Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 1. októbra 2017, 15:03
  • Autor:red

V tomto bloku prinášame našim čitateľom všetky dôležité informácie, ktoré by ich mali sprevádzať dnešným dňom. Okrem správ tu nájdete aj dôležité oznamy či pozvánky na podujatia.

Dnes je nedeľa 8. októbra. Tento deň je Dňom starých rodičov.
Meniny má Brigita, Brita.
Ženské meno Brigita má keltský pôvod a v preklade znamená "mocná, silná". Má nadanie a veľa talentu, vie sa presadiť a bojovať za vlastné názory. Nikto ju nemôže presvedčiť bez dôkazov a logického uvažovania. Veľmi ťažko dokáže uveriť vo vyššie sily. Má rada vo všetkom poriadok a prehľad. Je odvážna a bojovná, málokto odolá jej argumentom. No pretože je úprimná, používa vždy otvorený boj. To nevyhovuje každému v jej okolí, teda sa často stáva obeťou intríg a klebiet. Najlepšie sa jej spolupracuje s mužmi, s nimi vie jednať na rovinu a bez zaváhania sa dokáže dostať na vyššie posty. Je vynikajúca matka. Nezatvára oči pred problémami a vie pochopiť skoro všetky ľudské hriechy.
Ovplyvňuje ju planéta Venuša. Jej ochranné kamene sú opál, koral a achát.
Medzinárodné variácie: Breda, Birgitt, Bridget, Piritta, Brit, Bride
Známe osobnosti s menom Brigita: Bridgitte Bardot – francúzska filmová herečka
V psom kalendári oslavuje meniny Ištván, Ratos, Sabar.

Osobnosti


Vo Vrbovom sa 8.10.1904 narodil stredoškolský profesor a kňaz František Kubala. Počas druhej svetovej vojny vyučoval zemepis a dejepis na gymnáziu v Trnave, neskôr v roku 1950 emigroval do Rakúska, Talianska a Francúzska.

Hudobný kalendár


1911 – narodil sa Karel Vlach (Praha), dirigent a šéf známeho orchestra, jedna z prvých osobností českej tanečnej hudby a populárnej piesne.
1934 – narodil sa Doc Green (New York), člen skupiny Drifters. 1947 – narodil sa Tony Wilson (Trinidad), basový gitarista a vokalista skupiny Hot Chocolate.
1950 – narodil sa Robert Bell (rodený Robert Earl Bell, Youngstown, Ohio, USA), basový gitarista a vokalista skupiny Kool & The Gang.


1990 – zomrel vo veku 43 rokov Barry Wilson (*18. marca 1947, Southand), hráč na bicích nástrojoch skupiny Procol Harum.

Domáce správy:


Senický pôst rekreácie bez vody sa končí. Do Kunovskej priehrady, na brehu ktorej stojí známe, nielen prímestské rekreačné stredisko, začnú ešte tento mesiac napúšťať vodu. Počas dvojročnej odstávky Slovenský vodohospodársky podnik z dôvodu povinnej revízie objektu a technológie vodnej stavby odstraňoval aj usadené nánosy a vykonával nevyhnutné opravy.
Filatelisti, ak chcete vlastniť zaujímavý exponát, začnite si dopisovať s trnavskou radnicou. Počas októbra majú totiž všetky poštové zásielky z mestského úradu príležitostnú pečiatku s portrétom blahoslaveného Titusa Zemana. Výplatný stroj pečiatkuje listy s textom Blahorečenie Titusa Zemana a kresbou portálu gymnázia na Hollého ulici, kde pôsobil ako profesor v rokoch 1943-1949.
Hlohovec sa opäť stal na niekoľko dní európskym kultúrnym centrom. Do tohtoročnej súťaže Ex libris na tému Svet okolo nás prihlásili detskí autori z trinástich krajín Európy malých umeleckých diel 1455 prác. Vo Vlastivednom múzeu si aktuálne môžete pozrieť tristo najlepších prác.

Zahraničné správy:


Prieskumy verejnej mienky dokážu vážne ovplyvniť politické dianie v krajine. Svoje o tom vie aj americký prezident Donald Trump, ktorému prieskumy pred voľbami nedávali veľkú šancu, no i tak ich vyhral. Tentoraz si azda tiež z prieskumov nerobí veľkú hlavu, hoci hovoria o poklese jeho popularity. Podľa nich si iba 24 percent Američanov si myslí, že aktuálne smerovanie Spojených štátov je správne. Vzrušovať by ho mohlo akurát to, že optimizmus klesá hlavne medzi republikánmi, za ktorých kandidoval.
Ani nemecká kancelárka Angela Merkelová v najnovších prieskumoch nevyznela najlepšie. Viac než tretina Nemcov si želá, aby z postu odišla ešte pred skončením terajšieho funkčného obdobia a vedenie spolkovej vlády by mala prenechať inému politikovi. Merkelová má však v súčasnosti iné problémy, lebo hľadá najlepších partnerov na vytvorenie novej koaličnej vlády, keďže v nedávnych voľbách pohorela.
Východisko z prekérnej situácie hľadá aj španielsky premiér Mariano Rajoy po tom, čo sa aj napriek použitiu sily uskutočnilo v Katalánsku referendum o nezávislosti. Nevylučuje, že protiopatrením vlády bude obmedzenie autonómie Katalánska. Ústava mu rovnako umožňuje rozpustiť regionálnu vládu a vyhlásiť nové voľby v Katalánsku, čo by však mohlo priniesť ešte vyostrenie konfliktu, ktorý treba najskôr riešiť dialógom medzi oboma stranami – španielskou a regionálnou vládou.
Najnovšie má problémy aj americký raper Nelly, ktorého zatkli pre obvinenie zo znásilnenia. Malo sa udiať v autobuse, ktorý speváka a jeho družinu preváža medzi koncertnými sálami na aktuálnom turné. Je dosť pravdepodobné, že si to žena celé vymyslela, no polícia nechce nič nechať na náhodu. Turné by však spevákovo zatknutie ohroziť nemalo.

Športové správy:


Dominika Cibulková sa pre únavu rozhodla ukončiť tohtoročný náročný program. Aktuálne 10. hráčka v singlovom hodnotení WTA si chce dopriať viac voľna a odpočinku po tom, čo sa jej na kurtoch nedarilo už v prvých kolách turnajov. Jej únava má pôvod v náročnej a dlhej sezóne 2016 a vraj stále pretrvávala aj tento rok.

Lekárenská pohotovosť:


Lekáreň Tesco Piešťany, N. Teslu 6711/25, 92101 Piešťany, Tel. č.: +421337912330, Otváracie hodiny: 8.00 – 22.00 h

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba 7.30 – 19.30 h: MUDr. Ľudmila Varcholová
Náhradný: MUDr. Stanislav Čársky
Služba 19.30 – 7.30 h: MUDr. Eva Jurgová
Náhradný: MUDr. Marta Chudá
Dostupné v čase od 7:30-19:30  ||  19:30-7:30 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Jarmila Kabátová
Náhradný: MUDr. Libuša Smolková
Dostupné v čase od 8.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


KINO FONTÁNA
o 15.00 h
Esá z pralesa
Animovaný rodinný príbeh, v ktorom mladý tiger Mauric, ktorý síce vyzerá ako také tučko, ale so svojimi zvieracími priateľmi tvorí bandu známu ako Esá pralesa, s ktorými sa snažia udržiavať v džungli poriadok a spravodlivosť. Ozajstný boj začína vtedy, keď si na túto úlohu začne brúsiť zuby zákerný žoldnier paviánov. Slovenská premiéra.
Franc.-2017, MP 7, slovenský dabing, 97 min. Vstupné: 4 €
o 17.00 a 20.00 h v 2D verzii
Blade Runner 2049
Akčný sci-fi thriller v hlavných úlohách s Ryanom Goslingom a Harrisonom Fordom. Po tridsiatich rokoch od prvého filmu prichádza nový blade runner menom K. Má odhaliť tajomstvo, ktoré môže uvrhnúť zvyšky spoločnosti do chaosu. Pátranie ho privedie až k bývalému runnerovi, ktorý bol za celý ten čas nezvestný. Slovenská premiéra.
USA-2017, MP 12, slovenské titulky, 163 min. Vstupné: 3D 6 €, 2D 4 €

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel