Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 1. októbra 2017, 13:36
  • Autor:red

V tomto bloku prinášame našim čitateľom všetky dôležité informácie, ktoré by ich mali sprevádzať dnešným dňom. Okrem správ tu nájdete aj dôležité oznamy či pozvánky na podujatia.

Dnes je utorok 3. októbra. Tento deň je Dvadsaťštyrihodinovým dňom komiksov.
Meniny má dnes Stela, Amadeus, Evald, Amadea.
Ženské meno Stela je na Slovensku menej časté, má latinský pôvod a v preklade znamená "hviezda". Je citlivá, až náruživá osobnosť. Bez premýšľania a dlhého váhania sa vrhá do všetkého. Často sa zamiluje do nesprávnych mužov. Ťažko hľadá východiská zo svojich problémov.
Ovplyvňujú ju planéty Mars a Pluto. Jej ochranné kamene sú rubín, diamant a achát.
Medzinárodné variácie: Stella
Známe osobnosti s menom Stela:
Stella Zázvorková – česká herečka, Stella McCartney – módna návrhárka.
V psom kalendári oslavuje meniny Morgan, Riči.

Osobnosti


V Slanici sa 3. októbra 1762 narodil jazykovedec a národovec Anton Bernolák. Do dejín slovenského národa sa zapísal ako prvý kodifikátor spisovnej slovenčiny (1787) – bernolákovčiny, ktorá vychádzala z trnavského nárečia.

Anton Bernolák, prvý kodifikátor spisovnej slovenčiny.

Hudobný kalendár


1938 – narodil sa Eddie Cochran (rodený Raymond Edward Cochran, Albert Lea, Minnesota, USA). Tento spevák, gitarista a skladateľ bol jedným z tých, ktorí udali smerovanie americkej hudobnej scény na prelome 50. a 60. rokov.
1939 – narodil sa Angelo Michajlov (Sofia, Bulharsko), skladateľ a klavirista. V roku 1957 prišiel do Prahy študovať hudobnú fakultu AMU. Zložil desiatky piesní pre Martu Kubišovú, Václava Neckářa, trio Golden Kids, Hanu Zagorovú, Karla Gotta, Karla Černocha, Waldemara Matušku či Josefa Laufera. Zložil hudbu k viacerým filmom, medzi nimi Dívka na koštěti, Hop a je tu lidoop, Bylo čtvrt a bude půl či Ďábelské líbánky.
1941 – narodil sa Chubby Checker (vlastným menom Ernest Evans, Spring Gulley, USA), spevák a klavirista. V prípade tohto rockera počas prvej polovice 60. rokov platilo, že každá skladba bola hitom a skoro na každý hit vznikol tanec. Hneď jeho prvý singel so skladbou Twist viedol v septembri 1960 americký rebríček a priniesol aj nový tanec s rovnakým názvom.


1957 – narodil sa Jaroslav Bardoň (Nový Jičín), gitarista rockovej skupiny Citron.
1962 – narodil sa Tommy Lee (rodený Thomas Lee Bass, Atény, Grécko), hráč na bicích nástrojoch hard-rockovej skupiny Mötley Crüe, exmanžel herečky Pamely Andersonovej.
1967 – zomrel Woody Guthrie, gitarista, skladateľ a spevák, jeden z popredných predstaviteľov americkej folkovej hudby. Na jeho tvorbu naviazali známi interpreti Bob Dylan či Joan Baezová.
1969 – narodila sa Gwen Stefani (rodená Gwen Renée Stefani Rossdale, Fullerton, Kalifornia, USA), speváčka, herečka a módna návrhárka, speváčka skupiny No Doubt.
1971 – narodil sa Kevin Richardson (rodený Kevin Scott Richardson, Lexington, Kentucky, USA), spevák a herec, člen chlapčenskej skupiny Backstreet Boys.
1975 – zomrela speváčka Eva Kostolányiová. Rodená Trnavčanka zamierila po skončení strednej školy do Bratislavy a v roku 1960 sa stala členkou tanečného súboru SĽUK. Od roku 1961 bola speváčkou Vojenského umeleckého súboru kapitána Nálepku. Sólovú spevácku dráhu začínala v skupine Ľuba Beláka, po nej to bol od roku 1970 orchester Braňa Hronca, kde spievala s Evou Mázikovou. Od roku 1972 vystupovala s vlastnou skupinou Hej. Eva Kostolányiová zomrela mladá, 3. októbra 1975 vo veku necelých 33 rokov.

Domáce správy:


Viac ako 723 kilogramov odpadu sa podarilo v poslednú septembrovú sobotu vyzbierať dobrovoľníkom v Tatrách, ktorí sa zapojili do akcie Čisté hory. Na 39. ročníku upratovania tatranských dolín po letnej turistickej sezóne sa zúčastnilo 1 344 ľudí. Vo vreciach končili najmä obaly od potravín, plastové a sklenené fľaše, našli sa však aj pneumatiky a železný šrot. Dobrovoľníci zbierali odpad v centrálnej a oravskej časti Tatier a tiež v Pieninskom národnom parku.
Na slovenských vysokých školách v akademickom roku 2016/2017 študovalo 147 680 žiakov, medzi ktorými bolo viac než 87-tisíc žien. Počet študentov vysokých škôl medziročne klesol o 11-tisíc, čo predstavuje približne sedempercentný pokles. Oproti predchádzajúcemu roku slovenské vysoké školy navštevovalo o 714 zahraničných študentov viac. Vlani riadne dokončilo štúdium na verejných a súkromných vysokých školách 52 245 študentov, čo predstavuje medziročný pokles o 4 492 absolventov. Podľa ministerstva to spôsobil najmä úbytok absolventov externého štúdia, ktorých bolo vlani o 2 601 menej. Poklesol aj počet uchádzačov o štúdium na vysokej škole. V roku 2016 sa na štúdium hlásilo 41 544 Slovákov, ktorí spolu so zahraničnými uchádzačmi podali viac než 77-tisíc prihlášok, čo je najnižší počet za ostatné roky. Z úspešných uchádzačov sa do prvého ročníka zapísalo 35 377, z toho 32 512 Slovákov a 2 865 cudzincov. Vláda vlani na vysokoškolské vzdelávanie a vedu, sociálnu podporu študentov vysokých škôl vyčlenila v kapitole ministerstva sumu 462 032 666 eur. Tento objem bol rozpočtovým opatrením ministerstva financií zvýšený o 20 miliónov eur.
Najvyššie celkové výdavky spomedzi politických strán, ktoré majú za uplynulý rok nárok na štátny príspevok, mal v roku 2015, teda ešte pred vlaňajšími parlamentnými voľbami, Smer-SD. Z výročných správ politických strán, ktoré boli predložené do parlamentu, vyplýva, že výdavky strany Roberta Fica dosiahli takmer 4,1 milióna eur. Na druhom mieste skončilo s výdavkami na úrovni necelých 3,4 milióna eur hnutie OĽaNO a na treťom #Sieť (takmer 2,8 milióna eur). Miliónovú hranicu výdavkov prekročili aj Most-Híd (1,7 milióna eur) a v súčasnosti mimoparlamentné KDH (1,3 milióna eur). SNS minula v roku 2015 vyše 700 000 eur, SaS viac ako pol milióna, mimoparlamentná SMK takmer 348 000 eur, ĽSNS 21 000 eur a Sme rodina 6285 eur.
Ak vláda vydrží a volebné obdobie bude štvorročné, Smer-SD takto získa celkovo 16,7 milióna eur, SaS 7,5 milióna eur, OĽaNO 6,8 milióna eur, SNS 5,4 milióna eur, ĽSNS 5,04 milióna eur, Sme rodina 4,1 milióna eur a Most-Híd 4,04 milióna eur. Čiastku okolo milióna eur dostanú aj KDH a SMK, keďže vo voľbách prekročili trojpercentnú hranicu.

Zahraničné správy:


Stephen Craig Paddock, ktorý v nedeľu v americkom Las Vegas zastrelil najmenej 59 ľudí, bol multimilionár a utrácal veľké sumy v kasínach. Páchateľ najhoršieho masakru svojho druhu na území USA zarobil väčšinu svojich peňazí investovaním do nehnuteľností. Robil tiež dlhé roky účtovníka. Od kasín dostával často zadarmo izby a jedlá. Jeho majetok bol podľa brata značný a staral sa o nehnuteľnosti členov rodiny. Vlastnil niekoľko zbraní.
Paddock v nedeľu o 22.08 h miestneho času spustil z okna svojej izby na 32. poschodí hotela Mandalay Bay na rušnom bulvári Las Vegas Strip streľbu do návštevníkov festivalu country hudby. Na koncerte v blízkosti hotela bolo zhruba 22.000 ľudí. Paddock sa ešte pred príchodom špeciálneho komanda zastrelil. Ide o najhorší masaker svojho druhu na území USA. Dovtedy najkrvavejší útok spáchal 29-ročný Omar Mateen, ktorý v nočnom gejklube Pulse v meste Orlando na Floride zabil 49 ľudí a ďalších 53 zranil.
Jeho otec Benjamin Hoskins Paddock bol známym bankovým lupičom a bol na zozname najhľadanejších osôb po tom, ako utiekol z texaského väzenia v roku 1968. Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) ho po úteku označil za psychopatického muža, ktorý môže byť "ozbrojený a veľmi nebezpečný". Za lúpeže bánk vo Phoenixe dostal 20-ročný trest a zomrel v roku 1998.
Na najmenej 59 mŕtvych a 527 zranených stúpol počet obetí nedeľnej streľby na mnohotisícové publikum koncertu v Las Vegas. Oznámil to miestny šerif Joe Lombardo. Uviedol, že vyšetrovatelia našli v dome páchateľa v nevadskom Mesquite 18 strelných zbraní, výbušniny a niekoľko tisíc nábojov.
V hotelovej izbe, z ktorej strieľal, mal podľa šerifa 16 strelných zbraní. Dve boli upravené na plne automatické.  Šerif Lombardo tiež informoval, že v aute páchateľa objavili niekoľko kilogramov dusičnanu amónneho – materiálu, z ktoré sa vyrábajú výbušniny.
FBI sa domnieva, že 64-ročný Paddock nemal prepojenie so žiadnou medzinárodnou teroristickou skupinou aj napriek vyhláseniu džihádistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za tento čin.

Predpoveď počasia:


Počasie u nás ovplyvňuje studený front. Bude zamračené a prechodný dážď. Teploty 11 až 16 stupňov Celzia. Na západnom Slovensku má byť prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 10 až 7 a najvyššie denné 13 až 16 stupňov C.

Lekárenská pohotovosť:


Nemocničná lekáreň na poliklinike, od 8:00 do 22:00

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba: MUDr. Beáta Doležalová
Náhradný: MUDr. Michal Švaro
Dostupné v čase od 16.00 do 7.00 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Oľga Bošanská
Náhradný: MUDr. Emília Zacharová
Dostupné v čase od 16.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


DOM UMENIA Piešťany
o 18.00 – Dni ruského filmu
PIKOVÁ DÁMA / Queen of Spades
Osudová dráma o troch ľuďoch, láske, vášni a zaslepenosti slávou, nakrútená na motívy poviedky Alexandra Puškina Piková dáma a Čajkovského rovnomennej opery. Sopranistka Sofia si svojím hlasom, krásou a starostlivo budovaným obrazom podmanila svet. A hoci je beh času neúprosný , Sofia urobí čokoľvek, aby navždy ostala divou.
Réžia: Pavel Lungin
Dráma RU /2016, anglické a slovenské titulky, 120 min., MP-16 Vstup voľný

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav