D. Kristek: Okolnosti, ktoré na radnici nastali, poškodzujú imidž mesta

  • Spravodajstvo
  • 16. septembra 2016, 08:13
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Uplynula polovica volebného obdobia, a tak sme oslovili poslanca piešťanského mestského zastupiteľstva Denisa Kristeka (NEKA). Spýtali sme sa ho, ako hodnotí dobu od posledných komunálnych volieb, či je spokojný s doterajšou prácou samosprávy, kde vidí pozitíva, prípadne nedostatky, a aká je ešte šanca kúpeľné mesto do konca tohto volebného obdobia posunúť v jeho rozvoji.

► Do najbližších komunálnych volieb zostávajú zhruba dva roky. Ako hodnotíte vaše doterajšie pôsobenie v mestskom zastupiteľstve?
Hodnotím ho skôr negatívne ako pozitívne. Nastupoval som plný entuziazmu, že sa niečo zmení. Zastupiteľstvo omladlo, prišli noví poslanci. Drvivá väčšina bola nezávislými poslancami, a tak som si myslel, že to naštartujeme. No výsledok nie je taký, aký by som si predstavoval. Keďže som verejnú správu študoval a poznám ju aj z praxe, v role poslanca ma mnoho vecí prekvapilo. Napriek danostiam zákonov, jednotlivých kompetencií, až príliš veľkú úlohu zohráva ľudský faktor. Mrzí ma však predovšetkým to, že stavom, v akom sa nachádzame, trpí imidž mesta a občanom takéto okolnosti nič neprinesú.

► Splnili sa vaše očakávania a predstavy ako člena mestského zastupiteľstva?

Zatiaľ nie. Veľa projektov som chcel a chcem presadiť. Niečo síce vyšlo, ale nie do takej miery, ako by som si predstavoval.

► Aké podľa vás nastali chyby od posledných volieb a ako by sa ešte dali zvrátiť, prípadne korigovať?
Je to celá spleť zvláštnych okolností. Počnúc nepochopiteľným bezpečnostným auditom, cez nezvládnutú reorganizáciu úradu až po viaznucu komunikáciu medzi vedením radnice a poslancami. Na mestskom zastupiteľstve sa snažím hovoriť k prerokovávanej problematike vecne, ale niekto si tam príde len vybiť svoje ego a potom miesto pragmatických riešení prevládajú emócie. O jedinom bode tak rokujeme aj tri až štyri hodiny a zväčša nič nevyriešime. Prijalo sa množstvo poslaneckých uznesení, ktoré by mesto posunuli, ale neplnia sa. Riešení, ako tieto chyby napraviť, sme vedeniu mesta navrhovali nespočetné množstvo, avšak bez odozvy.

► Donedávna ste vy, ale i celý váš klub nezávislých poslancov združených pod hlavičkou občianskeho združenia Spoločne pre Piešťany (SpP) vedenie mesta za ich prácu vcelku intenzívne kritizovali. Pred časom jeden z vašich členov, Tomáš Hudcovič, prijal pozíciu druhého viceprimátora. Zmenilo sa týmto krokom niečo na štýle a spôsobe práce primátora Miloša Tamajku a jeho prvého zástupcu Michala Hyneka?

Zriadil sa nový komunikačný kanál medzi zastupiteľstvom a vedením mesta. Po troch mesiacoch sa ešte nedá plnohodnotne hodnotiť, či sa veci zmenili k lepšiemu alebo naše rozhodnutie nepomohlo rozvoju mesta. Ja som rozhodnutie T. Hudcoviča stať sa druhým viceprimátorom podporil. Verím, že to pomôže mesto posunúť k lepšiemu.

► Neobávali ste sa vy, poslanci združení v klube SpP, že spolupráca s dvojicou Tamajka, Hynek vás v očiach vašich voličov postaví do zlého svetla?

Môže sa to tak javiť, ale keď sme dávali ako klub Spoločne pre Piešťany návrhy z poslaneckých lavíc, nedarilo sa nám nič presadiť. Rozloženie síl v zastupiteľstve a vo vedení radnice je výsledok volieb a iné ako spolupráca nám neostáva. Vôľu voličov musíme rešpektovať. Ak by sme ostali voči M. Hynkovi a M. Tamajkovi len na pomyselnej druhej strane, nič pozitívne by sa pre mesto týmto krokom neudialo.

► Neľutujete s odstupom času vstúpenie do koalície s primátorom a jeho prvým zástupcom?
Nenazýval by som to koalíciou, to v miestnej samospráve prakticky nemá opodstatnenie. Je to len iný druh spolupráce. V danom rozložení síl v samospráve je to pre občanov najlepšie riešenie, i keď ja nie som z tejto spolupráce nadšený. Nad stratou politických bodov z nášho rozhodnutia sa nezamýšľam, pretože sa nikdy nerozhodujem podľa toho, či to prinesie politické body. Ľudí trápia pálčivé problémy mesta a treba ich čo najskôr riešiť.

► Mestské zastupiteľstvo svojím uznesením schválilo pripomienky k záverečnému účtu mesta za rok 2015. Polročné vyúčtovanie hospodárenia radnice aj podľa reakcií členov mestských komisií, ktoré sa pred časom uskutočnili, opäť vyvoláva obavy, ako účtovný rok 2016 vedenie mesta zvládne uzavrieť. Ako hodnotíte hospodárenie mesta v tomto roku? Ako investičné a rozvojové alebo ako prešľapovanie na mieste?

V oblasti cestovného ruchu, ktorý zastrešuje Rezort Piešťany, vidím určité napredovanie. Je však veľa oblastí, ktoré boli schválením mestského rozpočtu pre tento rok naplánované, a aj napriek tomu stagnujú. Nerealizujú sa dostatočne opravy ciest a chodníkov, i keď na to sú prostriedky vyčlenené. Určite by v tomto smere malo mesto pridať. Tešia ma aspoň čiastkové rekonštrukcie materských a základných škôl. K rozpočtu na rok 2017 by sme však mali pristupovať oveľa ambicióznejšie a s oveľa väčším nasadením.

► V polovici leta na zastupiteľstve vyvolala búrlivú debatu téma navýšenia dotácií na energie zimného štadióna zo 150-tisíc eur na 200-tisíc. Ale i napriek schváleniu navýšenia najvyššia slovenská hokejová súťaž v podobe domáceho mužstva v Piešťanoch neostala. Nepovažujete to zo strany majiteľa klubu za podvod na fanúšikoch a zástupcoch mesta?
Veľa občanov to tak vníma, že hokej v Piešťanoch rovná sa najvyššia profesionálna súťaž. Ale to tak nie je. My máme 150 až 200 mládežníkov, ktorí štadión využívajú viac ako hokejoví profesionáli. Nenavýšením prostriedkov by sme mohli ohroziť ich fungovanie, pretože ak by nedošlo k navýšeniu, chýbajúce financie by sa museli získať buď navýšením príspevkov od rodičov, alebo sponzorskými peniazmi, čo je v súčasnosti veľmi náročné. Vo viacerých mestách som zisťoval, ako je to u nich s hradením prevádzkových nákladov zimných štadiónov. Drvivá väčšina ich podporuje preplácaním energií v celkovej výške, dokonca dostávajú príspevky na športovú činnosť. A to nielen v hokeji. Je preto veľmi potrebné, aby sme nastavili jasný a transparentný systém podpory športových klubov. Je to náročná téma, o ktorej by sme mohli hovoriť pri ďalšej príležitosti.

► V letných mesiacoch rezonoval vzťah medzi domácimi obyvateľmi a zahraničnými návštevníkmi kúpeľného mesta. Ide predovšetkým o bicyklovanie sa na pešej zóne deťmi návštevníkov. Ako vnímate vy tieto udalosti a aké by mali byť podľa vás prijaté opatrenia, aby sme sa vyhli konfliktným situáciám?
Piešťanci to vnímajú ako problém. Musíme apelovať na mestskú políciu, aby dbala na dodržiavanie poriadku u všetkých ľudí na pešej zóne tak, aby sa strety medzi cyklistami a pešími eliminovali. Návštevníci z oblastí, kde majú iné kultúrne normy ako my, musia byť na to vhodnou formou upozornení už na miestach, kde sa ubytovávajú. V hoteloch, privátoch či samotných kúpeľoch. My počas návštevy arabských krajín rešpektujeme ich kultúru a zvyklosti a malo by to tak byť aj naopak. Dávať našich hostí z arabského sveta do spojitosti s migračnou krízou je nemysliteľné. To nemá žiadny súvis. Arabi k nám chodia desiatky rokov a ja dúfam, že ešte minimálne toľko k nám chodiť budú.

► Aké sú vaše priority, ktoré by ste chceli presadiť ako mestský poslanec do konca volebného obdobia?

Okrem notoricky známych problémov ako plaváreň, dopravná infraštruktúra, sociálne služby alebo podpora turizmu by som chcel v prvom rade docieliť, aby na podporu športu išlo podstatne viac prostriedkov ako v súčasnosti. Je to dôležité najmä pre rodiny s deťmi a ich finančnú situáciu, ale aj ako prevencia proti drogám, alkoholu. Šport podporuje fyzické a psychické zdravie, odbúrava stres a podporuje všestranný rozvoj osobnosti človeka. Práve tu by malo mesto prevziať svoju zodpovednosť. Trápi ma aj súčasný stav detských ihrísk, tie je nevyhnutné postupne rekonštruovať.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 37, ktoré je v predaji od 13. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav