Diskutovali na tému Lido

  • Spravodajstvo
  • 9. marca 2017, 13:12
  • Autor:am

Vážsky ostrov, známy pod názvom Lido, je opäť v centre pozornosti. Vo štvrtok 2. marca sa totiž v piešťanskej mestskej knižnici uskutočnila diskusia, ktorá mala objasniť, ako by mala táto časť mesta vyzerať.

Od histórie ostrova sa cez rôzne aktivity dobrovoľníkov dostali organizátori diskusie až po jeho súčasný stav. Ten by chceli v najbližších časoch opäť trošku skultivovať, pribudnúť by mal nový mobiliár. Na stretnutí sa riešilo aj to, či by mal byť Vážsky ostrov prioritne útočiskom domácich, alebo lákať turistov, alebo tiež to, ktorá skupina obyvateľstva ho najviac využíva.

Po prezentácii rôznych inšpiratívnych prvkov a prác mladých architektiek zazneli i názory týkajúce sa vzhľadu mobiliáru. „Z diskusie som si zapamätala, že nielen netradičné prvky by mali byť na Lide, ale možno aj predvídateľné, určené na nejakú špecifickú funkciu,“ uviedla organizátorka, architektka Lívia Gažová po skončení diskusie. Narážala pritom na vyjadrenie dámy z publika, ktorej by sa na Vážskom ostrove páčili aj „klasické“ lavičky, odpadkové koše a podobne, na rozdiel od interaktívnych prvkov. Mnoho ľudí vraj totiž nevie, na akú činnosť ich môže využiť. „Potenciál Lida je v tom, čo tam je i teraz. Tieto funkcie však treba posilniť. Tak ako odznelo, je to kúsok prírody v blízkosti centra mesta,“ skonštatovala architektka.

Zaznelo aj mnoho názorov na súčasný údel Vážskeho ostrova, keď sa najmä vo večerných hodinách stáva útočiskom vandalov. Zaujímavým postrehom však bolo, že kultivovaný priestor kultivuje ľudí, a zároveň je predpoklad, že ak sa zvýši frekvencia pohybu na ostrove, vyššia bude i sociálna kontrola priestoru. Architekti zasa musia navrhnúť prvky, ktoré len tak ľahko neskončia utopené vo Váhu či ako polienko v pahrebe. „Dizajnom sa dá dosiahnuť, že objekt bude takzvane vandaluvzdorný, ako sme spravili UWO. Skutočne sa s ním nič nestalo, a to je tam už približne pol roka,“ povedala L. Gažová. UWO, v preklade neidentifikovateľný objekt z dreva, je pritom objekt tanierového tvaru, ktorý mladí architekti skonštruovali na minuloročnom workshope nesúcom názov 1:1.

Teraz pre aktivistov nastupuje obdobie, keď sa budú zaoberať funkčným rozdelením priestoru. Budú riešiť, čo vlastne na Lide chcú mať a akí ľudia to budú využívať. Ak ste sa nezúčastnili diskusie, no osud Lida vám nie je ľahostajný, na stránke Lido Piešťany by mali byť zverejnené aktuálne informácie a bude dostupná aj istá forma dotazníka, formou ktorého sa budete môcť vyjadriť.

Potom už aktivisti plynule prejdú do druhej fázy, v rámci ktorej budú riešiť spracovanie. To sa uskutoční aj prostredníctvom workshopov s účasťou verejnosti, ktoré by mali byť začiatkom leta.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 9, ktoré je v predaji od 7. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek