Bytový podnik zniesol zlaté vajce, no nie mestu

  • Spravodajstvo
  • 17. októbra 2017, 18:44
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Bytový podnik v Piešťanoch pod vedením jeho konateľa Pavla Vermeša opäť raz narobil obyvateľom mesta viac škody ako osohu. Tentoraz tejto mestskej eseročke unikol kompletný zoznam e-mailových adries jeho klientov.

Ako sa to mohlo stať? Podľa slov odborníka na IT technológie Martina Šramka sa tak stalo doslova školáckou chybou zamestnanca bytového podniku (BP). Odoslal totiž hromadný e-mail na 1068 adries tak, že každý adresát zároveň videl v zozname adries okrem svojej aj všetky ostatné, na ktoré hromadný e-mail smeroval.
A keďže vďaka preposlaniu takéhoto e-mailu od nášho čitateľa sme sa k adresám dostali aj my, poslali sme dotknutým osobám otázku, či s takýmto spôsobom elektronickej komunikácie BP súhlasia.
Späť sa nám vrátilo takmer dvesto odpovedí. Tie sa dajú rozdeliť do dvoch kategórií. V prvej majitelia e-mailových adries vyjadrili hlboké pohoršenie nad diletantským spôsobom elektronickej komunikácie zo strany BP a zároveň nás informovali, že svoju e-mailovú adresu BP poskytli na ich vzájomnú komunikáciu a nikdy nedali súhlas na to, aby ich akýmkoľvek spôsobom zverejnil.
Druhá časť odpovedí sa dá zhrnúť do kategórie takých oslovených majiteľov e-mailov, ktorým náš e-mail prišiel, ale spomínaný z hromadného e-mailu BP nie. „Hlavička mailu určená pre zadanie adresáta je limitovaná počtom adries. Ak tento počet adries medzný limit dosiahne, zvyšne nadlimitné adresy poštový klient odreže. A aj napriek tomu, že sú to funkčné adresy a že sa nachádzajú v adresári, pošta sa im nedoručí,“ vysvetlil nám M. Šramko.
A keďže sa takýmto spôsobom k adresátom dostal zoznam 1068 funkčných e-mailov, pracovník BP možno niekomu zadarmo vytvoril zlatú baňu. Rôzni odosielatelia „phishing“ e-mailov, prostredníctvom ktorých sa podvodom snažia vylákať od ľudí dôverné a citlivé informácie, sú ochotní za takýto ucelený balíček e-mailov štedro zaplatiť.
Chybu spravil zamestnanec, ktorého na post, kde je nevyhnutnou podmienkou aspoň základná znalosť z elektronickej komunikácie, dosadil konateľ BP Pavol Vermeš. Na skutočnosť, že BP niekomu zniesol doslova zlaté vajce a čo s tým mieni robiť, sme sa pýtali aj primátora Miloša Tamajku ako jediného člena riadiaceho orgánu mestskej eseročky. Odpoveď nám však do uzávierky vydania Piešťanského týždňa neprišla.
Zato svoj názor na uvedené skutočnosti nám zaslala hovorkyňa Úradu na ochranu osobných údajov. „Prevádzkovateľ, v tomto prípade Bytový podnik Piešťany, s.r.o., má povinnosť chrániť osobné údaje dotknutých osôb, ktoré získal na základe zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Tým, že prevádzkovateľ zaslal hromadný mail všetkým vlastníkom bytov a nebytových priestorov, teda obmedzenej skupine dotknutých osôb, ktorú spája vlastníctvo bytu alebo nebytového priestoru v rámci mesta Piešťany, mohlo v prípade mailov v tvare ‚meno.priezvisko@….‘ dôjsť k sprístupneniu ich mailových adries. Ak sa na základe nich dala osoba identifikovať, tak aj k sprístupneniu osobných údajov, nie k ich zverejneniu. Nakoľko úrad môže konštatovať porušenie ochrany osobných údajov iba v konaní o ochrane osobných údajov, je potrebné, aby dotknutá osoba alebo osoby (dotknutí vlastníci), ak majú pocit, že ich osobné údaje boli zneužité, podali návrh na začatie konania o ochrane osobných údajov na náš úrad,“ informovala nás Lucia Bezáková.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava