Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 1. októbra 2017, 13:29
  • Autor:red

V tomto bloku prinášame našim čitateľom všetky dôležité informácie, ktoré by ich mali sprevádzať dnešným dňom. Okrem správ tu nájdete aj dôležité oznamy či pozvánky na podujatia.

Dnes je pondelok 2. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom nenásilia, Svetovým dňom hospodárskych zvierat, Svetovým dňom ľudských sídiel, Svetovým dňom architektúry a Medzinárodným dňom nájomníkov.
Oddnes zostáva do konca roka už len 90 dní.
Meniny má dnes Levoslav, Leodegar, Levoslava.
Levoslav je novšie slovanské meno a jeho význam je „leva oslavuj“, „silný ako lev“.
Levoslav je materialista a pôžitkár. Úspešne študuje klasické aj technické predmety. Stáva sa úradníkom, učiteľom, spisovateľom alebo obchodníkom. Je väčšinou „macher“ vo svojom odbore. Rád sa drží hesla: Každý sám pre seba, iba slnko pre všetkých.
Ovplyvňuje ho planéta Venuša. Jeho ochranné kamene sú achát a zafír.
Známe osobnosti s menom Levoslav:
Ján Levoslav Bella – slovenský hudobný skladateľ.
V psom kalendári oslavuje meniny Eros, Kiki.

Hudobný kalendár


1933 – v Hradci Králové sa narodil spevák Karel Hála. Bol považovaný za popredného interpreta českej swingovej hudby.
1945 – narodil sa americký spevák a gitarista Don McLean (New Rochelle, New York, USA). V októbri 1970 vydal debutový album Tapestry. Úspech mu priniesol druhý album American Pie, ktorý vydal v októbri 1971. Veľkými hitmi z tohto albumu boli skladby American Pie a Vincent.
1948 – v Prahe sa narodila speváčka Olga Blechová, manželka Waldemara Matušku.
1950 – narodil sa gitarista Mick Rutherford (Guildford, Surrey, Británia), známy zo skupín Genesis a Mike & The Mechanics.
1951 – narodil sa anglický spevák, skladateľ a gitarista Sting (vlastným menom Gordon Matthew Thomas Sumner, Wallsend, Newcastle, Británia). Pred sólovou dráhou pôsobil ako basový gitarista a spevák v skupine The Police.


1951 – narodila sa speváčka Romina Power (rodená Romina Francesca Power, Los Angeles, USA), speváčka a herečka. Vydala sa za talianskeho speváka Al Bana a v júli 1970 začali svoju spoločnú muzikantskú dráhu.
1955 – narodil sa Philip Oakey, spevák anglickej syntipopovej formácie Human League.
1971 – narodila sa americká speváčka Tiffany
1973 – narodila sa Lene Nystrom, speváčka dámskej skupiny Aqua. Úspech im priniesla v septembri 1997 skladba Barbie Girl.

Správy z domova:


Panoráma Jaslovských Bohuníc sa zmení. Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) začne od pondelka rozoberať prvú zo štyroch chladiacich veží odstavenej atómovej elektrárne V1. Veže vysoké 120 metrov s priemerom základne 84,4 metra stoja v areáli elektrární nad obcou od roku 1977, teda presne štyridsať rokov. Plánovaný termín odstránenia štyroch veží je koniec roku 2018. Po tomto termíne zostanú stáť ešte štyri chladiace veže, ktoré sú súčasťou elektrárne V2.
Mladí Slováci najviac dôverujú prezidentovi SR (59,1 percenta), naopak, nedôveru prechovávajú voči Národnej rade  SR a slovenskej vláde. Najmenej dôverujú politickým stranám (vyše 15 percent). Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu Rady mládeže Slovenska (RmS) v krajinách Vyšehradskej štvorky (V4). Na Slovensku sa ho zúčastnilo 714 respondentov vo veku od 15 do 24 rokov. Z európskych inštitúcií najviac dôverujú Európskemu súdu pre ľudské práva (62,5 percenta), najmenej Európskemu parlamentu (44,1 percenta).
Prezident SR Andrej Kiska po nedeli už vôbec nepochybuje, že na Slovensku dochádza k zneužitiu štátnej moci. Tvrdí to na margo vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a tiež po úniku informácií zo štátnej správy týkajúcich sa daňového problému súvisiaceho s jeho menom. Kiska sa nevyjadril k Ficovým náznakom o nekorektnom financovaní jeho prezidentskej kampane. Nekomentoval tiež premiérovo tvrdenie, „že prezident sa obrátil na predstaviteľa orgánov činných v trestnom konaní, aby mu pomohol vybaviť vec vratiek v jeho a bratovej firme“. Premiér totiž v nedeľu na krátkom brífingu uviedol, že nevie o kauze prezidenta SR Andreja Kisku z nelegálne získaných informácií od daňových či iných orgánov. Kiska mal o svojich problémoch s daňami Ficovi povedať sám. Reagoval tak na programovú riaditeľku z Aliancie Fair-play Zuzanu Wienk, ktorá v diskusnej relácii RTVS povedala, že Fico už začiatkom augusta, teda pred septembrovým anonymom, vedel o daňovej kontrole vo firme prezidenta Kisku.

Správy zo zahraničia:



Aj takto vyzerá demokracia! Referendum o nezávislosti Katalánska sa pre obyvateľov tohto regiónu skončilo úspešne, no krvavo. Násilnosti si vyžiadali 761 zranených. Katalánsky premiér Carles Puigdemont vyhlásil, že Madridu sa nepodarilo referendum prekaziť, pretože mnohí Katalánci prišli hlasovať napriek nútenému uzatváraniu volebných miestností a neodôvodnenému násiliu zo strany bezpečnostných síl. Podľa predbežných výsledkov vyslovilo 90 percent zúčastnených voličov za osamostatnenie tohto autonómneho regiónu. Madridská vláda označila referendum za nezákonné a protiústavné. Predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont v nedeľu neskoro večer vyhlásil, že Katalánsko získalo právo stať sa nezávislým štátom. Zopakoval, že dodrží sľub jednostranného vyhlásenia nezávislosti, ak tábor stúpencov takéhoto kroku v referende zvíťazí. Ako protest proti násiliu zo strany policajných zložiek zvolali rôzne odborové zväzy a ďalšie organizácie na utorok generálny štrajk v Katalánsku.
Teroristická skupina Islamský štát (IS) sa prihlásila k zodpovednosti za útok nožom, pri ktorom v nedeľu páchateľ zabil dve ženy pred hlavnou železničnou stanicou v juhofrancúzskom meste Marseille. Útočníka zastrelili hliadkujúci vojaci. Podľa svedkov útočník kričal po arabsky Alláhu akbar! (Boh je veľký).Miestna polícia má k dispozícii videozábery, podľa ktorých muž napadol jednu ženu a utiekol, no následne sa vrátil a zaútočil na druhú ženu. To isté video zachytáva, ako útočník beží smerom k vojakom, ktorí dorazili na stanicu Saint Charles. Vojaci ho zastrelili a obe ženy podľahli zraneniam. Útok sa stal v predvečer začiatku procesu s bratom Mohameda Meraha, ktorý v marci 2012 v mene džihádu zavraždil na rôznych miestach vo Francúzsku siedmich ľudí – troch vojakov francúzskej armády, rabína, jeho dvoch synov vo veku štyri a päť rokov a osemročné dievča.

Počasie:


Počasie na Slovensku ovplyvňuje výbežok tlakovej výše. Dnes bude slnečno, ojedinele hmla. Teploty 15 až 20 stupňov Celzia. Na západnom Slovensku bude malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 7 až 4 a najvyššie denné 17 až 20 stupňov C.

Lekárenská pohotovosť:


Lekáreň pri Ružovom mlyne, Mudroňova 70, 92101 Piešťany, Tel. č.: +421337730644, Otváracie hodiny: 18.00 – 22.00 h

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba: MUDr. Lucia Malá
Náhradný: MUDr. Jana Svítková
Dostupné v čase od 16.00 do 7.00 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Eva Blažejová
Náhradný: MUDr. Mária Žitňanská
Dostupné v čase od 16.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


DOM UMENIA Piešťany
o 18:00 – Dni ruského filmu
ANNA KARENINA – VRONSKÉHO PRÍBEH / Vronskyʼs Story
Anna sa rozhodla. Jej rozhodnutie neostalo bez následkov. Je rok 1904 a v mandžuskej dedinke sa stretávajú Vronský a Annin syn Sergej, aby hľadali odpovede na otázky, ktoré ich ťažia už tridsať rokov. Nakrútené na motívy románu Leva Tolstého Anna Kareninová a románu Vinkentija V. Veresajeva Zápisky z Japonskej vojny.
Réžia: Karen Šachnazarov

Dráma RU 2017, slovenské titulky, 138 min., MP-12, Vstup voľný
KINO FONTÁNA
o 20.00 h
Filmový klub
Červená
Réžia: Olga Sommerová. Koprodukčný celovečerný dokument o svetovo uznávanej opernej speváčke a herečke Soni Červenej. Príbeh ženy, ktorej osobné aj profesionálne ambície boli ovplyvnené veľkými dejinami €ópy 20. storočia. Život nám v jej osudovom príbehu predvádza svoje absurdné stránky, na ktoré ani spisovatelia často nemajú.
ČR/SR-2017, MP 12, česká verzia, 83 min., Vstupné: 4 € (FK 3 €)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela