Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 1. októbra 2017, 14:22
  • Autor:red

V tomto bloku prinášame našim čitateľom všetky dôležité informácie, ktoré by ich mali sprevádzať dnešným dňom. Okrem správ tu nájdete aj dôležité oznamy či pozvánky na podujatia.

Dnes je streda 4. októbra. Tento deň je Svetovým dňom ochrany zvierat a Sviatkom sv. Františka z Assisi, patróna ochrancov prírody, zvierat a vtákov.
Meniny má dnes František, Edvin, Fraňo.
Krstné meno František je talianskeho pôvodu, bolo odvodené od mena svätého Františka z Assisi a znamená "malý Francúz". Pôsobí ako ľahkomyseľný a veselý človek. Často premýšľa nad filozofickými a duchovnými otázkami. Ak jeho okolie nemá záujem o rozvíjanie takýchto "nadzemských" teórií, on sa prispôsobí a svoj tajný svet si nechá pre seba. Ak sa dá zviesť na alkohol, stratí svoju intuíciu a stane sa z neho len obyčajný, povrchný a vypočítavý človek, sklamaný svetom. Je to len na ňom, ako si poradí so svojím osudom, je silný a precízny. Ak má motív a presný cieľ, stačí malý neúspech a už o sebe pochybuje.
Ovplyvňuje ho planéta Merkúr. Jeho ochranné kamene sú tigrie oko a topás.
Medzinárodné variácie: Ferencz, Franz, Francisk, Francesco, Francisco, Francisci, Francois
Známe osobnosti s menom František: František – pápež, František Jozef I. – rakúsky cisár, Ferencz Liszt – uhorský hudobný skladateľ, Franz Schubert – rakúsky hudobný skladateľ, Franz Kafka – nemecký spisovateľ, František Dibarbora – slovenský herec.
V psom kalendári oslavuje meniny Eddie, Rina, Sang.

Osobnosti


V Chtelnici sa 4. októbra 1607 narodil univerzitný profesor a rektor Martin Palkovič. Pôsobil ako profesor filozofie, teológie, Svätého písma, ako dekan filozofickej a teologickej fakulty Trnavskej univerzity, tiež rektor, kancelár a riaditeľ knižnice, rektor seminára a riaditeľ kníhtlačiarne.

Hudobný kalendár


1947 – narodil sa Dežo Ursiny, Bratislava, spevák, skladateľ a gitarista. Zložil hudbu pre úspešný muzikál Neberte nám princeznú, v hlavných úlohách Marika Gombitová a Miro Žbirka. Dežo Ursíny zomrel 2.mája 1995 v Bratislave. Nahral dvanásť LP platní.
1947 – narodil sa Jim Fiedler (Denton, Texas, USA), basový gitarista skupiny Blood, Sweat & Tears. Táto jazzrocková formácia získala za LP platňu Blood, Sweat & Tears (1968) cenu Grammy.
1952 – narodil sa Jody Stephens (Memphis, Tennessee, USA), hráč na bicích nástrojoch skupiny Big Star.
1959 – Chris Lowe (rodený Christopher Sean Lowe, Blackpool, Lancashire, UK), hráč na klávesových nástrojoch skupiny Pet Shop Boys.


1962 – Jon Secada (rodený Juan Francisco Secada, Havana, Kuba), pop-soulový spevák a skladateľ. Z Kuby odišiel na Floridu, v začiatku spolupracoval s viacerými interpretmi, medzi nimi aj Gloriou Estefan.
1970 – zomrela Janis Joplin (Port Arthur, Texas, USA), speváčka a skladateľka. Bola považovaná za predstaviteľku bieleho soulu, volali ju aj Hendrix v sukni.

Domáce správy:


Lekári združení vo Zväze ambulantných poskytovateľov (ZAP) sa dohodli na podmienkach spolupráce so súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera. Od prvého októbra ohlásilo nezmluvný vzťah s touto poisťovňou asi 2000 ambulancií, išlo približne o jednu tretinu lekárov na Slovensku. Poistenci Dôvery už majú zabezpečenú zdravotnú starostlivosť bez akýchkoľvek obmedzení, teda v štandardnom režime.
Prezident Andrej Kiska vrátil do parlamentu na opätovné prerokovanie novelu zákona o Ústave pamäti národa (ÚPN) aj zákon o štátnej cene Jozefa Miloslava Hurbana a štátnej cene Alexandra Dubčeka. Podľa novely zákona o ÚPN by sa jeho štatutárnym orgánom stala správna rada. Predseda správnej rady by tak len koordinoval jej činnosť a konal v jej mene navonok. Slovenský právny poriadok pritom pri inštitúciách verejnoprávneho typu nepozná takúto formu riadenia prostredníctvom kolektívneho štatutárneho orgánu. Prezidentovi sa tiž nepáči nový dôvod na odvolanie člena správnej rady na základe neurčito formulovaných nedostatkov pri plnení si povinností. Vytvára sa tým priestor na svojvoľné rozhodovanie o odvolávaní členov správnej rady bez toho, aby sa proti tomu mohli účinne brániť.
Pri zákone o štátnej cene Jozefa Miloslava Hurbana a štátnej cene Alexandra Dubčeka hlava štátu argumentuje, že ich forma a obsahové zameranie sú totožné ako pri štátnych vyznamenaniach. Podľa platného a účinného znenia ústavy môže štátne vyznamenania udeľovať iba prezident SR, prípadne na to môže splnomocniť iný orgán. Bez takéhoto splnomocnenia nemá žiaden iný ústavný orgán — ani predseda parlamentu, ani predseda vlády — ústavou zverenú právomoc udeľovať vyznamenania.
Slávnostnou svätou omšou v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave si v stredu 4. októbra pripomenú 20. výročie od založenia Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave jej študenti, pedagógovia a zamestnanci. Celebrantom omše bude trnavský arcibiskup Ján Orosch. Univerzita sv. Cyrila a Metoda bola zriadená k 1. augustu 1997. V súčasnosti zastrešuje fakultu prírodných vied, fakultu masmediálnej komunikácie, fakultu sociálnych vied, filozofickú fakultu a Inštitút fyzioterapie, balneológie a liečebnej rehabilitácie, ktorý má sídlo v Piešťanoch.

Zahraničné správy:


Obnova východokaribských ostrovov môže stáť až miliardu dolárov. Ide o ostrovy Dominika, Barbuda, Turks a Caicos, Britské Panenské ostrovy a Anguilla, ktoré boli najťažšie postihnuté nedávnymi hurikánmi.
Vo Viedni odsúdili na 18 mesiacov odňatia slobody 19-ročného Afganca, ktorý na tohtoročnom hudobnom festivale Donauinselfest obťažoval mladú Slovenku. Keďže sa snažil dievčine stiahnuť len tričko a on nemal spustené nohavice, nepreukázalo sa, či mal obžalovaný skutočne v úmysle zrealizovať pohlavný styk s poškodenou. Senát preto neodsúdil mladíka za pokus o znásilnenie v duchu žaloby. Pri stanovení výšky trestu súd zohľadnil doterajšiu bezúhonnosť obžalovaného, ktorý prišiel do Rakúska ako utečenec v januári 2015. Dvadsaťjedenročná študentka dala mladíkovi už predtým, pri spoločnom tanci, najavo, že si neželá byť obťažovaná. Afganec ju však napriek tomu prenasledoval. Aj preto dnes v súdnej sieni zaznelo, že nie je možné tolerovať svojvoľné snahy o sexuálne kontakty so ženami.
Pred 60 rokmi sa v rádiách na celom svete ozvalo zapípanie Sputnika 1. Prvá umelá družica Zeme bola vypustená na obežnú dráhu 4. októbra 1957 presne o 19.28.34 h z kazašského kozmodrómu Bajkonur. Sputnik 1 (označený PS-1) vyniesla na obežnú dráhu nosná raketa R-7. Družicu skonštruoval koncom 50. rokov 20. storočia Sergej Koroľov v ZSSR. Sputnik 1 obsahoval zariadenie, ktoré od 4. októbra do 25. októbra 1957 vysielalo na frekvenciách 20,005 a 40,002 MHz pípavý signál. Družica s priemerom 58 cm a hmotnosťou približne 84 kg začala novú éru vedecko-technických výdobytkov, medzi ktoré patrí napríklad satelitná komunikácia. Okolo Zeme sa toto vesmírne zariadenie pohybovalo rýchlosťou 8.000 m/s a planétu obiehalo vo výške 939 kilometrov, až kým sa nevybili batérie. Následne zhorelo v zemskej atmosfére 4. januára 1958.

Športové správy:


Basketbalový tím Piešťanské Čajky rozviazal zmluvu s Američankou Asiou Boydovou. V kádri úradujúceho vicemajstra SR ju nahradí česká legionárka Kateřina Zohnová. Klub sa s hráčkou rozhodol predčasne ukončiť zmluvu, nakoľko nenaplnila vkladané očakávania. Katarína Zohnová práve nemala pôsobisko, tak sa ju po odsúhlasení vedenia klubu s trénerom rozhodli angažovať. Nová akvizícia sa predstaví už na nadchádzajúcom turnaji Východoeurópskej ligy (EEWBL) v piešťanskej Diplomat aréne. Tridsaťdvaročná Zohnová reprezentovala Česko na olympijských hrách v Londýne 2012. Naposledy pôsobila v tíme poľskej najvyššej súťaže Artego Bydgoszcz. V Poľsku si obliekala dres aj euroligového klubu Wisla Krakow.

Počasie:


Do našej oblasti prúdi chladný morský vzduch. Preto bude prevažne polooblačno. Teploty vystúpia na 12 až 17 stupňov Celzia. Na západnom Slovensku budú najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné 14 až 17 stupňov C.

Lekárenská pohotovosť:


Lekáreň Prior, A. Hlinku  4613/46, 92101  Piešťany, Tel. č.: +421337720347, Otváracie hodiny: 18.00 – 22.00 h

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba: MUDr. Stanislav Paluga
Náhradný: MUDr. Fačkovec
Dostupné v čase od 16.00 do 7.00 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Ľuboš Černohorský
Náhradný: MUDr. Mária Trebichavská
Dostupné v čase od 16.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany
Podujatia, akcie:

KINO FONTÁNA


o 20.00 h
Be2Can 2017, prvá časť
Prvá časť prehliadky troch filmov z troch najznámejších filmových festivalov v Európe  – Berlín, Benátky a Cannes.
O tele a duši
Réžia: Ildikó Enyedi. Nekonvenčná love story dvoch odlišne zmrzačených ľudí – starnúceho finančného riaditeľa bitúnku a mladej uzavretej kvalitárky mäsa. Odťažitá romanca s prvkami každodennej drámy a čiernej komédie nenásilne spája chladné pozorovanie a prelínanie lyrickosti a brutality.
Maďarsko-2017, MP 15, české titulky, 116 min. Vstupné: 3 €

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava