Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 12. októbra 2017, 08:00
  • Autor:red

Dnes je štvrtok 12. októbra. Tento deň je Svetovým dňom artritídy a Medzinárodným dňom zborového spevu. Meniny má Maximilián, Max, Maximiliána.

Mužské meno Maximilián má latinský pôvod a v preklade znamená „najväčší, významný“. Mal by konať až po dôkladnom premyslení svojej situácie, pretože býva dosť naivný a nevidí do budúcnosti. Volí tú najkratšiu cestu k úspechu a keď sa náhodou vyskytnú prekážky, tak sa radšej vzdá.
Nerád bojuje, intriguje, či riskuje. Bol by najradšej, ak by sa všetko dialo bez veľkej námahy. Nehodí sa na prácu, ktorá si vyžaduje fyzickú námahu, ale ani prílišné premýšľanie mu nevyhovuje.
Je to spoločenský muž, ktorý si rád užíva, no nerád platí svoje útraty. Najlepšie by bolo, ak by sa mohol stať vydržiavaným mužom – gigolom.
Život s ním nebude pre nikoho ľahký, najmä ak si vyberie slabšiu partnerku, ktorá ho nedokáže zvládnuť a motivovať k vyšším výkonom.
Ovplyvňuje ho planéta Slnko. Jeho ochranné kamene sú kryštál, granát a ónyx.
Medzinárodné variácie: Maximilian, Maximiliano, Massimiliano, Maksimiliano, Maximilien, Maksymilián
Známe osobnosti s menom Maximilián: Maximilián II. Habsburský – rímsky cisár, český a uhorský kráľ, Maximilián Hell – významný slovenský astronóm 18. Storočia, Maximilián Švabinský – český maliar a grafik.
V psom kalendári oslavuje meniny Dany, Neo.

Osobnosti


V Moravanoch nad Váhom sa 12.10.1941 narodil športovec Anton Javorka, zakladateľ medzinárodnej mládežníckej olympiády Kalokagatia v Trnave, predseda Trnavského olympijského klubu, predseda ústredného štábu Olympijských festivalov detí a mládeže Slovenska a bývalý predseda Slovenskej asociácie športu na školách.

Hudobný kalendár


1935 – narodil sa Luciano Pavarotti (Modena, Taliansko), slávny taliansky operný tenor. Je radený medzi najvýznamnejších operných spevákov 20. storočia. Mal veľkú zásluhu na popularizácii opery a vážnej hudby. Zomrel 6. septembra 2007 vo veku 71 rokov v rodnej Modene.
1935 – narodil sa Sam Moore (Miami, Florida, USA), člen speváckeho dua Sam & Dave. Táto rhythm & bluesová vokálna dvojica vznikla v Miami na Floride v roku 1961 a populárna bola hlavne v druhej polovici 60. rokov.
1942 – narodil sa Melvin Franklin (Montgomery, Alabama, USA), člen skupiny Temptations. Táto soulová vokálna formácia vznikla v roku 1960 v Detroite. Melvin zomrel 23. februára 1995 vo veku 52 rokov v Los Angeles.


1948 – narodil sa Rick Parfitt (Woking, Surrey, UK), gitarista rockovej skupiny Status Quo. Skupina patria k najúspešnejším hitparádovým skupinám, v rebríčku albiónu bodovalo celkom 46 skladieb tejto formácie, ale iba jedna z nich, Down, Down sa v januári 1975 dostala na prvé miesto.
1943 – narodil sa Karel Černoch (Praha, ČR), spevák, skladateľ a textár. Zomrel 27. decembra 2007 vo veku 64 rokov v Prahe.


1971 – zomrel Gene Vincent. Patril k prvým priekopníkom rock and rollu, v roku 1998 ho uviedli do Rock and rollovej siene slávy.

Domáce správy:


Tak tomu sa vraví sebareflexia. Predseda SaS Richard Sulík reagoval na výzvu nezaradeného poslanca parlamentu Miroslava Beblavého k zodpovednej politike veľmi netradične. Odkázal mu, že Položiť vládu pre euroval bola naozaj veľká politická aj ekonomická chyba, no nevie, prečo to vtedajšia premiérka Iveta Radičová urobila. Podľa neho dobre vedela už niekoľko mesiacov vopred, že poslanci SaS nepodporia navýšenie eurovalu na záchranu Grécka a zásadne odmietli vydieranie zo strany Radičovej, že spojila túto otázku s hlasovaním o dôvere vlády. Tá padla pred šiestimi rokmi.
Vodiči, dávajte si v piatok pozor. A to nie preto, že je piatok trinásteho, ale preto, že sa dopoludnia uskutoční v 50 mestách Slovenska dopravno-výchovná akcia Deň bielej palice. Takže ak nechcete dostať pokutu, pozorne sledujte, či na priechodoch cez cestu a v ich blízkosti neuvidíte podozrivú osobu s bielou palicou v ruke a tmavými okuliarmi. Zásadne treba zastaviť a dať im prednosť. Ale to robí správny vodič vždy, ak vidí chodca odhodlaného vkročiť na cestu, takže vy sa nemusíte ničoho obávať.
Tak s týmto vôbec nerátal. Trnavský župan na nedávnom oceňovaní osobností udelil svoju medailu aj predsedovi Trnavského olympijského klubu Jánovi Godálovi, zrejme ako výmenu za to, že si môže logo klubu umiestniť na svoje predvolebné plagáty. Godál si hrdo medailu prevzal, o týždeň sa Mikušovi otočil chrbtom a súhlas na použitie loga stiahol. Rovnako tak spravil aj trnavský volejbalový klub HIT Trnava, ktorý získal od župana ocenenie už dávnejšie. Takže Tibor Mikuš zrejme bude musieť teraz prelepovať plagáty.
Pred 50 rokmi 12. októbra 1967 položili na kopci Kamzík nad Bratislavou základný kameň televízneho vysielača. Táto veža v tvare vretenovitého dvojihlana, vysoká 120 metrov, sa stala jedným zo symbolov hlavného mesta. Samotný vysielač sa týči do výšky až 200 metrov a dokončený bol v roku 1975. Viete, že v strede veže, vo výške 68 metrov, sa nachádza otáčajúca sa reštaurácia s výhľadom na panorámu Bratislavy a široké okolie?

Zahraničné správy:


Diplomatická vojna medzi Ruskom a USA pokračuje. Najnovšie Kremeľ uvažuje nad tým, že by požiadal Američanov, aby znížili počet diplomatických zamestnancov v krajine na 300 členov. Zrejme už majú dosť amerických špiónov, ktorý sa po Rusku ponevierajú s diplomatickým pasom. Podobný krok už Rusi spravili v lete, keď oznámili USA, aby znížili počet členov diplomatického a technického personálu pracujúceho v Rusku približne o 60 percent, teda na 455 zamestnancov. Vtedy aj Američania spravili rovnaké protiopatrenia a nevylučujú ich ani teraz.
USA však musia čeliť inej hrozbe. Na štáty sa rúti rekordný 10. hurikán, ktorý vznikol v stredu z tropickej búrky Ophelia. Podľa amerického Národného centra pre hurikány tak opäť vznikol rekordný počet po sebe nasledujúcich búrok, ktoré dosiahli silu hurikánu. Naposledy sa tak stalo v roku 1893.
Naobedovali sa s pápežom a zmizli. V Bologni počas obeda s pápežom Františkom dozorcom ušli dvaja väzni. Patrili k skupine asi 20 väzňov z detenčného zariadenia Castelfranco Emilia, ktorých na slávnosť vybrali počas pastoračnej cesty pápeža po severotalianských diecézach. Väzni stolovali s hlavou cirkvi aj napriek tomu, že prestavujú bližšie nešpecifikované „nebezpečenstvo pre spoločnosť“.

Počasie:


Tlaková výš naďalej ovplyvňuje naše územie, a tak bude na západnom Slovensku  prevažne polooblačno s najnižšími rannými teplotami 11 až 8 a najvyššími dennými 19 až 22 stupňov C.

Lekárenská pohotovosť:


Lekáreň REGIA, Nálepkova 4, 92101 Piešťany, Tel. č.: +421337429226, Otváracie hodiny: 18.00 – 22.00 h

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba: MUDr. Marta Chudá
Náhradný: MUDr. Eva Jurgová
Dostupné v čase od 16.00 do 7.00 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Alena Schuchmannová
Náhradný: MUDr. Mária Klampárová
Dostupné v čase od 16.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


KINO FONTÁNA
o 17:30 a 20:00
Alibi na mieru
Bláznivá a úspešná francúzska komédia so zábavnou témou, divokou zápletkou, situačnými gagmi a skvelým francúzskym humorom. Hlavný hrdina Greg prevádzkuje kanceláriu zameranú na zabezpečenie alibi na zákazku. Zamiluje sa však do dievčaťa, ktoré nenávidí klamstvá, avšak čoskoro zistí, že jej otec je jeho dobrý klient…
Franc.-2017, MP 12, české titulky, 90 min., Vstupné: 4 €
DOM UMENIA
18:00
4. ročník prehliadky festivalového filmu Be2Can

VÁŽENÝ OBČAN / El ciudadano ilustre
„Cudzinec v rodnom meste”
Réžia :  Gastón Duprat, Mariano Cohn
Hrajú :  Oscar Martínez, Dady Brieva, Andrea Frigerio, Nora Navas
Nominácia na Zlatého leva, Benátky 2016
Dráma / Komédia Argentína, Španielsko 2016, české titulky, 118 min., MP -15, Vstupné: 4,-€

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav