Chrániť vaše srdcia prídu dnes do Piešťan

  • Spravodajstvo
  • 23. mája 2017, 10:04
  • Autor:SITA,www.presrdce.eu

Občianske združenie Únia pre zdravšie srdce spustí tento mesiac pri príležitosti Svetového dňa hypertenzie pilotný edukačno-preventívny projekt s názvom Chránime vaše srdcia, v rámci ktorého navštívi ich mobilná ambulancia od 22. mája do 2. júna dvanásť slovenských miest. Jednou zo zastávok turné budú i Piešťany.

Mobilná jednotka bude pôsobiť aj v mestách Trnava, Bánovce nad Bebravou, Nitra, Partizánske, Trenčín, Martin, Liptovský Mikuláš, Brezno, Spišská Nová Ves, Prešov a Michalovce.

Prezident OZ Únia pre zdravšie srdce Peter Kollárik uviedol, že návštevníci ambulancie budú mať možnosť absolvovať bezplatné merania krvného tlaku, fibrilácie predsiení, tuku, cukru alebo cholesterolu, aby tak mohli preventívne chrániť svoje srdce pred vážnejšími ochoreniami. Bezplatne budú pre nich k dispozícii aj edukačné materiály, napríklad brožúrky o rôznych druhoch kardiovaskulárnych ochorení.

Hypertenzia postihuje celosvetovo viac ako miliardu dospelých. Odborníci tvrdia, že sa rozvinie prakticky u každého človeka, ktorý žije dostatočne dlho. Je najsilnejším rizikovým faktorom pre rozvoj srdcovo-cievnych chorôb. Až 54 percent prípadov cievnej mozgovej príhody a 47 percent srdcových infarktov vzniká práve v dôsledku hypertenzie. Vysoký tlak zaťažuje najmä srdce, mozog, cievy, obličky a oči. Pacienti s hypertenziou majú tiež 2,5-krát vyššie riziko rozvoja cukrovky.

Už v minulosti sa uskutočnili štúdie, ktoré potvrdzovali zníženie zdravotného rizika, keď sa liečbou krvný tlak znížil. Zároveň sa však objavovali obavy, že benefity znižovania krvného tlaku majú svoju hranicu, pod ktorou je už riziko nežiaducich účinkov a poškodenia väčšie než možný prínos. Preto odborníci viedli diskusie, či je intenzívne znižovanie tlaku lepšie ako menej intenzívna terapia a k akým cieľovým hodnotám vlastne krvný tlak znižovať. V súčasnosti sa za dobre zvládnuté ochorenie považuje systolický tlak nižší ako 140 mmHg. Nedávno publikovaná štúdia SPRINT však dokázala, že hypertenziu treba liečiť intenzívnejšie a dosiahnuť cieľové hodnoty tlaku okolo 120 až 140 mmHg.

Na spomínanej štúdii sa zúčastnilo 9361 pacientov s hypertenziou starších ako 50 rokov bez cukrovky a bez mozgovej mŕtvice v anamnéze, ktorých rozdelili do dvoch skupín -intenzívne liečená skupina s cieľovou hodnotou systolického tlaku menej ako 120 mmHg a štandardne liečená skupina s cieľovým tlakom nižším ako 140 mmHg. Štúdiu však predčasne ukončili už po 3,3 roku, keďže už za tento čas sa podarilo jednoznačne preukázať prínos intenzívnej liečby, ktorá viedla k poklesu rizika infarktu, mozgovej mŕtvice, akútneho koronárneho syndrómu a srdcového zlyhania až o 25 percent. Relatívne riziko srdcového zlyhávania sa podarilo znížiť o 38 percent, riziko kardiovaskulárneho úmrtia o 43 percent a celková mortalita sa v intenzívne liečenej skupine znížila o 27 percent v porovnaní s bežnou terapiou.

Intenzívna liečba síce bola spojená s vyšším rizikom nežiaducich účinkov, ako je hypotenzia, abnormality elektrolytov, synkopa (náhle krátke bezvedomie) či zlyhávanie obličiek, no ich výskyt neprevýšil benefity terapie. Podľa výsledkov štúdie SPRINT aj predchádzajúcich metaanalýz je preto možné pre väčšinu pacientov s hypertenziou odporučiť cieľový systolický tlak 130 mmHg, časť pacientov môže profitovať aj z nižšieho tlaku, no na ich presné určenie budú potrebné ďalšie štúdie.

Návštevníci budú mať možnosť už dnes v priestoroch mobilnej ambulancie od 12:00 – do maximálne 20:00 hod. na Námestí slobody, pri fontáne v Piešťanoch absolvovať bezplatné meranie krvného tlaku, fibrilácie predsiení, tuku v tele, cukru alebo cholesterolu a tak mohli preventívne „chrániť svoje srdce“ pred vážnejšími ochoreniami.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav