Celoslovenský primát si Piešťany držia s ťažkosťami

  • Spravodajstvo
  • 27. júla 2017, 08:39
  • Autor:Gabriel Kopúnek

Piešťanská mestská polícia (MsP) bola prvá na Slovensku, ktorá v lete 1997 zaradila do výkonu služby policajné hliadky na bicykloch. Ako uviedol vtedajší náčelník MsP Karol Šebek, určené boli na prácu všade tam, kde je vjazd motorových vozidiel zakázaný, nemožný alebo spoločensky nevhodný. Hlavným teritóriom bol mestský park, rekreačné oblasti okolo Lodenice, na Bodone, pozdĺž Váhu smerom ku Kúpeľnému ostrovu.

Ako uvádzala dobová tlač, samotný Kúpeľný ostrov bol vtedy mimo dosahu mestskej polície. V ochrane ho v roku 2000 mali špeciálne útvary kúpeľnej stráže. Pre porovnanie, na tomto kúsku Piešťan ich bolo 64, kým mestských policajtov pre celé okresné sídlo nebolo viac ako 34.

Na plnenie úloh mala MsP pripravených osem bicyklov. Hliadky chodili do práce v krátkych nohaviciach a v teniskách, povinné mali aj okuliare proti slnku. Na prvý pohľad sa nelíšili od turistov, keby za opaskom nemali vysielačku, putá či zbraň.

Do terénu vyrážali dvojčlenné hliadky od mája do októbra. V zónach mesta sa spravidla pohybovali od 8. do 21. hodiny. Okrem dodržiavania VZN ich poslaním boli úlohy pri zabezpečovaní rôznych kultúrnych, spoločenských či väčších športových podujatiach.

Do roku 1999 ste mohli cyklohliadky mestskej polície stretnúť v kúpeľnom meste každý deň. Pri reorganizácii náplni činnosti však MsP prišla o osem príslušníkov, ktorí začali pracovať v strážnej službe ochrany majetku (PCO), ktorú zriadilo mesto Piešťany. Odvtedy sa darilo stavať do služby len dve hliadky a cyklohliadky bolo dosť problematické postaviť z personálnych dôvodov. V súčasnosti je situácia ešte horšia.

Mestská polícia dokáže do terénu denne vyslať maximálne dve hliadky, tretiu na bicykloch len zriedka. „Aby sme mohli využívať cyklohliadky, sme personálne poddimenzovaní a, navyše, novela zákona okresala mestským policajtom počet pracovných hodín v službe. Ak k tomu zarátame dovolenky, nemocenskú či povinné voľno, priamo do hliadkovej služby dokážeme zaradiť na dennú službu dve hliadky a na nočnú tiež dve. Aj keď v roku 1999 sme s menším počtom príslušníkov mohli využívať tieto hliadky, nebolo v tomto období zriadené monitorovacie a dohliadacie stredisko a oddelenie prevencie kriminality, čo si vyžiadalo šesť nových pracovných miest,“ ozrejmil situáciu Marcel Mihalik, náčelník MsP v Piešťanoch.

Náplň práce cyklohliadok ostala nezmenená. Aj dnes plnia špecifické úlohy v parkoch, na Sĺňave, Lodenicu a na Lide. „Sú plne vybavené do každého počasia a do akcie sa môžu zapájať aj v nočných hodinách. Ich prednosťou je, že sú tiché. Pri konaní rôznych kultúrno-spoločenských akcií a presune príslušníkov medzi jednotlivými zmenami budeme aj počas tohto roka využívať takýto typ hliadok,“ spresnil Mihalik.

Aby mohli byť cyklohliadky častejšie nasadené aj mimo spomenutých akcií, musel by sa navýšiť počet príslušníkov MsP. To sa dá dosiahnuť len úpravou rozpočtu mesta a odsúhlasením navýšenia finančných prostriedkov pre políciu poslancami. Na túto tému sa na jeseň uskutoční viacero rokovaní a náčelník verí, že v roku 2018 by na každú pracovnú zmenu pohol postaviť o dvoch nových ľudí viac.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 29, ktoré je v predaji od 25. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj