Darcov krvi si uctili spoločenskou oslavou

  • Spravodajstvo
  • 7. júla 2016, 11:31
  • Autor:vd

V kultúrnom dome v Drahovciach sa v piatok 24. júna zišla početná skupina bezpríspevkových darcov krvi. Pozvanie predsedníčky Márie Ivančíkovej prijal okrem iných aj starosta obce Juraj Klein. Darcov čakal kultúrny program v podaní tanečného súboru Austedis z Piešťan a domáceho ochotníckeho divadla Dobreta. Nasledovala slávnostná večera a spoločenské posedenie. Drahovčania si takýmto spôsobom uctili ľudí, ktorí síce nebažia po sláve či úcte, ale oboje si zaslúžia.

Krv je tekutina, ktorá sa nedá vyrobiť ani plnohodnotne nahradiť.

V situáciách, keď pacient v nemocnici musí dostať transfúziu, je odkázaný práve na darcov krvi. V Drahovciach sa darovanie krvi začalo realizovať v 50. rokoch minulého storočia. Prvým darcom bol dopisovateľ Piešťanského týždňa Cyril Sedláčik, ktorý daroval krv zo žily do žily. „Išlo o naliehavý prípad. Zásluhu na rozširovaní skupiny darcov mal tunajší obvodný lekár Jaroslav Farkaš v spolupráci s Miestnym spolkom Červeného kríža,“ uviedla predsedníčka. Za stolom sedel aj dlhoročný aktívny darca Marián Manák, ktorý v čase, keď pracoval v Chirane Dental v Piešťanoch, bol jedným z ľudí, ktorých navrhli na cenu primátora. V obci je viacero držiteľov rozličných stupňov Jánskeho plakiet. „Niektorým bola dokonca udelená Kňazovického plaketa,“ uviedla predsedníčka.

„Každoročne organizujeme odbery krvi, zber obnoseného šatstva, hračiek a domácich potrieb pre charitu. Počas Dní tradičných remesiel v Piešťanoch zabezpečujeme zdravotný dozor. Okrem toho oceňujeme darcov krvi, pre členov organizujeme návštevy kultúrnych podujatí a nezabúdame na nich ani pri ich životných jubileách. Pomáhame pri kultúrno-spoločenských akciách obce, ako napríklad stavanie mája, Drahovské vrtochy, otvorenie adventu či podávanie vianočnej kapustnice,“ dodala M. Ivančíková.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel