Detské ihriská potrebujú komplexnú obnovu

  • Spravodajstvo
  • 13. júna 2017, 13:57
  • Autor:am

Prázdniny sú tu čo nevidieť a čoraz viac budú zaplnené aj ihriská pre najmenších. Na čo sa teda piešťanské deti môžu spolu s rodičmi tešiť, sme zisťovali na mestskom úrade.

Niektoré detské ihriská na území Piešťan si pamätajú dnes už dospelí obyvatelia. Hrdzavé konštrukcie už pochytali tisíce detských rúk, napriek tomu dodnes verne slúžia.

Zvýšenú starostlivosť by si však zaslúžili aj ihriská, ktoré sú relatívne nové, no neslúžia deťom prvý či druhý rok. Majú ich v správe Služby mesta Piešťany (SMP) a ako pred časom informoval Peter Fiala zo strediska údržby, niektoré časti pracovníci vedia opraviť, niektoré, napríklad nosné, nie. Do skeletu hracích prvkov nemôžu zasahovať a dodávateľ nemusí byť ochotný ihrisko rozobrať a nejakú časť v ňom vymeniť, ak to pre neho nie je zaujímavé. Náklady na opravu sú totiž vyššie ako stavba nového.

Raz za dva týždne však SMP kontrolujú každé detské ihrisko v Piešťanoch. Štvrťročne sa musia kontrolovať všetky spoje, pohybové ústrojenstvá a na túto činnosť by vraj malo mať každé mesto svojho špeciálneho pracovníka. Raz ročne musí vykonať kontrolu oprávnená osoba.

Staré ihriská však slúžiť večne nebudú, čo si uvedomuje aj piešťanská radnica. „Keďže v Piešťanoch postupne pribúdajú a budú pribúdať centrálne detské ihriská, staré nevyhovujúce detské ihriská v ich bezprostrednom okolí budú časom zrušené,“ informovala Eva Bereczová, hovorkyňa mesta Piešťany.

Vážska ulica: Pozornosť by si zaslúžili aj betónové športoviská zarastajúce trávou.

Vlani v zime tak na Prednádraží pribudlo nové detské ihrisko, rovnako tak aj na Valovej ulici. Tento rok pribudne nové ihrisko Žihadielko na Vážskej ulici. Mesto však malo vyčlenené financie na vlastnú výstavbu nového areálu pre deti. Čo s nimi teda plánuje? „Ušetrené finančné prostriedky, ktoré sme mali vyhradené na výstavbu ihriska, budú použité na obnovu a doplnenie detských ihrísk na Ulici Nikola Teslu a v Kocuriciach. Takisto z týchto vyčlenených peňazí plánujeme doplniť prvky detských ihrísk v areáloch našich materských škôl. Všetko zrealizujeme v tomto roku,“ povedala hovorkyňa.

Ako aj mesto priznáva, na jeho území je približne 50 detských ihrísk a pieskovísk, väčšina z nich je funkčná a využívaná, avšak prvky sú opotrebované a zastarané.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 23, ktoré je v predaji od 13. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava