Dlhšie prázdniny pre výmenu okien

  • Spravodajstvo
  • 28. augusta 2017, 12:28
  • Autor:Alexandra Mathiasová

Piešťanské deti budú mať od nového školského roka opäť lepšie podmienky pre vzdelávanie. V týchto dňoch sa uskutočňuje posledná etapa výmeny okien na Základnej škole M. R. Štefánika. Deti tak konečne zasadnú do teplých a suchých tried, ale až 11. septembra, takže si predĺžia letné prázdniny.

Kým pred časom na základnej škole vymenili okná na prízemí a prvom poschodí, v súčasnosti sa uskutočňuje posledná etapa výmeny na najvyššom podlaží. Podľa poslanca Petra Jančoviča, ktorý výmenu okien inicioval, boli okná vo veľmi zlom stave. „Podmienky nezodpovedali tomu, aby tam deti mohli tráviť celé dni. Keď pršalo, v triedach bola voda, a dnu tak fúkalo, že deťom bola zima a bývali často choré. Cez zimu môžete kúriť, koľko chcete, ale pri takých oknách sa vám priestor ohriať nepodarí,“ uviedol poslanec. Pri vykurovaní spomenul aj energetický aspekt a náklady.
P. Jančovič považuje samotnú budovu za veľmi reprezentatívnu. „Je to nádherný objekt, ktorý už zvonku pôsobí ako škola. Myslím si, že nielen žiaci, ale aj učitelia by mali mať k dispozícii prostredie, v ktorom môžu celý deň pracovať,“ priblížil poslanec, prečo výmenu okien inicioval.
Pre školu je to podľa neho aj menšia výhra. „Vieme, že v minulosti boli pokusy školu zrušiť, no a dnes sa vymieňajú zvyšné okná na najvyššom poschodí. Nežijeme v dobe, keď by sa školy mali rušiť, ale mali by sa vytvárať vhodné podmienky pre deti, aby vzdelávanie bolo kvalitné. A to rušením škôl nedosiahneme. Myslím si, že trendom by malo byť menej detí v triede, aby sa im pedagógovia mohli individuálnejšie venovať,“ skonštatoval P. Jančovič.
Podľa neho bolo náročné vedenie mesta presvedčiť o nutnosti vyčleniť finančné prostriedky práve na takýto druh investície, ale pomohla mu okrem húževnatosti aj komisia pre výstavbu a dopravu, i vďaka ktorej sa napokon tému podarilo dotiahnuť do víťazného konca.
Šťastné sú určite aj deti, ktoré „prvú“ základnú školu navštevujú. Podľa oznamu riaditeľa Kamila Moravčíka žiaci na vyučovanie nastúpia až 11. septembra, čiže sa im pre rekonštrukciu o týždeň predĺžia prázdniny. „Som rád, že sa to nakoniec podarilo, a prajem učiteľom, nech sa im na Vajanského ulici dobre učí,“ dodal na záver P. Jančovič.
Okrem ZŠ M. R. Štefánika si podľa poslanca rekonštrukciu zaslúžia aj ostatné vzdelávacie budovy v meste. Príkladom je ZŠ F. E. Scherera, ale i základná umelecká škola. Netreba však zabúdať ani na ostatné inštitúcie, ktoré si taktiež určitú investíciu vyžadujú.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav