Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 10. októbra 2017, 05:59
  • Autor:red

Dnes je utorok 10. októbra. Tento deň je Európskym dňom depresie, Svetovým dňom proti trestu smrti, Európskym dňom proti trestu smrti a Svetovým dňom duševného zdravia. Meniny má Slavomíra, Gedeon, Záboj, Krasomila.

Ženské meno Slavomíra má slovanský pôvod a význam mena je „sláva mieru“. Dokáže vždy nájsť cestu k úspechu a peniazom. Má na to doslova čuch a aj keď nevie vysvetliť svojmu okoliu ako vie, z čoho bude zisk, všetci by ju mali počúvať a veriť jej.
Nebude to hneď, ale predsa len zbohatne. Vie hospodáriť a má vždy stanovené priority, čo skôr a ako sa má správať, aby dosiahla svoj cieľ. Nie je lakomá, alebo sebecká, lepšieho človeka by ste nenašli. Vie si nájsť čas na vypočutie iných a venuje sa každému so skutočnou pozornosťou.
Práve kvôli jej súcitnosti sa k nej bohatstvo dostane postupne. Na svojej ceste na vrchol sa venuje aj iným, a tak akoby „strácala čas“, no nie je to naozajstná strata.
Keď sa dostane medzi zabezpečených a bohatých ľudí, nezostane sama, tak ako väčšina ostatných. Ona sa bude môcť veriť ľuďom aj naďalej, nestane sa z nej opustená a iba využívaná osobnosť. Ovplyvňuje ju planéta Slnko.
Jej ochranné kamene sú jantár, topás a olivín.
Známe osobnosti s menom Slavomíra: Slavomíra Sľúková – slovenská žrdiarka
V psom kalendári oslavuje meniny Bennet, Šanája.

Hudobný kalendár


1813 – narodil sa hudobný skladateľ  Giuseppe Verdi (Le Roncole,  Taliansko). Jeho prvým úspechom bola opera Nabucco (1842), ktorá mala premiéru v milánskej La Scale. Zomrel 27. januára 1901 v Miláne vo veku 87 rokov na následky infarktu. Z jeho rozsiahleho diela sú známe opery Trubadúr, La traviata, Don Carlos, Aida, Othelo a Falstaff.
1953 – narodil sa Midge Ure (Cambuslang, Lanarkshire, Škótsko), gitarista, spevák, hráč na klávesových nástrojoch a skladateľ. Od roku 1979 bol členom skupiny Ultravox.


1954 – narodil sa Ondřej Havelka (Praha, ČR), herec, režisér, spevák a tanečník, syn známej českej herečky Libuše Havelkovej, frontman skupiny Melody Makers.
1954 – narodil sa Vašo Patejdl (Karlove Vary, ČR), skladateľ, aranžér, spevák a hráč na klávesové nástroje. V roku 1960 sa rodina Patejdlových presťahovala do Bratislavy a Vašo vyštudoval kompozíciu na Vysokej škole múzických umení. Od roku 1969 pôsobil ako jedna z vedúcich osobností v skupine Elán.
1955 – narodila sa rocková legenda David Lee Roth (Bloomington, Indiana, USA), sólový spevák skupiny Van Halen. David má na svojom konte aj šesť sólových albumov.


1960 – narodil sa Eric Martin (Long Island, New York, USA), spevák skupiny Mr. Big.
1961 – narodil sa Martin Kemp (Londýn, UK) mladší z dvojice bratov, basový gitarista skupiny Spandau Ballet. Táto londýnska new romance formácia vznikla v roku 1979.

Domáce správy:


V kauze resocializačného centra Čistý deň v Galante padlo ďalšie obvinenie. Polícia pre zločin sexuálneho zneužívania stíha 25-ročného Jakuba z Bratislavy. Tento muž mal sexuálny styk s vtedy ešte iba 14-ročnou Natáliou. Práve tento prípad celú kauzu pred vyše rokom otvoril. Teraz čelí obvineniu aj bývalý zamestnanec Čistého dňa Igor J., ktorý tam pracoval ako terapeut a zastupoval aj riaditeľa. Podľa vyšetrovateľov mal sexuálne zneužívať chovankyňu zariadenia Rebeku. Vyšetrovanie niektorých ďalších prípadov ešte nie je ukončené.
Na dvojaký meter pri vyšetrovaní politikov poukazuje najnovšie exposlanec a právny zástupca Igora Matoviča Daniel Lipšic po tom, čo vyšetrovateľ Krajského policajného zboru v Bratislave prerušil trestné stíhanie podozrivého Roberta Fica pre trestný čin ohrozenia bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Ten ešte počas predvolebnej kampane 2016 povyťahoval na Igora Matoviča kompromitujúce daňové informácie. Dôvodom pre prerušenie vyšetrovania podľa vyšetrovateľa bolo, že išlo o tému vo verejnom záujme a o slobodu prejavu v politike.
Lipšic sa snažil poukázať na dvojaký meter na podobnom prípade Matoviča, ktorý ešte v lete 2015 obvinil Fica z vlastníctva tajných účtov v karibských bankách. Tieto informácie sa nepotvrdili, a tak teraz čelí Matovič obžalobe z ohovárania a môže prísť o poslanecký mandát. Rozdiel je ale v tom, že poukazovanie na Matovičove daňové „excesy“ sa síce dialo nezákonne, no informácie boli pravdivé.
Ak by sa zákony na Slovensku dodržiavali dôsledne, veľa politikov by už za svoje výroky prišlo o mandát. Ich imunita totiž platí len na vyjadrenia v budove parlamentu, presnejšie v rokovacej sále, nie na verejnosti, hoci znejú z tribún či na straníckych zjazdoch.

Zahraničné správy:


Nielen v Rumunsku, ale ani v Číne sa s politikmi či úradníkmi s maslom na hlave nepaprú. O svoje posty i celý majetok, niekedy dokonca aj život, tam prichádzajú chamtivci v medializovaných politických súdnych procesoch pravidelne. V auguste napríklad začali vyšetrovať samotného šéfa protikorupčného výboru pri ministerstve financií pre podozrenie z korupcie. V septembri zatkli a vypočúvali za trestné činy spojené s korupciou vojenského dôstojníka, člena vplyvného Ústredného vojenského výboru. Teraz vyšla na verejnosť informácia, že od roku 2013 v tejto najľudnatejšej krajine potrestali za korupciu 1,34 milióna nižšie postavených úradníkov.
Väzenie hrozí aj bývalému riaditeľovi vatikánskej detskej nemocnice Giusepemu Profitimu, ktorého vatikánska prokuratúra obžalovala zo sprenevery „milodarov“ v sume okolo 420-tisíc eur pre prestavbu luxusného bytu stavbu kardinála Tarcisia Bertoneho. Pôvodne boli tieto nadačné prostriedky určené na financovanie chodu nemocnice.
Oveľa viac radosti, podobne ako náš Andrej Kiska, má fínsky prezident Sauli Niinistö. Ten bude tiež, ale v 69 rokoch opäť otcom. Prvého potomka čaká so svojou druhou manželkou, poetkou Jenni Haukiovou. Dvojica sa zosobášila ešte v roku 2009, teda štrnásť rokov po tom, čo Niinistö ovdovel a tri roky predtým, než sa stal prezidentom. O dieťa sa usilovali neustále, takže sa prezidentovi „nešmykli päty“. My mu len želáme, aby si dieťa, ktoré má prísť na svet vo februári, aj dostatočne užil.

Športové správy:


Piešťanský rodák, 34-ročný Jakub Ručkay to najnovšie skúša s hokejom v extraligovej Nitre. Pod Zoborom už pôsobil v sezónach 2007/2008, 2013/2014 a 2014/2015, teraz podpísal zmluvu na jeden mesiac.

Počasie:


Do našej oblasti naďalej prúdi chladný morský vzduch. Aj preto bude na západnom Slovensku prevažne oblačno s najnižšími rannými teplotami 8 až 5 a najvyššími dennými teplotami 12 až 15 stupňov C.

Lekárenská pohotovosť:


Lekáreň PRI VÁHU, E. Belluša 6936/12, 92101 Piešťany, Tel. č.: +421905212687, Otváracie hodiny: 18.00 – 22.00 h

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba: MUDr. Beáta Doležalová
Náhradný: MUDr. Zora Fidlerová
Dostupné v čase od 16.00 do 7.00 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Jana Ondrusová
Náhradný: MUDr. Katarína Rohoňová
Dostupné v čase od 16.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


Kino Fontána
o 20.00 h
Be2Can 2017, druhá časť
Štvorec
Réžia: Ruben Östlund. Konceptuálna tragikomédia, ktorá potmehúdsky skúma jeden egoistický charakter a povýšené pokrytectvo súčasných západných spoločností, ktoré čelia zmätku jazykov, symbolov a hodnôt. Kurátor Christian pripravuje výstavu umenia, v ktorej dominuje inštalácia štvorca 4×4 metre vo verejnom priestore.
Švéd./Nem./Franc./Dán.-2017, MP 15, české titulky, 142 min. Vstupné: 3 €

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel