Chrípka naberá obrátky, zatvorila šesť škôlok v okrese

  • Spravodajstvo
  • 6. februára 2017, 20:34
  • Autor:vd

V uplynulom týždni nabrala chrípka a akútne respiračné ochorenia silnejšie obrátky. Hoci sa ľudia zväčša vyhýbali pobytu vo väčších miestnostiach a sálach, kde hrozil prenos chorôb, aj tak sa neubránili. Nepomohli ani zvýšené dávky vitamínov. Chorobu lapili i niektorí lekári.

V Trnavskom kraji zaznamenal Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v piatom kalendárnom týždni 12 878 akútnych respiračných ochorení a tých, čo sa podobali chrípke, bolo 2697.

„V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom zaznamenávame pokles chorobnosti na akútne respiračné ochorenia o 2,16 percenta a vzostup chorobnosti na chrípke podobné ochorenia o 11,40 percent,“
uviedla MUDr. Dagmar Kollárová z odboru epidemiológie RÚVZ v Trnave. „Z hľadiska vekovej distribúcie bola najvyššia chorobnosť na chrípke podobné ochorenia vo vekovej skupine 6-14-ročných a najvyšší vzostup chorobnosti bol zaznamenaný vo vekových skupinách 6-14-ročných, 0-5- ročných a 15-19-ročných,“ dodala epidemiologička.

V piatom kalendárnom týždni v Trnavskom kraji z dôvodu akútnych respiračných ochorení uzatvorili 65 školských zariadení. V okrese Piešťany prežili „chrípkové prázdniny“ v domácom prostredí deti z Materskej školy 8. mája č. 2 v Piešťanoch, zatvorená bola i škôlka na Sídlisku 9. mája vo Vrbovom a predškolské zariadenia v Dubovanoch, Rakoviciach, Trebaticiach a v Ostrove.

Aký bol stav týždeň predtým? Chrípka zatvorila vo štvrtom týždni 54 škôl i škôlok v kraji. V Piešťanskom okrese chrípka a akútne respiračné ochorenia spôsobili uzavretie časti školy aj škôlku v obci Banka a materské školy v Chtelnici, Prašníku a v Piešťanoch na Ružovej ulici. Nemocnica Alexandra Wintera bola z dôvodu chrípkovej epidémie neprístupná pre návštevy na lôžkových oddeleniach. Nákaza sa šírila rýchle. Potvrdzujú to aj slová kuchárky Andrey Zubákovej z Ostrova, ktorá v piatok 27. januára mala so svojimi kolegyňami „plné ruky práce“, pretože ešte vtedy počty detí v škole i v škôlke boli veľmi dobré, žiadne odhlasovačky obedov nehrozili. O týždeň už RÚVZ uviedol, že škôlku v tejto obci uzatvorili.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 5, ktoré je v predaji od 7. februára.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava