Celé kúpeľné mesto je už pokosené, centrum dvakrát

  • Spravodajstvo
  • 4. mája 2017, 08:07
  • Autor:vd

Trávnaté plochy na sídliskách, ale i v centre mesta, ba i v jeho odľahlých častiach sú už pokosené. Pracovníci Služieb mesta Piešťany to stihli urobiť v rekordnom čase – za necelé štyri týždne. Ako im to išlo?

„S kosením sme začali hneď na začiatku apríla, presne v utorok 4. apríla, a to prioritnými plochami. Naši pracovníci kosili Sad A. Kmeťa, trávnaté plochy oproti Auparku, na Nálepkovej ulici a Ulici A. Dubčeka. Prioritnými plochami preto, lebo práve tu je najväčšia migrácia občanov, návštevníkov mesta a kúpeľných hostí. V zmysle generelu a pasportu zelene ide o prvú intenzitnú triedu údržby. Potom sme pokosili významnejšie vstupy do mesta, nimi sú Krajinská cesta, dvory na Vajanského ulici, a postupovali sme kosbou na jednotlivých sídliskách,“ uviedol vedúci strediska verejnej zelene Služieb mesta Piešťany (SMP), Peter Tekula. V súčasnosti zabezpečujú SMP kosenie prostredníctvom dvanástich zamestnancov. „Nakoľko sme začali tento rok s kosbou trošku v predstihu a tráva ešte nie je na všetkých plochách rovnako vysoká, po obhliadkach sme nasadili samohybné motorové kosačky so zbernými košmi Kubota, ďalej motorovú kosačku ZTH a Reeder. Obkášanie a dokončovanie pokosených plôch vykonávali podľa potreby štyria až piati zamestnanci s krovinorezmi. Trávu nakladali na vlečku s traktorom a odvážali,“ skonštatoval šéf zelene. V uplynulom týždni teda ukončili SMP prvú kosbu v celom meste, vrátane Kocuríc, pričom centrum Piešťan je pokosené dokonca dvakrát.

Zakúpením dvoch nových výkonných kosačiek v minulom roku sa intenzita kosenia zvýšila. „No nedá mi nepripomenúť, že tvrdou prácou našich zamestnancov pri úpravách kríkových skupín na trávnatých plochách došlo okrem zmladenia kríkov i k otvoreniu trávnatých plôch, a tým sa zvýšila rýchlosť a čistota kosenia. Sme presvedčení, že rýchlosť kosenia bude vyššia ako po minulé roky, no zároveň pripomínam, že dôležitú úlohu v tom zohráva aj samotné počasie – slnko, teplota, dážď i rast trávy. Obdobie bujnejšieho rastu trávy nás čaká v máji, preto sme radi, že začiatok sme včas podchytili,“ zdôraznil P. Tekula.

Kosba sa riadi v prvom rade podľa intenzity rastu trávy. V centre a v jeho tesnej blízkosti budú trávniky kosené častejšie, pretože ide o reprezentatívne miesta. „Najprv pokosíme naraz ucelené lokality s postupnosťou, ako tieto za sebou nasledujú. Po ukončení prvého kosenia začneme s kosením Krajinskej cesty s pokračovaním na Ulici A. Dubčeka, Námestí J. Kráľa, uliciach Slnečnej, Krížnej, Dlhej a Rekreačnej okolo cyklotrasy. Potom budeme pokračovať v kosení podľa zváženia a potreby na sídliskách Adam Trajan, Juh, Valová ulica, Nikola Teslu, Andreja Hlinku, Vodárenská, mestská časť Kocurice a postupne na všetkých plochách mestskej zelene. Ale iba na tých, ktoré máme v správe,“ upozornil šéf zelene.

Kosba sa urýchlila aj v mestskom parku.

V minulosti poslankyňa Iveta Babičová žiadala o obmenu harmonogramu kosenia vzhľadom na to, že obyčajne sa na sídlisku Adam Trajan kosilo naposledy. „Uvediem na správnu mieru nesprávne až nepravdivé informácie. Nepochybne je pravdou, že pani Babičová kritizovala v minulosti intenzitu kosenia. Je poslankyňou za určitý obvod, a teda zastupuje občanov, ktorí ju do funkcie zvolili, a tlmočila ich nespokojnosť, čo je prirodzené. Už v desiatom týždni sme mali spoločné stretnutie na sídlisku Adam Trajan, kde poukazovala na nedostatky. Potom sme vykonali radikálny rez kríkových skupín okolo opustenej školy, upravili a vyčistili sme záhony a, samozrejme, padla reč aj na kosenie. Dohoda znela, že urobíme všetko, aby občania tohto sídliska boli v tomto roku spokojní. Vysvetlili sme si problematiku kosenia, ktoré často ovplyvňuje počasie a taktiež zastaraná technika, ktorú aj napriek novým kosačkám stále máme, aj keď už v menšej miere. Zmenu plánovania kosenia robiť nebudeme, nakoľko rozhodujúcim kritériom kosenia sú poveternostné podmienky,“ uviedol P. Tekula.

A s akými problémami sa chlapi v teréne stretávajú? „Hádzanie potravín po koscoch z okien hlavne na Ulici M. Bela je už akosi zabehnutou činnosťou isto uvedomelého občana. Žiaľ, problémy nám vznikajú aj svojvoľným vysádzaním kvetín, kríkov a drevín okolo vchodov, a čo je horšie, osádzaním roxorových tyčí na ich ochranu. V trávniku tieto prekážky nie sú vidieť! Poruchy, ktoré nastanú na kosačkách, sú finančne nákladné,“ dodal P. Tekula. Kosačka odstavená v servise na pár dní vyrába sklz v práci a deficit v rozpočte. Taktiež výkopové práce na trávnatých plochách, zvyšky štrku, kamene, ktoré stavebné firmy ponechávajú, koscom v Piešťanoch sťažujú prácu a ničia stroje.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 17, ktoré je v predaji od 2. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek