Deň bielej palice v Piešťanoch sa skončil úspešne

  • Cestovanie
  • 19. októbra 2016, 10:15
  • Autor:am

Piešťany sa opäť stali jedným z miest, v ktorých dobrovoľníci skúmali ochotu vodičov zastaviť pred priechodom pre chodcov zrakovo postihnutým. V piatok 14. októbra sa uskutočnil už siedmy ročník Dňa bielej palice. Figurantom na Hlbokej ulici sa opäť stal Dušan Makýš, člen charity nevidiacich a slabozrakých.

Akcia Deň bielej palice sa uskutočnila v 49 mestách na 57 priechodoch pre chodcov. Zrakovo postihnutým v tomto roku nedalo prednosť celkovo 19,5 percent vodičov, najnezodpovednejší boli vodiči v Prešovskom, najzodpovednejší v Trenčianskom kraji. Piešťanci si oproti vlaňajšku polepšili o jedno percento.

Okolo priechodu na Hlbokej ulici bolo rušno, po dvoch bratislavských uliciach zaznamenali na úseku vôbec najviac vozidiel. Počas trvania akcie tadiaľ prešlo až 312 áut, z ktorých 298 figurantovi D. Makýšovi so zrakovým postihnutím zastavilo. Štrnásť vodičov signály chodca odignorovalo a prešlo cez priechod bez zastavenia.

Biela palica je symbol zrakovo postihnutých, pomôcka pri zvládaní samostatného a bezpečného pohybu nevidiaceho človeka. Pomocou „predĺženej ruky“ dokáže identifikovať prekážky, štruktúru a kvalitu povrchu, a na základe zvukov, ktoré pri dotyku s povrchom či prekážkami vydáva, si vytvára predstavu o priestore. Tento dodnes najspoľahlivejší nástroj na orientáciu nevidiacich neprekonala nijaká elektronická pomôcka. Upozorňuje nielen vidiacich chodcov, ale aj vodičov na prítomnosť nevidiaceho.

„Priechody pre chodcov by mali slúžiť na to, aby sa aspoň po nich chodci bezpečne dostali cez cestu. Ak sa tak stále nedeje, niekde je chyba. Bude potrebné sprísniť právnu úpravu tak, aby mal chodec, ktorý pri strete s motorovým vozidlom ťahá vždy za kratší koniec, na priechode vždy takzvanú absolútnu prednosť,“ hovorí Ján Ignaták, riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru SR.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 42, ktoré je v predaji od 18. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek