svoje kolekcie zdobiť pravou kožušinou. Počnúc kolekciou jar-leto 2018 ju postupne odstráni z pánskych i dámskych odevov. Posledné kusy oblečenia s kožušinou módny dom Gucci vydraží a výťažok venuje charitatívnym organizáciám, ktoré bojujú za práva zvierat i proti používaniu pravých kožušín.

Počasie:


Naďalej u nás ovplyvňuje počasie tlaková výš, a tak bude na západnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné 16 až 19 stupňov C.

Lekárenská pohotovosť:


Lekáreň VERONIKA, Teplická 2265/8, 92101 Piešťany, Tel. č.: +421337724003, Otváracie hodiny: 18.00 – 22.00 h

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba: MUDr. Anna Mikulová
Náhradný: MUDr. Ľubica Brišková
Dostupné v čase od 16.00 do 7.00 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Libuša Smolková
Náhradný: MUDr. Jarmila Kabátová
Dostupné v čase od 16.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


KINO FONTÁNA
o 17.30 a 20.00 h
Alibi na mieru
Bláznivá a úspešná francúzska komédia so zábavnou témou, divokou zápletkou, situačnými gagmi a skvelým francúzskym humorom. Hlavný hrdina Greg prevádzkuje kanceláriu zameranú na zabezpečenie alibi na zákazku. Zamiluje sa však do dievčaťa, ktoré nenávidí klamstvá, avšak čoskoro zistí, že jej otec je jeho dobrý klient…
Franc.-2017, MP 12, české titulky, 90 min., Vstupné: 4 €
DOM UMENIA
o 9.30 – ROZPRÁVKA – Malá sála      
Trampoty šteniatka Gordona
Divadelné predstavenie pre MŠ v podaní Divadla Piškot (ČR).
Podujatie realizované v spolupráci s Mestskou knižnicou mesta Piešťany
v rámci Festivalu českej a slovenskej tvorby pre deti. Vstup voľný

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín