Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 11. októbra 2017, 06:57
  • Autor:red

Dnes je streda 11. októbra. Tento deň je Dňom solidarity s politickými väzňami v Juhoafrickej republike, Svetovým dňom proti bolesti a Medzinárodným dňom za zredukovanie prírodných katastrof. Meniny má Valentína, Zvonimír, Zvonislav, Bruna, Brunhilda, Luneta, Selena, Zvonimíra.

Ženské meno Valentína má latinský pôvod s významom „je zdravá a silná“. Toto meno prináša veľa zmätku a ambícií, čiže Valentína to nemá ľahké. Snaží sa mať všetko okolo seba pod kontrolou a pozorne sleduje svojich blízkych.
Väčšina ľudí ju považuje za klebetnú a intrigánsku osobnosť. No nie je to tak, ona sa len snaží vedieť kedy a komu podať pomocnú ruku, pretože v jej povahe víťazí súcit a pochopenie. Jej nápady a myšlienky nie sú zanedbateľné a keby našla podporu, tak by sa veľmi rýchlo dostala k peniazom a úspechu.
No to je práve jej slabina – ona sa totiž zásadne obracia na ľudí, ktorí ju len využijú, a potom odhodia. Kvôli tomu býva občas neznesiteľne cynická a vypočítavá, no tento stav jej nie je vlastný, teda sa časom znovu vráti k svojmu obvyklému správaniu.
 Ovplyvňuje ju planéta Merkúr. Jej ochranné kamene sú zafír a sardónyx.
Medzinárodné variácie:  Valentina
Známe osobnosti s menom Valentína: Valentína Tereškovová – prvá žena vo vesmíre, Valentina Vezzalli – talianska šermiarka.
V psom kalendári oslavuje meniny Carlito, Cody.

Hudobný kalendár


1946 – narodil sa Daryl Hall (Pottstown, Pennsylvania, USA),  spevák, skladateľ, hráč na klávesových nástrojoch aj gitare. Spolu s Johnom Oatesom člen pop-rockovej dvojice Hall & Oates.
1949 – narodil sa Greg Douglas (Concorde, California, USA), exgitarista skupiny Steve Miller Band. Túto rockovú formáciu preslávili skladby ako The Joker, Rock’n Me a Abracadabra.
1950 – narodil sa  Andrew Woolfolk (San Antonio, Texas, USA), exhráč na tenorsaxofóne a flaute skupiny Earth, Wind & Fire.


1957 – narodil sa  Blair Cunningham (Memphis, Tennessee, USA), hráč na bicích nástrojoch skupiny Haircut 100.
1957 – narodil sa Chris Joyce (Manchester, UK), exbubeník skupiny Simply Red, hral v nej od založenia do roku 1991.
1963 – zomrela Edith Piaf, slávna francúzska šansoniérka. Hitmi boli jej piesne La vien en rose (1946), Hymne a l’amour (1949), Milord (1959) či Non, je ne regrette rien (1960).
1964 – narodil sa Maroš Hladký (Nitra), basový gitarista skupiny Gladiator. Rockovú formáciu Gladiator založili bratia Miko, Maroš a Dušan Hladký spolu s priateľom Georgeom Babulicom. V januári 1992 vychádza ich debutový album Designation, spievaný anglicky. Videoklip s piesňou Profitable Losses odvysielala hudobná stanica MTV, bol to prvý klip kapely zo Slovenska.  V roku 1993 vychádza ich druhý anglický štúdiový album Made Of  Pain. Videoklip so skladbou My World vysielala stanica MTV aj nemecká Viva. V priebehu ďalších štyroch rokov vydávajú ešte tri štúdiové albumy v angličtine, Third Eye, Dogstime a Legal Drug. Na piatom albume Legal Drug, vydanom v roku 1997 bola záverečnou piesňou prvá so slovenským textom a názvom Slovenská. Tá sa stala skladbou roka 1997. Od tej doby interpretujú piesne v slovenčine.


1973 – narodil sa Mike Smith (Middle River, Maryland, USA), exgitarista americkej skupiny Limp Bizkit, hral v nej v rokoch 2002-2004.

Domáce správy:


Polícia vraj už pozná vraha prominentného právnika Ernesta Valka, ktorého v jeho dome zavraždili takmer pred siedmimi rokmi. Má to byť lupič Jozef R., ktorý si aktuálne odpykáva trest za prepadnutie banky v Smoleniciach v maske Arnolda Schwarzeneggra. Druhým obvineným v prípade vraždy Ernesta Valka má byť spoločník Jozefa R., ktorý s ním figuroval aj v prípade prepadu banky maskovanými lupičmi. Údajne on prezradil podrobnosti o smrti Valka vyšetrovateľom. Polícia plánuje podrobnosti zverejniť na dnešnej tlačovke. Podľa aktuálnych informácií z vyšetrovacieho spisu nešlo o vraždu na objednávku ale o lúpež.
Poslanci parlamentu v utorok odsúhlasili viaceré zmeny v poskytovaní zdravotnej starostlivosti, z ktorých nebudú nadšení ani lekári, ani pacienti. Novelou zákona sa ustanovuje každom okresnom meste ambulantná pohotovostná služba. Ich dostupnosť sa predpokladá v pracovných dňoch od 16:00 do 22:00 a cez víkend od 7:00 do 22:00. Po 22. hodine bude naďalej fungovať ústavná pohotovostná služba v rámci nemocníc a takisto záchranná zdravotná služba. Vzniknúť by mala aj doplnková ambulantná pohotovostná služba, ktorá bude dobrovoľná.
Zvýšia sa poplatky za návštevu pohotovostí, a to za ústavnú pohotovostnú službu z 1,99 eura na 10 eur. Oslobodení budú tí pacienti, ktorí potrebujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Novela zákona taktiež definuje ordinačné hodiny v rámci všeobecných praktických lekárov. Tí budú mať povinnosť poskytovať ambulantnú zdravotnú starostlivosť v minimálnom rozsahu 35 hodín týždenne, pričom dvakrát do týždňa budú ordinačné hodiny do 15:00. S navrhovaným predĺžením ordinačného času nesúhlasia lekári.
Už len jeden deň ostáva záujemcom prihlásiť sa do aktívnych záloh slovenskej armády. Tá hľadá 219 vojakov, ktorí by sa zelenému mundúru upísali na dva až päť rokov. Prednosť majú Bývalí ženisti, chemici a delostrelci. V budúcom roku plánujú ozbrojené sily vycvičiť 94 špecialistov radiačnej, chemickej a biologickej ochrany, 71 ženistov a 54 vojakov v zálohe pre raketometný oddiel. Za každý kalendárny rok zotrvania v aktívnej zálohe prináleží vojakom motivačný príspevok 600 eur, ktorý mu vyplatia spätne, ak absolvoval aspoň 75 percent cvičenia. Ďalej je to počas výcviku pomerná časť hodnostného platu, refundácia mzdy ako aj náhrada cestovného z miesta trvalého bydliska do miesta určenia. Za techniku, ktorá mu bude zverená, bude niesť hmotnú zodpovednosť.

Zahraničné správy:


Pred prezidentskými voľbami v Česku v prieskumoch vedie súčasná hlava štátu Miloš Zeman. Podporilo by ho až 31 percent voličov. Ostatní kandidáti zaostávajú. V hre je však ešte 28 percent nerozhodnutých voličov, o ktorých sa chce Miloš Zeman pobiť tiež. A robí to vcelku politicky neštandardne od ostatných predstaviteľov štátu. Najnovšie v Rade Európy kritizoval protiruské sankcie, ktoré sú podľa neho oprávnené, no neefektívne. Preto namiesto nich navrhuje dialóg medzi občanmi krajín. Všetkých však šokoval vyhlásením, že ruská anexia Krymu je hotová záležitosť a že snaha vrátiť Krym Ukrajine by viedla k európskej vojne. Ukrajina by sa mala uspokojiť s peňažnou kompenzáciou alebo dodávkami ropy a zemného plynu. Tieto výroky prijali rozhorčene nielen na Ukrajine, ale tiež českí vládni i opoziční politici. Mnohým českým voličom však pomastil brucho, a to bolo podstatné.
Všetkých fanúšikov katalánskeho zápasu o nezávislosť šokoval v utorok večer katalánsky líder Carles Puigdemont, ktorý odložil vyhlásenie o nezávislosti Katalánska od Španielska a požiadal Madrid o dialóg. Katalánski poslanci síce podpísali deklaráciu nezávislosti, no dokument zatiaľ nenadobudol účinnosť.
Čivava nie je len milučký malý psík, ale tiež štát v Mexiku, z ktorého toto plemeno pochádza. V tomto štáte (Chihuahua) odsúdili Mexičana Pedra Payán Gloriu na 430 rokov väzenia za vraždu jedenástich žien. Mladé devy pripravoval o život v priebehu rokov 2009 až 2012 v blízkosti mesta Ciudad Juárez. Najskôr ich omráčil, prinútil ich k prostitúcii a predaju drog a neskôr ich zabil. Niektoré z obetí mali len 15 rokov. Oproti legislatíve niektorých štátov USA je takýto úhrnný trest v trvaní 430 rokov len symbolický, keďže najviac si v Mexiku môžete posedieť za mrežami len 60 rokov.

Počasie:


Aj keď to až tak vonku nevyzerá, malo by konečne nastúpiť babie leto. Nad našu oblasť aktuálne zasahuje okraj tlakovej výše, takže by malo byť na západnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty by mali byť 11 až 8 a najvyššie denné 16 až 19 stupňov C.

Lekárenská pohotovosť:


Lekáreň NA PREDNÁDRAŽÍ, A. Hlinku 16, 92101 Piešťany, Tel. č.: +421337301598 Otváracie hodiny: 18.00 – 22.00 h

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba: MUDr. Fačkovec
Náhradný: MUDr. Mário Bertoli
Dostupné v čase od 16.00 do 7.00 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Katarína Rohoňová
Náhradný: MUDr. Jana Ondrusová
Dostupné v čase od 16.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


DOM UMENIA 
Organizované podujatie pre deti 
9.00 – Malá sála 
LISTOVÁNÍ: Gorila a já
Scénické čítanie z knihy švédskej autorky Fridy Nilsson.
10.30 – Malá sála   
LISTOVÁNÍ: Soví zpěv
Scénické čítanie z knihy českej autorky Ivy Procházkovej.
Podujatia realizované v spolupráci s Mestskou knižnicou mesta Piešťany. Vstup voľný
o 17.00 hodine vo Veľkej sále
vernisáž Výstavy učiteľov ZUŠ L. Mokrého v Topoľčanoch
Podujatie sa realizuje v spolupráci so ZUŠ Ladislava Mokrého v Topoľčanoch. Výstava bude inštalovaná na vstupoch do Veľkej sály, vernisáž výstavy s kultúrnym programom žiakov a učiteľov ZUŠ L. Mokrého sa uskutoční vo Veľkej sále.
KINO FONTÁNA
o 20.00 h
Be2Can 2017, 2. časť
Cesta času
Réžia: Terrence Malick. Fantastická výprava k počiatku všetkého, ktorá sa zrodila vo vizionárskej mysli jedného z najvýznamnejších amerických režisérov. Film sa zaoberá vznikom, vývojom a zánikom známeho vesmíru, v centre pozornosti leží tiež evolúcia živých foriem, ich rozmanitej podoby a premeny.
Franc./Nem./USA-2017, MP 12, české titulky, 90 min. Vstupné: 3 €

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf